Cruijffiaanse Toekomst
Door _ElSalvador_
Maandag, 2 januari 2012 om 18:31 • El Salvador

De rechtszaken zijn nog in volle gang, maar we mogen gerust concluderen dat Johan Cruijff hier als grote winnaar uit gaat komen. Dat zullen zelfs de grootste tegenstanders van Cruijff moeten inzien. Cruijff keert weliswaar niet meer in een officiële functie terug, wel als adviseur van de club die de lijnen uit gaat zetten. Zoals Cruijff al vanaf het begin heeft beloofd, zal hij dit alleen voor het voetbaltechnische gedeelte doen. Van de rest heeft hij immers geen verstand, iets wat hij zelf gelukkig ook realiseert. Dankzij de nieuwe structuur en invulling van de bestuursraad binnen de club Ajax, zal hier in de toekomst geen onnodige discussie meer over zijn. De grote vraag is dan; hoe wil Cruijff dan dat de Toekomst eruit gaat zien?

Hierover is al het nodige de wereld in geholpen en vrijwel iedereen heeft er een mening over. Zo zou Cruijff volgens vele alleen maar oud-voetballers op de trainingsvelden willen zien. Iets wat natuurlijk de grootst mogelijke onzin is. Het klopt inderdaad dat Cruijff zoveel mogelijk oud-topvoetballers wil zien, feit is echter dat hij dit wil koppelen aan pedagogisch en didactisch onderbouwde mensen. Het is dus niet zo dat iedereen die momenteel op de Toekomst werkt gelijk weg moet. Men zoekt naar een juiste samenstelling waarbij het van belang is dat bij iedere categorie één of meerdere oud-voetballers zijn betrokken, gekoppeld aan mensen die pedagogisch onderlegd zijn. Op deze manier heb je dan de kennis op alle gebieden binnen iedere categorie van de jeugd rondlopen. De pedagogen om de voetballers op de juiste manier te sturen en de oud-topvoetballers om de benodigde oefenstof in te brengen. Tevens kunnen de oud-topvoetballers de spelers ook nog voorzien van specifieke tips.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Juist dat laatste is een onderdeel waar Cruijff een punt in heeft. Die laatste stap naar de absolute top. Daar ontbreekt het nou bij veel spelers nog aan. Kijk bijvoorbeeld naar een Rodney Sneijder, Geoffrey Castillion, Florian Jozefzoon en ga zo maar door. Stuk voor stuk leuke spelers, maar ze missen net die stap naar de top. Is de aanwezigheid van oud-topvoetballers een garantie dat de, nu nog jonge, talenten deze stap in de toekomst wel gaan maken? Nee. Worden ze er slechter van? Nee. Iedere mogelijkheid om een stap te kunnen maken, moet dus met twee handen worden aangegrepen. Specifieke training moet al van jongs af erin geslepen worden, evenals de basistechniek. De basistechniek, waarvan het huidige talent Davy Klaassen onlangs nog vertelde er zo veel aan gehad te hebben in de laatste twee jaar onder Wim Jonk. Twee jaar! Moet u zich eens indenken wanneer de jeugdige talenten hier al van kleins af aan mee aan de slag gaan. Dan hebben we het over acht a negen jaar dat ze hier mee in de weer zijn. Simpele dingen als het passen en aannemen vormen immers de basis van het positiespel zoals hoofdtrainer Frank de Boer dat voor ogen heeft.

De Boer vormt het eindstation en is de hoofdverantwoordelijke die bepaalt welke talenten de laatste stap naar het eerste gaan maken. Tot die tijd vallen de talenten onder de verantwoordelijkheid van Dennis Bergkamp en Jonk. Twee andere oud-topvoetballers die in Europese keuken hebben mogen kijken van grootmachten als Inter Milan en Arsenal. Twee mensen die weten hoe de wetten van het topvoetbal luiden. Ook dit is een facet wat in de jeugdopleiding terug gaat komen. Lesley de Sa (talent uit de jeugdopleiding) verwoordde dit een keer prachtig; "Bij Oranje onder 19 vragen de jongens hoe het is om met iconen als Bergkamp en Jonk te werken." Ook Klaassen wist dit recentelijk nog toepasselijk te verwoorden. "Als een voormalige wereldvoetballer als Bergkamp een aanwijzing geeft, dan denk je meteen: hij kan het weten. En bij de opleiding lopen nog veel meer grote oud-spelers rond." Uitstraling is hierbij het sleutelwoord. Ik wil de vorige jeugdtrainers niks tekort doen, maar er staat met de huidige lichting trainers natuurlijk wel wat op het trainingsveld bij Ajax; Marc Overmars, Bergkamp, Ronald de Boer en Jaap Stam zijn slechts enkele oud-topvoetballers die werkzaam zijn bij Ajax. Ook dit zal voor de Europese talenten in de toekomst de doorslag gaan geven om voor Ajax te kiezen. Je wilt immers leren van en werken met de beste. Ook dit is recentelijk door Klaassen aangegeven: "Ik wil nog jarenlang bij Ajax blijven, hier heb ik alles wat ik wil." Voor het door heel Europa begeerde toptalent Christian Eriksen zal hetzelfde gelden.

Laatste punt, waar Cruijff ook voorstander van is, blijven de contracten. Sinds de aanstelling van de Boer zijn er diverse contracten van talentvolle jeugdspelers open gebroken en verlengd. Mochten deze talenten weg willen, wat ik niet verwacht, zal er een leuke geldsom op tafel gelegd moeten worden. Waar vele denken dat de transfers van Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez al top waren met bedragen rond de 25 miljoen euro, kan ik u melden dat dit slechts het begin is. Ajax kan de bedragen in de toekomst nog hoger opschroeven, wat het financiële plaatje weer ten goede komt.

Al met al mogen we dus gerust stellen dat de jeugdopleiding er met de visie van Cruijff alleen maar op vooruit zal gaan. De club heeft veel meer kennis en waarborgt de al aanwezig kennis. Men zal niet alleen kijken naar het voetbal, maar ook naar de begeleiding van de talenten en ervoor waken dat de oefenstof ook aankomt. Het weten is één, het daadwerkelijk overbrengen is een tweede. Tel hierbij de uitstraling en aantrekkingskracht van de trainers op en men hoeft zich in de hoofdstad de komende jaren nergens meer zorgen over te maken.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties