Toekomst met hoofdletter T?
Door Heavenlyme

De Toekomst, het wereldwijd bekende jeugdcomplex van Ajax. Wat is er nog niet over gezegd? Wat weten we er nog niet over? Is het daadwerkelijk zo dat er nieuwe lichting talenten zit aan te komen? Of is het zo dat men weer een nieuwe hype creëert? Via deze weg kan ik u melden dat er wel degelijk een nieuwe gouden lichting zit aan te komen, waarbij Ruben Ligeon, Davy Klaassen én Lesley de Sa de absolute blikvangers zullen worden. Na het tijdperk van Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, John Heitinga, Nigel de Jong en vele anderen, is het nu de beurt aan eerdergenoemde talenten om de laatste stap richting de selectie te zetten.

Laten we eens achterin beginnen. Hier is Ligeon toch wel dé absolute smaakmaker. Deze speler heeft enkele keren aan het grote werk mogen ruiken, zijn absolute doorbraak moet echter nog komen. Voor hem is het dan ook wachten op het vertrek van Gregory van der Wiel, de enige reden dat Ligeon nog niet definitief is doorgebroken. Wie Ligeon wel eens heeft zien spelen, moet toch wel tot de conclusie zijn gekomen dat dit een combinatie is van Hatem Trabelsi en Van der Wiel. Ligeon is een sterke back met aanvallende kwaliteiten. Tel hierbij ook nog eens op dat hij een mannetje kan passeren én over een goede voorzet beschikt en de opvolger voor Van der Wiel hebben we al in huis. Dit zal ook trainer Frank de Boer niet ontgaan zijn, de coach die hem hiervoor dan ook al de nodige keren bij de selectie heeft laten meetrainen en onlangs heeft laten debuteren in het eerste van Ajax. Nadeel van Ligeon is zijn fysieke gesteldheid, hier zal nog de nodige progressie gemaakt moeten worden.

Wanneer we een linie naar voren gaan, zien we een andere smaakmaker; Klaassen. Op het eerste gezicht is Klaassen een nuchter ogende Nederlandse jongen. Wie hem echter wel eens heeft zien spelen, moet toch wel tot de conclusie zijn gekomen dat hier de afgelopen jaren wel wat Amsterdamse bluf aan is toegevoegd: prachtig om te zien. Klaassen is een speler met een geweldig overzicht en een onvermoeibare drang naar voren, waarbij hij zijn tegenstander bij een tegenaanval geen moment uit het oog verliest. Een sliding schuwt hij ook niet, iets wat ik bij een speler als Christian Eriksen nog wel eens mis. Een ander punt dat bij Klaassen opvalt is zijn hoge handelingssnelheid. Bij Ajax valt dit niet zo op: wanneer we echter naar Oranje onder negentien gaan kijken, is het wel duidelijk waarneembaar. Waar leeftijdsgenoten van andere clubs de bal toch eerst moeten aannemen, is Klaassen een speler die de bal zoveel mogelijk in een keer kaatst. Op fysiek gebied zal Klaassen nog de nodige vorderingen moeten maken om zich staande te houden. Hierbij moeten we echter opmerken dat hij ook zijn voetballende kwaliteiten dusdanig kan ontwikkelen dat dit geen aspect hoeft te zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan Andres Iniesta (Barcelona) en Eriksen. Twee spelers waarbij de voetballende kwaliteiten al het overige compenseren.

Wanneer we gaan kijken naar de concurrentie voor Klaassen, mogen we gerust stellen dat deze moordend is. Momenteel is het al zo dat bij de eerste selectie de concurrentie op het middenveld niet te overzien is, wat onder andere heeft geresulteerd in een verhuur van Rodney Sneijder. In de jeugd is het niet anders. Momenteel is Klaassen nog gewoon basisspeler bij de A-selectie en speelt hij ook regelmatig mee bij Jong Ajax. De concurrentie van onder andere Mats Rits, Victor Fischer en Ouasim Bouy is voelbaar. Op basis van de eerder genoemde kwaliteiten en het feit dat Klaassen in het seizoen 2010/11 is verkozen tot talent van de jaar bij Ajax, verwacht ik van deze vier spelers Klaassen als eerste bij de selectie. Wanneer we vervolgens nog een linie naar voren gaan, komen we uit bij De Sa. Over De Sa is ook al het nodige gezegd en geschreven.

Wat bij het spel van De Sa gelijk opvalt is zijn snelheid en het feit dat hij op beide flanken uit de voeten kan, hij is namelijk tweebenig. De Sa is een type Overmars; balletje erlangs tikken, rennen maar en die bal voorgeven. Klinkt heel eenvoudig, maar het lukt hem nog keer op keer ook. De Sa is vanwege zijn snelheid én passeeractie een buitenspeler pur sang. Zijn fysiek is net als bij Klaassen niet geweldig, zijn voetballende kwaliteiten compenseren dit echter ruimschoots. Voor De Sa geldt ook dat de concurrentie moordend is op zijn positie. Zo zijn Jody Lukoki, Araz Ozbiliz en Lorenzo Ebecilio de wisselspelers in de eerste selectie voor de posities op de flanken.

Toch verwacht ik dat wanneer De Sa deze ontwikkeling doorzet, hij Ebecilio en Lukoki voorbij gaat. Niet omdat hij zo veel beter is, wel omdat zijn rendement een stuk hoger ligt. De Sa is een speler die dreiging buitenom heeft, maar ook heel goed naar binnen kan snijden. Wanneer deze jongen met de bal aan de voet begint te dribbelen is de directe tegenstander eigenlijk al weg, hij is dan niet meer bij te halen. Juist deze eigenschappen zijn voor een buitenspeler van Ajax cruciaal; dreiging en het hebben van meerdere mogelijkheden.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je dergelijke ontwikkelingen vooraf niet kunt uitstippelen en geen enkele garantie hebt. Daarbij is het natuurlijk ook zo dat al die talenten natuurlijk wel gestuurd moeten worden door ervaren krachten op cruciale posities. Een terugkeer van bepalende spelers heb je vooraf natuurlijk nooit in de hand. Toch zie ik het volgende scenario al over enkele jaren voor me; Wesley Sneijder krijgt de bal van Klaassen en stuurt De Sa met een prachtige pass de diepte in, hij speelt zijn man uit, geeft de bal voor, welke keurig wordt afgerond door Klaas-Jan Huntelaar. En in de achterste linie? Daar zagen John Heitinga en Ligeon dat het goed was. Het zou zo maar eens de (t)(T)oekomst kunnen zijn.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties