The club with opportunities
Door _ElSalvador_
Maandag, 8 augustus 2011 om 22:49 • El Salvador

Een begroting van 8,5 miljoen euro, dan wordt je door mensen beschreven als degradatiekandidaat nummer één. Niemand hield voor ogen rond augustus 2008 dat Heracles Almelo twee jaar later een subtopper zou zijn, maar de wonderen zijn de wereld dus nog niet uit. Nadat de zesde en achtste plek bemachtigd werden, is het nu zaak om verder te kijken. Een toekomst met een mooi stadion en een begroting die steeds verder oploopt, daar is Heracles Almelo nu mee bezig.

Veel clubs zijn bezig, geen enkele club staat stil in de Eredivisie. Grote clubs krijgen veel geld voor hun spelers en kopen weer van andere clubs. Zo gaat het door en door. Pak een FC Utrecht van de laatste jaren. Of een Roda JC, drie jaar geleden nog net via penalty's in de Eredivisie gebleven, zijn ze nu de topfavoriet om de vijfde plaats te bemachtigen. Het kan heel gek lopen in deze competitie. Daar waar Amerika The land of opportunities' wordt genoemd is dit de Eredivisie of opportunities. Elk team krijgt kansen om te groeien. Heracles heeft daar enorm gebruik van gemaakt. Natuurlijk heb je een goed beleid nodig, maar die staat er dan ook. Nuchtere uitspraken van de voorzitter als: "Wij geven alleen datgene uit wat we binnen krijgen". Of: "Wij zijn realistisch, we weten dat we spelers als Willie Overtoom niet kunnen houden, maar we proberen toch een goede vervanger te regelen, iemand die we kunnen betalen."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

In mijn ogen zijn er vier mensen die echt een heel grote bijdrage hebben geleverd aan het succes van Heracles. Om met de eerste te beginnen: Jan Smit, altijd een rustige, beleefde en vriendelijke man. Iemand die verstand heeft van zakendoen. Een voorzitter die altijd goed met het geld omgaat en spelers koopt die te niet duur zijn zodat we niet in de schulden komen. De basiself van het huidige seizoen van Heracles is zeker dertien miljoen waard.

En als je ze allemaal op een rijtje zet toen ze gekocht waren was dat niet eens een anderhalf miljoen. Ongelooflijk hoeveel goede dingen Smit ons heeft bezorgd en we kunnen trots zijn op onze voorzitter.
De tweede persoon is Gert-Jan Verbeek, Iemand die spelers beter maakt. Bas Dost, Everton, Willie Overtoom en Birger Maertens zijn onder hem allemaal subtoppers geworden en sommigen die misschien wel de top drie van Nederland aan kunnen. Verbeek stond altijd bekend om zijn krachttraining. Zonder kracht is het moeilijk een duel winnen natuurlijk. Hij is ook iemand die Heracles een zet in de rug heeft gegeven. In het seizoen 2008/2009 waren we vijftiende geworden, veel spelers gingen weg, maar Verbeek zorgde voor een nieuw elftal. Zo'n goed elftal dat we een zesde plaats bemachtigden. Een wereldprestatie waar hij de regisseur van was in dat seizoen. Sinds dat seizoen is het alleen maar beter gegaan met Heracles.

Op de derde plaats wil ik toch één speler noemen. Iemand die voor Heracles voor onschatbare waarde is geweest: Willie Overtoom. In mijn ogen één van de betere spelers van de Eredivisie. Als je kijkt hoe hij van de amateurs gelijk een stap maakte naar de Eredivisie. Nou, daar kan je alleen maar respect voor hebben. 26 goals en zestien assists in drie seizoenen. Hoewel ik erbij moet vermelden dat hij in zijn eerste seizoen bijna niet speelde. Volgens mij is hij zeker klaar voor de top drie van de Eredivisie, hoe jammer ik het ook zou vinden als hij Heracles zou verlaten, maar het is hem gegund.

Op de vierde plaats staat in mijn ogen Nico-Jan Hoogma. De algemeen directeur van Heracles zorgt voor rust en doet nooit gekke dingen. De plannen om spelers te scouten in de Jupiler League en de hoofdklasse zijn geweldig. Lerin Duarte en Luis Pedro zijn gekomen uit de Jupiler League en nóg een speler kwam: Daryl Van Mieghem. Net zoals overigens Overtoom is overkomen uit de topklasse. De filosofie om bijna alle spelers uit de eerste divisie te halen is het idee van Hoogma. Daardoor zijn er successen gekomen. Hamburger SV wilde hem vorig jaar als algemeen directeur hebben, maar Hoogma bleef bij Heracles. Ik en zeker nog veel meer fans zijn hem daarvoor erg dankbaar, want om Europees voetbal te halen hebben we die man zeker nodig!

Al met al kan je tot de conclusie komen dat Heracles een prachtige toekomst heeft. Het stadion met een capaciteit van 15.000 toeschouwers gaat er komen in 2013 en dat betekent automatisch dat er meer inkomsten en dus een grotere begroting in zit. Heracles gaat als een speer en ik kijk niet gek op als ze binnen vijf jaar de Play-Offs ook nog is gaan winnen.

 
Heracles Almelo

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties