Door de ogen van een talent
Door Dutchmen
Donderdag, 14 juli 2011 om 21:11 • Jordi

De zeventienjarige Tom is een doodgewone jongen die naar school gaat op het Don Bosco> College in Volendam. Net zoals zijn leeftijdsgenoten heeft hij interesse in muziek, auto's en meisjes, maar bovenal voetbal. Deze sport, die hen verbindt, onderscheidt Tom van zijn vrienden. Na zes jaar te hebben gevoetbald in de jeugdteams van FC Volendam kreeg hij afgelopen maand op zijn verjaardag een driejarig contract aangeboden van zijn club.

Het afgelopen seizoen was erg turbulent voor de jonge middenvelder. Na jarenlang in de schaduw te hebben gestaan van zijn ploeggenoten bleek het dit jaar zijn tijd om te schitteren. De eerste seizoenshelft verliep niet voorspoedig voor de A1, maar volgens het bestuur vielen de behaalde resultaten te wijten aan de trainer. Door een te defensief strijdplan kon het team onmogelijk meedingen in de hoogste regionen. Een nieuwe trainer werd aangesteld en zijn aanpak was totaal verschillend aan zijn voorganger. Deze oefenmeester hechtte veel waarde aan positiespel, druk op de tegenstander zetten en met de punt naar voren spelen. Na een zware voorbereiding werd Tom naar voren geschoven om de felbegeerde positie van nummer tien in te vullen. Met zijn goede spelinzicht, perfecte positionering en uitstekende passing was hij de perfecte schakel in de voetbalmachine die de coach voor ogen had. Tijdens de tweede seizoenshelft werd er met de vernieuwde tactiek onder leiding van pass-koning Tom oogstrelend voetbal gespeeld, waarna de Volendam A1 in de subtop eindigde. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt bij de technische staf van het eerste van FC Volendam. Naast zijn opleving in de A1 debuteerde Tom ook in het eerste elftal.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het seizoen 2011/12 staat voor de deur en Tom wordt definitief toegevoegd aan de eerste selectie van FC Volendam. Waar de club in 2009 degradeerde probeert het nu voor het derde jaar op rij haar rentree in de Eredivisie te realiseren. Veel spelers zijn vertrokken, waardoor de coach een nieuw elftal op de been zal moeten brengen. Na een overtuigende voorbereiding van Tom, en intensief overleg met de coach van de A1, besluit de technische staf hem het benodigde vertrouwen te schenken en het elftal rondom de jonge middenvelder te bouwen.

Wegens het vertrek van diverse spelers geloofden niet veel partijen in een succesvol seizoen voor de Volendamse club. Niets bleek minder waar. Ondanks dat de ervaren krachten vertrokken staat de club halverwege de competitie op een solide derde positie. Voor velen komt de wisselwerking binnen de selectie als een verrassing, maar de trainer heeft nu bevestiging over de potentie van zijn pupil Tom. Journalisten, spelersmakelaars en geïnteresseerde clubs staan in de rij om te praten met de club en Tom. Ongeacht dat hij acteert op het tweede niveau van de Nederlandse competitie spreekt de nationale sportmedia vol lof over deze jonge talentvolle middenvelder. De wedstrijd tegen FC Utrecht, in de vierde ronde van de KNVB beker, gaf een uitstekend beeld om de progressie van Tom weer te geven. Hij stond als een dirigent voor zijn orkest, alleen in tegenstelling tot zijn zogenaamde muzikale collega's trad hij op een grasveld op. Hij zette de lijnen uit, discussieerde met de arbitrage, strooide met goede passen en gaf de winnende assist op zijn spits. Vlak daarna stond hij met een onverslaanbare instelling en een gebalde vuist bij de eigen fans alsof hij zelf de maker was van dit doelpunt. Het was een jongen uit het dorp, uit de eigen streek, iemand waar de fans zich mee konden identificeren.

Inmiddels is het seizoen afgelopen en beginnen de zomerse perikelen weer: de transferstromingen. Normaliter was er interesse in de spelers van FC Volendam, maar gedurende deze periode staat de telefoon roodgloeiend. Tom heeft zijn geweldige eerste seizoenshelft een vervolg kunnen geven met dertien assists en vijf doelpunten in de tweede helft. Mede dankzij zijn prestaties is de club uit het vissersdorp kampioen geworden in de Jupiler League. Had Tom, of zijn familie, ooit kunnen bedenken dat hij in de Eredivisie zou gaan spelen? Bij Volendam of bij één van de geïnteresseerde clubs, waaronder FC Utrecht, ADO Den Haag, SC Heerenveen en kersvers kampioen 2011/12 FC Twente. Vooralsnog vindt Tom het te vroeg om naar de 'grotere' clubs te vertrekken, maar kiest, ondanks de gevoelens voor zijn huidige club, toch voor een verbintenis bij de Tukkers. Het is een droom die uitkomt voor hem: "Wie wil er nu niet spelen voor de kampioen van 2010 en 2012".

Ondanks dat de nieuwe werkgever van Tom kampioen werd ging dit niet gepaard met het gewenste voetbal. Met enkele aanvallende aankopen, waaronder de jonge middenvelder, hoopt de technische staf hier verandering in te kunnen brengen. Het blijft een gok, maar na het mirakel uit Volendam posteert ook de coach van FC Twente de jongeling op nummer 10. Hardwerkend tijdens de trainingen en wedstrijden resulteert in de bevestiging dat Tom het niveau van de selectie moeiteloos blijkt bij te houden. Het seizoen echter vergt veel energie van hem dankzij de vele extra wedstrijden die gespeeld worden en vlak na de winterstop moet hij in de wedstrijd tegen FC Groningen de wedstrijd geblesseerd verlaten na een schandalige tackle. Hij is uitgeschakeld tot het einde van het seizoen, maar met hard werk is hij tijdig fit voor de bekerfinale. Een replay van twee jaar geleden, een bekerfinale tegen Ajax. Een spannende wedstrijd die in het laatste kwartier werd beslist door een prachtige uithaal van Tom uit de tweede linie. De journalisten schieten met hun camera's: "Flits, flits, flits …".

"Flits". Tom draait zich om en ziet zijn moeder achter hem staan met de afstandsbediening van de televisie in haar hand. "Het is etenstijd, Tom"! Verschrikt en enigszins geïrriteerd draait hij zich om en vraagt hij zijn moeder waarom zij de PlayStation uitschakelde. Terwijl hij sjokkend naar de tafel loopt hoort hij zijn ouders praten: "Waarom zit die jongen altijd achter zijn spelcomputer? In onze tijd speelden wij nog voetbal op de straat. In plaats van de hele dag zo'n virtuele speler te verbeteren, waren wij bezig echt te voetballen en zelf beter te worden."

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties