Vreugde in de Lage Landen
Door Kasper
Zaterdag, 8 oktober 2011 om 13:35 • Kasper

Stiekem ben ik een beetje jaloers op onze zuiderburen. En dan heb ik het niet over hun wielercultuur of Vlaamse frieten. Nee, als aanhanger van Oranje, de nummer twee van de wereld, ben ik een beetje jaloers op wat België te bieden heeft op voetbalgebied. Waar wij dreigen te moeten terugvallen op de een kersvers genaturaliseerde Braziliaan, loopt de talentenkweekvijver van de Belgen over. En niet in de laatste plaats op de plek waar Douglas wil spelen, centraal achterin.

Toch heeft het elftal dat zoveel talent herbergt nog alle moeite van de wereld zich te plaatsen voor de play-offs van het aanstaande Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne. Dinsdag moet, ervan uitgaande dat de concurrent Turkije gewoon wint van Azerbeidjan, er gewonnen worden bij onze Oosterburen, Duitsland. Een bijna onmogelijke opgave en dus is elke vorm van steun bruikbaar voor de Belgen. Dus Nederlanders, steun die Belgen! Ze verdienen het. Ze verdienen het na wat ze ons hebben gegeven.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Dat de Ajacied in mij sympathie heeft voor het voetballand België is niet zo gek. Na begin deze eeuw een paar wat aftastende avontuurtjes van Belgen in Amsterdam, Tom Soetaers, Wesley Sonck en Tom de Mul, met gemengde gevoelens te hebben aanschouwd, zijn de laatste bezoekers van de ArenA stuk voor stuk uitgegroeid tot publiekslieveling. Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld kunnen geen fout doen bij de fanatieke aanhang en worden op handen door de stad gedragen.

Maar niet alleen voor de Ajacieden zal die sympathie gelden. Wie buiten Amsterdam komt ziet dat de Belgen onze competitie al jaren voorzien prachtige spelers. Bij AZ en Willem II liep tot niet zo heel lang geleden nog ene Moussa Dembélé rond, die elke keer dat hij aan de bal kwam de kijker liet genieten van zijn voetbalkunsten. Zijn Ti-ta-tovenaar doelpunt voor AZ tegen zijn voormalige werkgever Willem II zal bij velen nog jaren in het geheugen gegrift staan. En nu is er in Alkmaar nog steeds een Belg die de harten verovert. Maarten Martens, nog altijd een van de meest onderschatte spelers in Eredivisie, verdeelt al jaren op een heerlijk sobere wijze het spel in het AFAS Stadion.'

Ook buiten Noord-Holland slagen de Belgen inmiddels massaal. De momenteel meest geroemde speler van de Eredivisie en huidige topscoorder, Dries Mertens, is een Belg. De speler waarvan iedere voetbalfanaat hoopt dat hij zo snel mogelijk weer fit is, Nacer Chadli, is een Belg. De topschutter van vorig seizoen, Björn Vleminckx, is een Belg. We kunnen niet meer zonder. Als je een elftal zou maken van actieve Belgen in de Eredivisie, heb je een elftal dat zonder twijfel mee zou kunnen doen voor het landskampioenschap.

En zijn er nog zoveel belangrijke spelers voor diverse Eredivisie clubs (geweest) die ik niet een genoemd heb. Timmy Simons voor PSV, Jonas Ivens bij FC Groningen, Tom Caluwé voor FC Utrecht en Willem II, Jan Wuytens voor Heracles Almelo en FC Utrecht, Birger Maertens voor Heracles Almelo en Davy de Fauw voor Roda JC. En ook nu is de waslijst met succesvolle Belgen in de Eredivisie nog niet compleet. De lijst is eindeloos lang.

Maar niet alleen op sportief gebied zijn ze van positieve invloed op onze competitie. Ook economisch gaan ze in de Eredivisie steeds een belangrijkere rol spelen. Vermaelen leverde Ajax reeds twaalf miljoen op, Dembélé bracht voor AZ al de helft in het laatje en voor Vleminckx ving NEC een recordbedrag. Bedragen die al groot zijn voor de Eredivisie, maar voor de transfers van Vertonghen, Mertens en Chadli hopen de clubs in de komende jaren nog meer te vangen.

Afgelopen vrijdag speelde België met maar liefst vier spelers met een heden of verleden in de Eredivisie in de basis, twee anderen bevolkte de bank van Georges Leekens. En dat ondanks blessures van Vermaelen, Alderweireld en Chadli. En aanstaande dinsdag in Düsseldorf zal dat niet veel anders zijn.

Hoewel ik een aantal Turkse vrienden heb ben ik aanstaande dinsdag maar voor een land: België! Ze hebben onze competitie de afgelopen jaren zoveel moois gegeven. Nu wil ik hun wat teruggeven: mijn support. Negentig minuten lang zal ik onze Zuiderburen luidkeels aanmoedigen. Ik zal met ze juichen als ze scoren en ik zal met ze lijden als ze incasseren.

Ik hoop dat iedereen die fan is van de Eredivisie meedoet deze dinsdagavond. Ze hebben ons zoveel moois en leuks gegeven de afgelopen jaren. Ze hebben hier met ons zoveel momenten van vreugde en verdriet gedeeld. Laten we ervoor zorgen dat we dinsdag vreugde met hun mogen delen. Juichen voor vreugde in de Lage Landen!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties