Het aan- en verkoopbeleid
Door AfcaGunner
Woensdag, 1 februari 2012 om 23:20 • -

Johan Cruijff vs RvC, Tscheu La Ling vs RvC, Mounir El Hamdoui vs Frank De Boer en jeugdspelers die vroeg weggekocht worden. Dit zijn enkele van de problemen die op het moment bij Ajax aanwezig zijn. Buiten deze problemen hebben we nog een groot probleem en dat is het sportieve aspect.

Op dat laatste probleem wil ik graag dieper ingaan. We staan gedeeld vierde met Heerenveen en onze aartsrivaal Feijenoord waar we recentelijk nog van verloren. Twente en Pst hebben een betere selectie en vooral PSV is in de breedte een stuk sterker. Ook winterkampioen AZ staat nog steeds een paar punten boven AFC Ajax.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Nu kun je hier natuurlijk verschillende problemen voor aanwijzen neem nou de punten hierboven genoemd die onrust kunnen veroorzaken of het feit dat we al weken zo niet maandenlang met minimaal vier of vijf wisselspelers in de basis beginnen. Spelers als Daley Blind, Vurnon Anita, Eyong Enoh en Lorenzo Ebecilio beginnen met enige regelmaat in de basis terwijl deze spelers gewoon zwaar tekort komen voor het niveau wat Ajax nastreeft. Ook jongens als Theo Janssen en Miralem 'Mickey' Sulejmani die met hun ervaring de kar horen te trekken brengen veel en veel te weinig.

Nee ik verwacht geen Europese top wat sommige van mijn optimistische mede-Ajacieden hopen, dat is een illusie met de financiële mogelijkheden van de Europese topclubs. Wat ik echter wel verwacht is dat wij gewoon weer de voetbalhoofdstad van Nederland worden en eens in de twee jaar kampioen worden. Zoals het bij een club van onze status hoort. Als we deze status willen hebben moet er gewoon een boel veranderen in de selectie want op het moment komen we gewoon kwaliteit tekort zowel in de basis als in de breedte.

Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Gregory Van der Wiel doen het alle drie wel goed daar heb ik ook op kleine puntjes na niks over te klagen. Dan hebben we de nu geblesseerde linksback Nicolai Boilesen die natuurlijk met zijn negentien jaar wat foutjes maakt maar met hem hebben we wel in potentie de beste linksback in de Eredivisie. Het probleem ligt dus niet achterin (althans in de basis).

Op het middenveld hebben we één van de vijf grootste talenten ter wereld lopen met Christian Eriksen. Verder hebben we de zwaar tegenvallende Janssen die als grote man binnenkwam en als taak kreeg dat hij een jonge hond als Eriksen op sleeptouw zou moeten nemen. Steeds meer blijkt echter dat zijn geweldige seizoen vorig jaar een toevalstreffer was. Hij lijkt een beetje te zwaar, heeft een lage handelingssnelheid en heeft buiten zijn geweldige lange bal geen enkel wapen wat iets toevoegt aan dit Ajax. Dan hebben we nog Eyong Enoh die natuurlijk wel opvalt omdat hij veel ballen van de tegenstander afpakt dan zou je denken: "Nou, dat is een goede speler toch?" Nou nee! Hij heeft in al die jaren die hij nu in het eerste van Ajax speelt nog nooit een bal vooruit gespeeld en juist als je op zijn positie speelt heb je dat nodig zodat je de snelheid in de opbouw kan houden conclusie is dat Enoh niks toevoegt aan dit Ajax. Siem de Jong speelt normaal gesproken ook op het middenveld maar als hij daar staat doet hij eigenlijk niet anders dan verstoppertje spelen. Het is een harde werker en een uitstekende twaalfde man, maar voor in de basis komt hij simpelweg kwaliteit tekort.

In de aanval hebben we als iedereen fit is op links Derk Boerrigter, Boerrigter kwam afgelopen zomer voor zeven ton over van RKC Waalwijk. Hij heeft mij en veel Ajacieden met mij enorm verbaasd en zat zelfs in de selectie voor het Nederlands Elftal. Helaas raakte hij geblesseerd en heeft hij nu al enkele maanden geen wedstrijd meer kunnen spelen. In de spits hadden we aan het begin van het jaar ook een aankoop gedaan van buurman AZ kwam Kolbein Sigthórsson over. Sigthórsson haalde in de eerste vijf wedstrijden uitstekende cijfers helaas raakte ook hij geblesseerd en sindsdien hebben o.a. Nicolas Lodeiro, De Jong en Dimitri Bulykin en jeugdspeler Davey Klaassen de spits positie ingevuld. Op rechts staat recordaankoop Sulejmani die al maanden uit vorm is en alsnog onze topscoorder is. Hij lijkt net als Janssen een paar kilo te zwaar en heeft een lakse mentaliteit. Bovendien komt nu iedereen in de bal waardoor we in een soort trechter aan het voetballen zijn.

Wat ik met bovenstaande wil duidelijk maken is dat we, ook als iedereen fit is, kwaliteit tekort komen. Op de posities van verdedigende middenvelder, linkshalf en rechtsbuiten zelfs erg te kort. Ik pleit dan ook voor de komst van Luciano Narsingh die helaas in de winter niet wou komen aangezien wij ons te laat hadden gemeld. Als linkshalf zou je Klaassen of Lodeiro een kans kunnen geven en op de positie van Eyong Enoh zouden onze scouts eens moeten laten zien waarom ze bij Nederlands grootste club zitten. Ook zullen in de zomer Van der Wiel en Vertonghen gaan vertrekken dus daarvoor zal ook een oplossing bedacht worden. Voor de positie van Vertonghen heb je in de Nederlandse competitie genoeg potentiële krachten lopen. Virgil van Dijk doet het uitstekend bij Groningen, Nick Viergever bij AZ valt mij altijd positief op bij AZ en ook Bram Nuytinck van NEC en aanvoerder van Jong Oranje heeft de kwaliteiten. één van deze drie spelers, misschien zelfs wel twee, zou ik halen zodat Ajax talent Ricardo van Rhijn op rechtsback kan plaatsnemen.

Met deze veranderingen kunnen in ieder geval de spelers zich weer bezig houden met wat het belangrijkste doel van de club hoort te zijn namelijk kampioen worden

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties