Spreid de adelaar eindelijk zijn vleugels?
Door staw
Dinsdag, 20 december 2011 om 21:44 • Milan

Terwijl de balletjes met daarin zestien namen van gekwalificeerde kandidaten tollen, zijn de ogen van een volledige voetbalnatie geconcentreerd op de uitkomst van deze gebeurtenis. Poule A was degene die zo nauwlettend in de gaten gehouden werd. Het had de poule des doods kunnen worden. Grote landen zouden veel tegenstand kunnen vormen. Toen een aantal minuten later de drie namen in de vorm van Rusland, Griekenland en Tsjechië uit de koker kwamen haalde de voetbalnatie opgelucht adem. Er was hoop.

Het is al even geleden dat Polen goed voetbal aan de wereld tentoon heeft gesteld. De enige en laatste keer dat de ploeg zich plaatste voor een Europees kampioenschap was nota bene in de kwalificatie van 2007 onder leiding van Leo Beenhakker, die velen zullen kennen. Voor een Wereldkampioenschap plaatste de ploeg zich gek genoeg vele malen vaker, ook al is 2006 ook de laatste keer.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Er is behoefte aan resultaat en een beetje snel ook. Gelukkig begint de ploeg steeds beter en constanter te presteren. De Bialo-Czerwoni (Wit-Roden) hebben dit jaar echter een goede reeks oefeninterlands achter de rug en het lijkt erop alsof de ploeg steeds beter begint te voetballen. De teleurstellende 65e plaats van het gedeeld gastland zal toch echt sterk verbeterd moeten worden. Onder meer overwinningen op Ivoorkust, Argentinië en Noorwegen bieden zeker perspectief. Ook was het gelijkspel tegen Duitsland een wedstrijd die zeker onthouden mag worden. Polen was die wedstrijd een stuk beter en was het niet door een penalty en een zeer late goal van Duitsland in de 94e minuut, dan was Duitsland waarschijnlijk ten onder gegaan.

Ik heb net zoals de bevolking van Polen hoge verwachtingen van dit team, door velen wordt mijn mening in twijfel getrokken. Meestal ziet men echter niet in hoe sterk Polen is met haar huidige selectie. Polen heeft een aantal dragende spelers, waarvan ik nu de meest bekende en de beste zal opnoemen. Al enige tijd wordt dit land beschouwd als voetbaldwerg, echter is dit helemaal niet het geval.

Wojciech Szczesny is een geweldige doelman, iedereen kent hem ook wel van zijn puike keeperswerk onder de lat bij Arsenal. Dit is een jonge speler van slechts 21 jaren oud die zich nog sterk zal blijven ontwikkelen. De verdediging is vooral sterk door de ervaren Marcin Zewlakow, een back die ook de meeste wedstrijden heeft staan binnen de huidige Poolse selectie. Lukasz Piszczek is ook een bekende vleugelverdediger, spelend voor Borussia Dortmund. Heeft ook zijn aandeel gehad in het goede spel van Dortmund vorig seizoen. Dariusz Dudka is een hardwerkende verdedigende middenvelder die ook altijd zijn steentje bijdraagt, een beetje het Nigel de Jong-type binnen het team.

Over Jakub Blaszczykowski, beter bekend onder de naam Kuba, hoef ik eigenlijk niet eens iets te vertellen. Hij is een complete middenvelder met goed overzicht en een geweldige traptechniek! Hij verplaatst zich zeer snel over het veld en heeft bij Borussia Dortmund al verschillende prijzen gewonnen.

Als we vervolgens naar de spitspositie kijken dan is Robert Lewandowski de man. Hij is een aanvaller die het zeker nog gaat maken in de toekomst, echt een goalgetter, iemand die ze van veel posities erin kan leggen. Ik zal deze jongen ook zeker een transfer naar een Engelse topploeg zien maken. Hij is nu misschien nog niet klaar voor dat niveau, maar in de toekomst zal hij er staan. Ludovic Obraniak is een snelle vleugelaanvaller die ook erg belangrijk is voor de ploeg. Iemand met een goede traptechniek en zorgt voor veel assists. In clubverband komt hij uit voor het Franse Lille. Ireneusz Jelen is een aanvaller die van bovengemiddeld niveau is en makkelijk bij een middenmoter in Engeland zouden kunnen meedraaien! Hij speelt nu voor het Franse Auxerre, maar is dit niveau in mijn ogen ook bij een beter ploeg kunnen fungeren.

Dit is al een hele lijst aan goede Poolse voetballers en dan heb ik het nog niet eens over spelers als Pawel Brozek en Wojciech Lobodzinski gehad. Voor Polen zou het nog beter zijn als ze hun doelmannen wat meer speeltijd zouden kunnen geven. Polen staat vooral bekend om zijn vele goede doelmannen. Jerzy Dudek, Artur Boruc, Lukasz Fabianski, Tomasz Kusczak, Przemyslaw Tyton en de voor vele minder bekende Gregorz Sandomierski.

Ik zal mijn hele keel schor schreeuwen om deze ploeg zo ver mogelijk te krijgen in het toernooi. Het is nota bene gastland en zal de eerste wedstrijd van het EK spelen. Ik zal in ieder geval voor de buis gekluisterd zitten en mocht ik niet bezig zijn met mijn opleiding op dat moment was ik zeker naar Polen afgereisd. Ik voorspel dat we de kwartfinales halen op zijn minst. En zoals de Nederlanders zeggen: laat de leeuw niet in zijn hempie staan! Zo hoop ik te kunnen roepen: Adelaar spreidt uw vleugels! Do boju Polska!

 
Polen

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties