Ajax: Het respect, de normen en waarden?
Door LaPulga_10
Dinsdag, 22 november 2011 om 20:06 • Arez el Farah

Steven ten Have had zich beter moeten verdiepen in het karakter van Johan Cruijff. Door de afgelopen ontwikkelingen rondom en in Ajax is het wel duidelijk geworden dat Ten Have zich heeft laten kennen als een kleine, zielige, smakeloze, achterbakse, smerige, irritante bedrieger die het lef heeft gehad om racisme en discriminatie te misbruiken wetende dat deze twee begrippen ongelooflijk veel kwaad hebben gedaan in het verleden. 'Ik ben overal tegen tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch', aldus Johan Cruijff. Lijkt mij duidelijk dat Cruijff tegen Ten Have is, want met hem is de waarheid nooit precies zoals je had verwacht dat die zou zijn.

Het woord 'racisme' kent een onaangename geschiedenis. Mensen werden vroeger, mede door racisme, afgeslacht, in elkaar geslagen, buitengesloten en misbruikt op vele verscheidene manieren. Dat meneer Ten Have en Arno Vermeulen onbezonnen durven te zeggen dat Cruijff zich hieraan schuldig heeft gemaakt is kenmerkend voor deze twee heren. Zij vinden het blijkbaar prima om andere mensen te beschuldigen van racisme. Dat Edgar Davids hierin meegaat en geschrokken lijkt te zijn van de commotie maakt mij woest. Uitgerekend pas nadat Cruijff het toelicht vindt hij het nodig opheldering te geven over het voorval. Wat Cruijff toen wel kon zeggen: 'De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn.' Als er mensen zijn die door vuurwerk afsteken een stadionverbod krijgen, dan moeten Davids en Ten Have absoluut een levenslang stadionverbod krijgen. Wanneer je mensen van zulke buitengewone dingen beschuldigd en erover liegt en pas je excuses aanbiedt nadat iedereen kan horen en zien hoe het werkelijk zit, dan heb je gewoon geen normen, waarden en respect.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De heer Cruijff is de man die Ajax nodig heeft. Hij denkt niet moeilijk over alle zaken, wat Cruijff wil is domweg het beste voor Ajax. Cruijff wilt investeren in De Toekomst, ofwel in de jeugd. Cruijff zei ooit eens: 'Voetbal is heel simpel, maar het lastigste van voetbal is simpel voetballen.' Dat is precies wat er gebeurd, zo lastig is het allemaal niet, echter denken sommigen gewoon lastig. Cruijff kan alleen samenwerken met mensen die eerlijk en open zijn. Veel van verschillende conflicten tussen mensen door interactie met elkaar word vaak veroorzaakt door de manier waarop deze wisselwerking plaats vindt. Het enige wat Cruijff wil is openheid en eerlijkheid naar elkaar toe zodat men weet wat er verwacht kan worden en waarom. Doordat mensen binnen Ajax steeds ervoor zorgen dat er op de verkeerde manier deze wisselwerking plaats vindt blijven deze conflicten komen. Het enige wat Cruijff wil is openheid en eerlijkheid naar elkaar toe zodat men weet wat er verwacht kan worden en waarom. Doordat mensen binnen Ajax steeds op de verkeerde manier met Cruijff omgaan, in het bijzonder meneer Ten Have vind ik het enorm knap van Cruijff dat hij blijft zitten en niet opstapt.

El Salvador, de bijnaam van Johan Cruijff die hij kreeg bij Barcelona, heeft al meerdere keren bewezen een formidabel persoon te zijn en te beschikken over onwijs veel voetbalverstand. Cruijff: 'Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe, je het moet doen, want anders zou ik het niet doen'. Hij is het grootste voetbalgenie dat ooit is voortgebracht in Nederland. Als iemand het vertrouwen en de steun moet krijgen, dan is Cruijff het wel. Niet om het feit dat hij briljant is als het aankomt op voetbal, of omdat hij dit proces eerder in Barcelona heeft uitgevoerd maar om het feit dat de club en wie er ook allemaal betrokken bij zijn zich defensief moeten opstellen vanwege het gebrek aan normen, waarden en respect. Dat de ledenraad, Frank de Boer en andere mensen die zijn betrokken bij Ajax zich nog niet achter Cruijff hebben geschaard is in mijn ogen schandalig. Iedere vorm van steun naar meneer Ten Have en consorten is gelijk aan het willen kapot maken van Ajax op verschillende manieren. In elke andere (top)club was men de laan uitgestuurd. Maar omdat men bij Ajax zo tolerant is en geen ballen kunnen tonen is het dat de mensen voor eigenbelang daar nog mogen zitten.

Respect, normen en waarden, is dat niet wat we met zijn allen willen? En wat willen we nog meer? Dat Ajax weer een Europese topclub wordt. Cruijff krijgt de kans om dat te doen en een paar mafkezen willen dat voor ons verpesten. Dit moeten we niet pikken. Hierbij verzoeken wij iedereen om achter Johan Cruijff te staan, om achter het grootste Nederlandse voetbalicoon te staan. Of zoals Cruijff zou zeggen: Ik neem altijd zelf de beslissingen. Dus als ze bij Ajax tegen me zeggen: Je bent te oud, dan zeg ik: Dat beslis jij niet, dat beslis ik.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties