Balotelli: The good, the bad and the swagg
Door LaPulga_10
Vrijdag, 7 oktober 2011 om 17:53 • Arez el Farah

Daar komt de grote man uit zijn auto. Mario Balotelli loopt met zijn petje op, broek laag, zonnebril op en rugzak om. Hij is gearriveerd bij zijn club Manchester City voor een trainingssessie. Mario komt binnen in de kleedkamer, waar hij tot zijn verbazing ziet dat Nigel de Jong zijn shirt andersom heeft aangedaan. Hij lacht De Jong hard uit, waarop de middenvelder antwoordt: "Nee, jij weet wel hoe je een shirt moet aantrekken, of niet?" Balotelli wordt boos, maar de andere spelers proberen hem een beetje kalm te houden. Daarna kleden de spelers zich verder aan en lopen samen naar het veld, waar Roberto Mancini en de assistenten op de spelers zitten te wachten. Balotelli is het grootste talent uit de selectie, maar zal hij het waarmaken?

De meesten, zoals ik, vinden Balotelli een gek. Waar is die jongen nou elke keer mee bezig? Hou je toch bezig met het spelletje en doe niet zo gestoord. Hij doet soms dingen waarvan je denkt: waarom doe je dat in godsnaam? Maar vooral zijn grote arrogantie werkt de nodige irritatie op in de buitenwereld. Zo was hij genomineerd voor de Golden Boy, de prijs voor het grootste talent ter wereld, en zijn voornaamste concurrent was Jack Wilshere. Wilshere, één van de betere spelers van Arsenal, werd niet herkend door Balotelli: "Ik ken Jack Wilshere helemaal niet, maar misschien kan ik hem de volgende keer laten zien dat ik de Golden Boy-award heb gewonnen." Dit was een uitspraak waar veel mensen zich aan ergerden, maar wat was het doel van deze uitspraak? Wat wilde Balotelli met deze uitspraak bereiken? Overigens was dit niet de enige arrogante uispraak van Balotelli: hij heeft nog veel meer arrogante uitspraken gehad. Deze jongen, met een overdosis aan talent, is veel te asociaal en arrogant. Ik vind dat als je de beste speler ter wereld wilt worden, wat zijn doel is, je naast voetbalkwaliteiten ook een goed karakter moet hebben.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Zo komt hij niet alleen in de media arrogant over, maar ook in het veld en in het echte leven: eigenlijk overal. Een goed voorbeeld hiervan is dat hij dartpijlen op talenten uit de jeugd ging gooien. Balotelli verveelde zich en ging dus pijlen gooien vanuit een gebouw op het trainingscomplex van City. Gelukkig raakte niemand gewond, maar Balotelli vermaakte zich prima. Deze actie is ronduit belachelijk. Ongelooflijk dat je zoiets durft te doen. Er zit geen enkel goed doel achter. Balotelli vergeet gewoon dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor de jeugd van City. Bij Balotelli gaat het alleen om zichzelf, het kan hem helemaal niks schelen wat anderen denken. De 21-jarige Italiaan leeft in zijn eigen wereldje, een wereldje dat vrijwel leeg zit met goede dingen. Het moet deze jongen eens duidelijk worden gemaakt, dat hij normaal moet doen en geen puber meer is. Het dartpijlen gooien is typerend voor hoe die man nu is, maar als het Balotelli lukt om zijn gedrag af te leren, dan kan hij één van de beste spelers worden. Maar of dat lukt, is een tweede.

Nu even over Balotelli's voetbalkwaliteiten, want ook dat maakt hem een veel besproken voetballer. Dit is iets wat sommigen wel eens vergeten. Dat zijn de mensen die hem enkel beoordelen op zijn karakter en niet op zijn individuele klasse als voetballer. Zijn sterke punten zijn dat hij sterk is, erg doelgericht is en een verwoestend schot in de benen heeft. Daarbij is hij erg snel en leergierig. Dit zijn de betere eigenschappen van Super Mario, maar mensen denken soms, dat hij niet over een goede mentaliteit beschikt. Hij heeft dat wel, alleen is het moeilijk zichtbaar. Eigenlijk is het enige probleem dus zijn arrogantie. Nu denkt vast bijna iedereen dat die arrogantie er niet uit te krijgen is bij hem, maar bij Cristiano Ronaldo is het er ook uitgegaan. Je wordt ouder en groeit ook als persoon. Ik ga er in ieder geval vanuit dat Balotelli over een paar jaar niet meer zulke rare fratsen uithaalt en ook die denigrerende uitspraken niet meer heeft. Dan zullen er vast ook geen streken bij hem meer worden uitgehaald, zoals dat een fan een vis in de achterbank van zijn auto stopte. Balotelli ging hierdoor bijna over zijn nek. Maar hopelijk zetten dit soort acties hem aan het denken…

Balotelli heeft het bij Internazionale niet gemaakt. Het talent was er natuurlijk wel, maar hij had geen goede band met zijn voormalig trainer José Mourinho en de Inter-supporters. Zijn tijd bij Inter liep niet uit tot een gelukkige samenwerking en Balotelli was het probleemkind van de selectie. Eigenlijk verschillen Mourinho en de spits niet eens zoveel van elkaar qua karakter, maar ik denk dat Balotelli gewoon niet naar zo'n man wilde luisteren. Hij kreeg af en toe zijn kansen, maar verpestte die. Nee, zijn tijd bij Inter was niet geweldig. Het koopzieke Manchester City wilde hem voor maar liefst dertig miljoen euro overnemen en Inter deed hem snel weg, want hij was het probleemkind en ze kregen er veel geld voor. Nu bij City heeft hij nog steeds geen echte basisplaats kunnen krijgen. Hopelijk laat hij het dit seizoen nog zien, want zo'n speler hoort eigenlijk te spelen bij een topclub. Als Balotelli niet in de basis komt, dan zie ik hem vertrekken naar een nieuwe topclub. Volgens mij wordt zijn aanstaande club AC Milan. Mario heeft al meerdere malen aangegeven dat hij daar ooit eens voor uit wil komen en ik denk dat hij wel bij Milan past. Die hebben nu Robinho in de aanval, maar dat vind ik persoonlijk geen topspeler, want hij is veel te wisselvallig. En een aanval met Mario Balotelli, Zlatan Ibrahimovic en Alexandre Pato is genieten, lijkt me.

Ik ben benieuwd hoe de verdere carrière van Mario Balotelli gaat verlopen. Het talent zit erin en nu maar hopen dat hij wat goeds doet met dat geweldige talent, want het zou namelijk erg zonde zijn als deze man een eeuwig talent blijft.

 
Manchester City

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties