De technologie neemt het voetbal over
Door _ElSalvador_
Zondag, 13 november 2011 om 21:24 • El Salvador

Een voetbal, voetbalschoenen en elektronische hulpmiddelen zijn slechts enkele voorbeelden van facetten in het voetbal waarbij de technologie een steeds meer bepalende rol gaat spelen. In sommige gevallen komt dit het voetbal ten goede, in andere gevallen mogen we gerust stellen dat we er totaal niet op vooruit gaan. Sterker nog, ik maak me zorgen over het menselijke én eerlijke aspect binnen de voetballerij.

Laten we eens beginnen met de basis van het voetbal; de voetbal zelf. Dat een voetbal met zijn tijd mee gaat, is volkomen logisch. Het feit dat we echter bij ieder toernooi te maken krijgen met een nieuwe bal, is in mijn ogen volstrekt belachelijk. Natuurlijk is het voor de amusementswaarde leuk als een keeper een bal mist, omdat die bal alle kanten op zwabbert. Of het ook zo leuk is voor de invloed op de uitslag is een tweede. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de financiële aspecten die hierbij een rol spelen. Zo speelt iedere club met een bepaald merk ballen omdat dit zo in een of andere overeenkomst is vastgelegd. Allemaal leuk en aardig, maar de vraag die we ons hierbij echter moeten stellen is de volgende; zou het niet beter zijn om meerdere jaren met één soort voetbal bij alle clubs te werken? Op deze manier kan iedere speler/keeper/trainer met dezelfde soort bal werken en zal het de eerlijkheid van het spel ten goede komen. Dat dit nadelig is voor de beurs van de sponsoren zoals Adidas en Nike begrijp ik ook. In dit stuk verkies ik echter het sportieve aspect boven het financiële aspect. Ik ben dan ook van mening dat de technologie een negatieve invloed heeft op het gebied van de ontwikkeling van de voetbal.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Niet alleen de voetbal maakt ieder jaar weer een nieuwe ontwikkeling door. Op iedere voetbalsite wordt je dood gegooid met reclames over de nieuwste snufjes voor voetbalschoenen. Dan is er weer een beter noppensysteem, dan weer betere controle over de bal en ga zo maar door. Ook hiervoor spreekt het voor zich dat de tijd niet stil blijft staan en de spelers over steeds betere middelen de beschikking krijgen, natuurlijk aangedragen door sponsoren. Zo zal onder andere Lionel Messi met een chip in zijn voetbalschoen gaan spelen om zo een beter beeld te krijgen over datgene wat hij allemaal in een wedstrijd laat zien. Een chip in een voetbalschoen! Hallo! Waar zijn we mee bezig? Is voetbal niet meer een sport van elf tegen elf en het beste team wint? Ook aan deze kwestie zit, net als de voetbal, weer een financieel aspect. Het is natuurlijk prachtige reclame voor Adidas om deze technologie op de markt te brengen. Op deze manier laten ze zien ook hier weer voorop te gaan in de strijd. Komt dit het voetbal ten goede? Ook hier is het antwoord wederom 'nee' op! Dat iedere voet een andere schoen nodig heeft, is logisch en begrijpelijk. Toch mogen ze wat mij betreft wel ergens een duidelijke grens trekken. De ontwikkeling van de voetbalschoenen spreekt voor zich, dat je er echter technologie in gaat stoppen is een stap te ver.

Alsof bovenstaande nog niet genoeg is, heeft Adidas enige tijd terug een Adidas miCoach Centre geopend op de Toekomst (het trainingscomplex van Ajax). Gezien het feit dat Ajax wereldwijd bekeken de eerste club is met zo'n centre loopt Adidas ook hierbij weer voorop. Het centre is bedoeld om alle ontwikkelingen van de spelers en hun posities op het veld nog efficiënter in kaart te brengen. Deze punten kunnen dan worden meegenomen naar de volgende training. Waar is het ouderwets trainen heen? Hebben alle clubs de beschikking over zo'n centre? Want het spreekt natuurlijk voor zich dat Ajax niet de enigste club is die zo'n centre ter beschikking krijgt, er zullen nog de nodige clubs volgen. Van mij mogen ze dat hele centre weer gelijk weg halen. Vroeger hadden ze dit ook niet nodig en waren de prestaties prima. Zo'n centre voegt in dit geval dus niks toe en we mogen dan ook concluderen dat de technologie hier wederom een negatief stempel drukt op de voetballerij.

Tenslotte wil ik ook nog even de roep om technische hulpmiddelen in ogenschouw nemen. Hier is al het nodige over gezegd en geschreven. Mijn mening is om dit wel in te voeren. Niet omdat ik de technologie steun, wel omdat het de eerlijkheid van het spel bevordert. Hier zullen uiteraard ook nog haken en ogen aan zitten die in de loop der tijd zullen verdwijnen. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit het spel op de lange termijn wel ten goede zal komen. De financiële belangen zijn vandaag de dag zo groot, dat dit een ontwikkeling is die we onmogelijk moeten willen stoppen.

Bovenstaande is geen aanval op de technologie en ik realiseer me tijdens het schrijven ook wel dat het onmogelijk is om bovenstaande daadwerkelijk te voeren. Het is slechts bedoeld om alle ontwikkelingen eens in kaart te brengen en hierover in discussie te gaan. Uiteraard zijn er bij diverse clubs nog meer technologische ontwikkelingen aan de gang. Het spreekt voor zich dat ik in een ClubExpert niet de ruimte heb om deze allemaal uitgebreid in kaart te brengen. Zoals hierboven al valt te lezen hangt aan iedere ontwikkeling ook een financieel aspect, om de eenvoudige reden dat het hedendaagse voetbal om geld draait. Wanneer we echter eens met bovenstaande beginnen, zal het voetbal een stuk eerlijker worden en neemt de technologie het voetbal niet over. Als we het echter allemaal maar laten begaan en ons meer en meer gaan richten op de cijfertjes en statistieken hoeft er over enkele decennia geen wedstrijd meer gespeeld te worden door de spelers. Dan kan door invulling van alle cijfertjes bepaald worden wie de wedstrijd wint en dat is wel het laatste wat we willen. Laten we het voetbal eerlijk houden en niet toegeven aan iedere vorm van technologie, hoe moeilijk dat ook tegen te houden is.

 
Heracles Almelo

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties