Scheidsrechters beslissen de wedstrijd.
Door _ElSalvador_
Zondag, 14 augustus 2011 om 15:35 • El Salvador

Wat is dit? Dat dacht ik toen Wiedemeijer een rode prent toonde aan Viktor Elm. Stef Nijland ging voor een niet te behalen bal en Elm liep met hem mee. Nijland ging zomaar opeens liggen, het lachwekende was nog: Elm raakte hem niet aan, het was een schwalbe. Wiedemeijer floot, en ik dacht: Daar is de gele kaart voor de PSV huurling Nijland, maar niets was minder waar, met zijn ijskoude blik toonde hij Elm de rode prent. Ik dacht: waar gaat dit over? Er zijn nog meer fouten gemaakt afgelopen weekend. Onderandere door Ruud Vormer er uit te sturen en Jordy Buijs geen rode kaart te geven, maar hoe deze fouten opgelost moeten worden zal ik jullie vermelden in de volgende alinea's.

Voor de scheidsrechters is een rode kaart of buitenspelval ook moeilijk te zien. Je zou zeggen: ja, grensrechters, dat zijn ook gewoon mensen. Ik denk zelf: ja, af en toe kan er natuurlijk wel is een foutje gemaakt worden, fouten maken is immers menselijk, maar tegenwoordig zijn er wel veel scheidsrechters die de wedstrijd beslissen door een fout te maken. Als die fout dan in de laatste minuut is tegen je favoriete club, ben je zuur en ben je al snel geneigd te zeggen: hé, die scheidsrechter moet geschorst worden of die scheidsrechter is een prutser.

Om een voorbeeld te geven: Kevin Blom floot vorig seizoen een aantal wedstrijden van Willem II, met als hoogtepunt een rode kaart aan Arjan Swinkels, een kaart die meer dan onterecht was. De KNVB heeft op dit moment nog geen plannen om dit op te lossen. Twee jaar geleden kreeg Pieter Vink een schorsing na een fout tijdens de wedstrijd AZ - PSV. Ik denk dat, dat een goede oplossing is en dat het er gewoon ingestampt moet worden om de wedstrijd aan te voelen, aangezien ik dat weinig tot geen scheidsrechters heb zien doen de laatste jaren.

Ook in het buitenland is het een behoorlijk probleem aan het worden. In grote competities als de Champions League en bijvoorbeeld het wereldkampioenschap worden ook enorme fouten gemaakt, beslissende fouten. Denk aan de buitenspel goal van Diego Milito tegen FC Barcelona. Als dat niet was gebeurd was de wedstrijd heel anders gelopen en had er wellicht een andere winnaar gekomen en dus een andere finale. Of de goal van Frank Lampard die hij van 25 meter schoot op de WK kwartfinale tegen Duitsland. De bal was een halve meter over de lijn, maar dat werd niet gezien door de scheidsrechter en zijn assistenten. Een ongelooflijke fout. Vroeger zaten er in elke competitie wel één of twee rotte appels tussen, wat betreft scheidsrechters. Op dit moment mag je hopen dat je nog 1 of 2 goede scheidsrechters hebt in de nationale competitie, iets wat ik en vast nog veel meer mensen schandalig vind.

De KNVB heeft ook fouten gemaakt. Zoals Roelof Luinge, een van de betere scheidsrechters in onze Nederlandse competitie, die gedwongen moest stoppen van de KNVB. Waarom? Omdat hij te oud zou zijn. Die rare beslissing werd gemaakt, omdat de KNVB de scheidsrechters wil verjongeren. Good old people als Luinge moeten dus plaats maken voor onervaren mannen als Serdar Gözübüyük of Danny Makkelie. Voor hun leeftijd ook prima scheidsrechters, maar het mooiste zou zijn als Luinge hun twee het vak een beetje gaat leren, aangezien hij ervaren is en hun onervaren zijn. Ik had het in ieder geval anders aangepakt als ik hoofd zou zijn van de KNVB, en met mij veel mensen, denk ik.

Wie misschien wel de grootste fout maakt: Joseph Blatter. Meneer Maffia, ook wel zijn bijnaam. De Zwitser weigert toestemming te geven voor hulpmiddelen om te zien of het buitenspel was of niet, of misschien een goal toegekend moest worden of niet. Maar nee, Blatter houdt vast aan zijn besluit, hij heeft meer vijanden gekregen ( o.a. Johan Derksen) dan vrienden met dit besluit. Ik denk, zoals eigenlijk iedereen, dat het zeker de beste oplossing zou zijn om die hulpmiddelen toe te passen. Dan bestaan er geen twijfels meer over, dan is iedereen ook gelukkig en het is ook het eerlijkst. Het motto van de FIFA is niet voor niets: ''Fair play.''Dan zou ik zeggen: Nou Blatter, pas die fair play van jullie dan ook toe. Ik zou voor het besluit staan om een andere FIFA voorzitter te selecteren die wel die filosofie toepast, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, jammer genoeg…

Ik hoop dus dat al die regels strenger gaan worden, de FIFA en KNVB moeten nu echt ''to the point'' komen. Alleen dan denk ik dat de scheidsrechters weer van een internationaal niveau kunnen worden.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties