Jeroen Grüter: commentaar, meningen en meer
Door proevomaster
Woensdag, 1 februari 2012 om 19:13 • Bart van Nistelrooij

Jeroen Grueter, of eigenlijk 'Jeroen Grüter', is een zelfingenomen zwemcommentator die zijn achternaam liet veranderen omdat het 'te Duits' klonk. Op zichzelf geen opzienbarend nieuwsfeitje, echter hier kwam toch het nodige denkwerk bij kijken: in voetbalminnend Nederland heersen immers nog altijd anti-Duitsland sympathieën en omdat Grueter zich maar wat graag wil opwerken tot 's lands nummer één voetbalcommentator, was dit niets minder dan een uitgekiend stukje carrièreplanning.

De oplettende lezer zal uit de eerste alinea kunnen opmaken dat ik geen fan ben van deze ambitieuze pseudojournalist. Mijn aversie tegen Grueter ontstond met name door zijn commentaar tijdens zwemwedstrijden. Al schreeuwend becommentarieerde Grueter de overwinningen van zijn sportheld Michael Phelps. Kijk, ik kan ook opgaan in memorabele sportmomenten, maar Grueter klonk bij tijd en wijle orgastisch als het om Phelps ging. Wat te denken van zijn commentaar op de overwinning van de Baltimore Bullit op het WK Zwemmen in 2009: "Fantastisch. Ja! Speel niet met mijn ballen!! Hoe vaak hebben wij Phelps zo gezien? What the fuck!" Ten tijde van deze teksten was het Grueter al compleet in zijn bol geslagen en deze stelling bevestigde hij op 21 januari jongsleden op genante wijze, met zijn commentaar tijdens -en het interview na afloop van de wedstrijd De Graafschap - Heerenveen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Voor een 'grootheid' als Jeroen Grueter, hij versloeg immers al EK's, WK's en de Olympische Spelen, stelt een affiche als De Graafschap - Heerenveen natuurlijk maar bar weinig voor. Het is aannemelijk dat Grueter zichzelf als de grote vedette beschouwde die avond in de Vijverberg. En een vedette komt altijd in het nieuws! Grueter zag zijn kans schoon toen Ed Janssen de rode kaart gaf aan Daryl Janmaat. De beloftevolle rechtsback maakte een technisch goed uitgevoerde sliding maar plantte tevens ongevraagd zijn noppen op de voet van Melvin de Leeuw. Rood was zeker mogelijk. Grueter ging echter uit van geel, maar zag tot zijn duidelijk hoorbare ontsteltenis dat Janssen rood toonde! Samen met Ron Jans ging Grueter uit zijn plaat.

Na deze rode kaart spon Grueter garen bij het idee om Ed Janssen volkomen onderuit te halen bij de interviewronde na afloop. Op deze manier zou hij zich echter verder kunnen profileren als "opiniërende commentator". Want het mogen duidelijk zijn: Jeroen Grueter heeft het Nederlandse klootjesvolk voor de kijkbuis veel meer te bieden dan alleen het oraal ondersteunen van voetbalbeelden. Ten behoeve van martelaar Janmaat moest en zou Grueter een Jihad ontketenen op arbiter Janssen. Grueter becommentarieerde de wedstrijd uit en snelde zich naar de persruimte…

Aldaar begon hij even netjes als hypocriet met een keurige open vraag: "Scheidsrechter Ed Janssen in de veertigste minuut geeft U rood aan Janmaat, waarom?" Grueter vervolgde het interview met louter gesloten, suggestieve vragen om zijn zelfingenomen mening door de strot te rammen van Janssen en met name het Nederlandse volk. Gedurende het interview zei Grueter op een gegeven moment zelfs: "Gemeen spel? Dat gaat er bij mij echt niet in hoor!" Dat is nog eens journalistiek van de buiten categorie. Knap genoeg geeft Janssen geen kick en alleen daarvoor verdient deze sympathieke arbiter een pluim. Bij deze.

Naast mijn bescheiden persoontje schaarde ook de aanklager zich achter Janssen door een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden te doen aan Janmaat en Heerenveen. Hij trapte niet in het populistische, opruiende gewauwel van Grueter. De commentator kreeg later trouwens bijval van zijn Studio Voetbal-collega's. Alleen Jan Mulder was het eens met de terecht gegeven rode kaart. Jan van Halst was het natuurlijk volstrekt oneens met rood, maar deze blaaskaak waait met ieder wind mee en zegt alleen wat het volk wil horen. Van Halst is ondanks zijn kale hoofd dan ook geknipt voor de politiek.

Ik dwaal af. Ik wil deze clubexpert hoopvol afsluiten: Laten we hopen dat Jeroen Grueter na het lezen van dit stukje spontaan besluit om zijn biezen te pakken en te emigreren naar een land waar hardzwemmen volkssport nummer één is. Een land waar hij zijn metier kan uitvoeren, waar hij op handen gedragen wordt en zelfs zijn potsierlijke meninkjes serieus genomen worden. Bij voorkeur vertrekt hij nog vóór komende zomer want tijdens het EK hebben we het al zwaar te verduren met de helse voor -en nabeschouwingen van die andere tenenkrommende NOS-coryfee: Bert Maalderink.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties