Goodbye, La Masía
Door LaPulga_10
Vrijdag, 8 juli 2011 om 20:18 • Arez el Farah

Toen ik elf jaar was, ging ik en mijn vader op vakantie naar Barcelona. We sliepen in het luxe Princesa Sofia Gran hotel. Ik was nog jong, maar wist wel al wat over Barcelona. Mijn vader nam me op een Zaterdag avond mee naar het Camp Nou. We hadden een geweldige avond, want Barça won met 3-0 van aartsrivaal Real Madrid. Ik werd verliefd op de geweldige sfeer en ambiance in het stadion. En ik wilde opeens alles weten over Barcelona. We kregen de volgende dag erna een rondleiding en we kregen La Masía te zien. Ik hoorde het woord: La Masía. En ik dacht dat het een speler was, maar mijn vader legde uit dat het een soort huis is, waar de jeugdspelers van Barcelona in leven. Zo begon ik steeds meer te weten over het jeugdcomplex van de Azulgranas en begon ik me er ook steeds meer in te verdiepen.

Toen ik twaalf was, ging ik weer terug naar Les Corts (Barcelona) om La Masía te bezoeken. Natuurlijk ging ik ook weer een wedstrijd bekijken die Barcelona met 3-1 won van Sporting Gijón. Maar mijn prioriteit in die vakantie was om het complex van La Masía te zien. Inmiddels waren we daar naartoe gereden en kon ik ongeveer van vijf meter afstand van het complex de ramen zien. Ik zag een chef-kok de hele tijd langs het raam lopen, totdat ik ook een jonge jongen zag. Ik wist niet wie het was en ik dacht: misschien zie ik hem ooit schitteren in het Camp Nou. Toen ik het afgelopen seizoen een uitduel keek op televisie (Real Sociedad - Barcelona), zag ik een hele jonge speler in de selectie van wie ik zijn naam nog nooit had gehoord : Gerard Deulofeu. Dat is die jongen die ik in La Masía zag. Ik bekeek hem nog een keer en alle twijfels waren weg. Ongelooflijk, dacht ik!

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Toen ik vorige week op Voetbalzone keek zag ik vreselijk nieuws staan. Sterker nog, ik dacht dat ik droomde en ik kneep in mijn arm. Ik werd helaas niet wakker. Ik las verder en ik zag dat plaatje van het nieuwe onderkomen. Ik dacht: La Masía, zo'n mooi en knus complex wordt weggevaagd voor een nieuw complex, dat er extreem koud en kil uitziet. Ik kan dat niet bevatten, zo slecht zal het oude La Masía toch niet geweest zijn dat er per se en nieuw onderkomen moet komen? Ik had overal gelezen dat alle talenten het erg naar hun zin hadden. Een stuk historie, waar zoveel wereldspelers zijn opgegroeid, is weg. Spelers als Lionel Messi en Andrés Iniesta hebben er gewoond.

Ik ben toch gaan nadenken en ik snap nu ook waarom het nieuwe complex was gebouwd. Ik las op internet dat de accommodatie te klein was, aangezien er meer talenten zouden komen. Ze willen ook meer scouts in dienst willen nemen, zodat er ook meer talenten komen. Het is voor de Culés, die Barcelona al lang volgen toch even slikken dat La Masía weg is. Het is immers een stukje historie, waar zoveel wereldspelers zijn opgegroeid. Het hoort gewoon bij Barcelona. Maar je kan niet alles bewaren, jij kan ook niet tot je dood een al geopend zakje chips bewaren. Maar Guillermo Amor (oud-bewoner van La Masía, die heel gesteld was op het oude complex van La Masía) gaf ook al aan, dat het toch beter is dat het wordt uitgebreid. Dat het beter is voor de toekomst van Barcelona.

New Masía is het nieuwe complex. Het gebouw heeft een moderne uitstraling en zal aan de behoeften van de jonge talenten voldoen. Het wordt een ideale plek voor de jonge jongens van Barcelona. Het bouwen van New Masía heeft negen miljoen euro gekost, maar er wordt gezegd dat elke euro het waard is voor de jonge talenten. La Masía bood plaats aan ongeveer zestig mensen en New Masía biedt plaats voor negentig mensen. De jongelingen kunnen zich nu nog beter ontwikkelen, dan dat ze al deden. Dat zijn allemaal absolute verbeteringen. Hopelijk brengt New Masía net zoveel grote spelers als La Masía voortbracht.

 
Barcelona

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties