Wat het jaar 2012 ons gaat brengen
Door _ElSalvador_
Woensdag, 4 januari 2012 om 19:32 • El Salvador

De Raad van Commissarissen moet de eer aan zichzelf houden, voor zover er nog van eer te spreken is. Dennis Bergkamp en Wim Jonk gaan de levensaders van de club Ajax worden en hoofdtrainer Frank de Boer is op de hoogte van de talenten die op het punt van doorbreken staan. Dit is samengevat de conclusie die we kunnen trekken na alle perikelen die in 2011 bij Ajax hebben plaats gevonden en in 2012 vrolijk verder zullen gaan.

De Raad van Commissarissen is enkele maanden terug vol goede moed aan het project begonnen. Een man van de media, specialiste op het gebied van Sport en Recht, oud-topvoetballer, een hoogleraar met indrukwekkend cv en Nederlands beste voetballer aller tijden zouden wel even laten zien hoe je een voetbalclub runt. Mijn eerste gedacht hierbij was; een prima zaak, er is op meerdere gebieden expertise binnen gehaald. Laat de gloriejaren maar komen! Schijn bedriegt, zou later blijken. De zaken lijken toch allemaal net iets gecompliceerder te liggen, dan de buitenwereld kan vermoeden. Zo zou het natuurlijk logisch zijn wanneer iedereen zich bezig houdt met zijn eigen specialisme. Dus dat Paul Römer over alle zaken met betrekking tot de media gaat, Marjan Olfers doet het juridische deel en zo blijft iedereen bij zijn eigen specialiteit en moet men dus vertrouwen op elkaar.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Bij de voetbaltechnische beslissingen is het dan ook logisch dat de andere Commissarissen vertrouwen op Johan Cruijff, iemand die de voetbalwereld kent en tevens een gigantisch netwerk hierin heeft. Hoe het daadwerkelijk gegaan is, is bij iedereen bekend en vanaf dat moment gaat het fout en breekt dan ook letterlijk de pleuris uit in Amsterdam. De ene rechtszaak na de andere, vergaderingen vliegen je om de oren, supporters mengen zich in de strijd en ga zo maar door. Uiteindelijk komen twee partijen recht tegenover elkaar te staan. De ene partij is Cruijff, bijgestaan door tien oud-topvoetballers en tienduizenden supporters. Aan de andere kant hebben we Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer. Je hoeft er niet voor geleerd te hebben, om tot de conclusie te komen dat laatstgenoemde partij aan het kortste eind zal trekken. Je stuurt immers niet Johan Cruijff én tien oud-topvoetballers én tienduizenden supporters weg. Alle vier de Commissarissen hebben nog genoeg andere werkzaamheden/verantwoordelijkheden en het lijkt mij dan ook raadzaam dat ze de eer aan zichzelf houden. Er is al genoeg schade geleden aan de naam van deze personen en het motto 'redden wat er te redden valt,' lijkt me dan ook het meest van toepassing hierop. Logisch gevolg hiervan is dat ook de vijfde Commissaris Cruijff zich terug zal trekken en terug keert als adviseur bij de club Ajax.

De posities van Dennis Bergkamp en Wim Jonk hebben ook het nodige stof doen opwaaien. Gaat Blind hier nou wel of niet boven staan? Wat heeft Sturkenboom hierover te zeggen? Eigenlijk zal ook dit vrij simpel uitmonden in een logisch gevolg van eerder genoemde conclusie. Dennis Bergkamp en Wim Jonk blijven eindverantwoordelijken voor de Toekomst, het jeugdsportcomplex van Ajax. Bergkamp en Jonk, twee oud-topvoetballers die beschikken over een schat aan ervaring en weten hoe het er in de top aan toe gaat, gaan de jeugd van Ajax helpen om de stap naar de top te maken. Kan het nog mooier? Danny Blind zal hierbij in het belang van Bergkamp en Jonk gaan werken. Zijn voornaamste taak is de communicatie tussen alle partijen over welke jeugdspelers een contract krijgen en welke contracten opengebroken/verlengd dienen te worden.

En dan Sturkenboom. Deze zal Ajax op korte termijn al weer verlaten. Deze man heeft zichzelf in korte tijd lachwekkend neergezet door een icoon als Wim Jonk, volledig onterecht, te bestraffen met twee gele kaarten. We hebben het hier over dezelfde man die Mario van der Ende en Dick Jol bij de KNVB heeft weggejaagd. Sindsdien is er iedere week wel een discussie over een arbitrale dwaling. Sturkenboom die in een vergadering aangeeft met alle Commissarissen gesproken te hebben. Ook met Cruijff? Nee, niet met Cruijff is dan het antwoord. Deze man moet Ajax de komende maanden de weg wijzen? Natuurlijk niet. Dit zal ook de bestuursraad inzien en deze man zal dan ook niet lang meer bij Ajax werkzaam zijn. Hij voegt namelijk helemaal niks toe en liegt de boel bij elkaar. Tevens is zijn positie overbodig omdat Ajax met de nieuwe structuur geen nieuwe algemeen directeur nodig. Bergkamp en Jonk hebben de leiding over de jeugd. Hoofdtrainer Frank de Boer gaat over alle zaken die betrekking hebben op het eerste elftal, simpeler kan het niet.

Deze drie oud-topvoetballers zullen samen het volledige technische gedeelte bij de club Ajax voor hun rekening nemen, aangestuurd door Johan Cruijff. Bijkomend voordeel van deze structuur, is dat hoofdtrainer Frank de Boer op de hoogte is van de talenten die er in de jeugd rondlopen. Iets wat bij voorgaande trainers wel eens anders is geweest. Waar voorgaande jaren altijd voor miljoenen gekocht moest worden, heeft nou de eigen jeugd de voorkeur. De Boer is immers ook trainer van de A1 geweest en weet dus welke mogelijkheden deze talenten hebben. Spelers als Lesley de Sa, Davy Klaassen en Dico Koppers hebben al aan het grote werk mogen ruiken en er volgen ongetwijfeld nog meer. Zo is bijvoorbeeld Ouasim Bouy met Ajax mee op trainingskamp om aan de Boer te laten zien of hij er klaar voor is. Deze jongen geniet dus het vertrouwen van de Boer. Vertrouwen, een cruciaal woord bij de ontwikkeling van spelers op die leeftijd. Doorslaggevend zelfs bij het maken van de laatste stap.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties