Gert Heerkes heeft zijn krediet verspeeld
Door AjaxCapeTown
Donderdag, 23 februari 2012 om 19:59 • Martijn Folkers

Als er één trainer is die niet uitblinkt in het kiezen van een werkgever is het wel Gert Heerkes. De inwoner van Hardenberg stapte eerder al op een uiterst ongelukkig moment in bij Willem II, wat hem uiteindelijk de kop kostte en ook afgelopen zomer wilde de oefenmeester iets te graag actief blijven in het betaalde voetbal. Hij tekende bij SC Veendam, de club die een absoluut topjaar achter de rug had en waar eigenlijk niets meer te winnen viel... Zo stond Heerkes voor een schier onmogelijke opdracht om er iets succesvols van te maken.

Toen vlak na zijn aanstelling aanvoerder Peter van der Vlag werd verkocht en Marnix Kolder uiteindelijk zijn contract niet wilde verlengen was het hek helemaal van de dam. Er volgden een rits aan testspelers en daaruit moest een ploeg worden geboetseerd. Joszef Pillar, Dan Romann, Jelle Wagenaar, Jonathan Opoku en de Griekse spits Panagiotis Rampavilas werden aan de selectie toegevoegd, evenals FC Groningen-huurlingen Leonard Nienhuis en Danny Menting. Vlak voor de competitiestart werd Pepijn Kluin gehaald van FC Zwolle, dus de kracht van de selectie was heel moeilijk in te schatten. In de voorbereiding husselde Heerkes er verder op los, waardoor er tegen Willem II een Jupiler League-onwaardig elftal op het veld stond. Lichtgewichten Jelle Wagenaar en Rico Wolven stonden aan de aftrap, ten koste van Alair Cruz Vicente en Mitch Apau. Deze keuze had enorme gevolgen en daarmee verloor Heerkes veel krediet bij de achterban. Met name in de uitwedstrijd bij Almere City FC keerde het publiek zich tegen Heerkes door Apau en Cruz Vicente opnieuw op de bank te zetten.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

In deze periode had SC Veendam echter één geluk, namelijk dat Anco Jansen zijn zinnen had gezet op een transfer. De Zwollenaar speelde de pannen van het dak en de Kolonisten waren volledig afhankelijk van zijn nukken en grillen. Het leverde de ploeg twee overwinningen op, tegen respectievelijk FC Emmen en AGOVV. Toen bekend werd dat Jansen verkocht was aan De Graafschap, was de scherpte bij hem verdwenen en haalde SC Veendam nauwelijks punten. Heerkes had drie maanden de tijd om het spel van het elftal te verbeteren en het vertrek van Jansen op te vangen. Door zijn vele wisselingen in het elftal ontwikkelde de ploeg nauwelijks een vaste speelwijze en dit ging ten koste van het zelfvertrouwen in de selectie.

Toen de winterstop aanbrak kreeg Heerkes een herkansing om zijn ploeg alsnog te prepareren op een succesvolle tweede seizoenshelft. De verdediger Michalis Vakalopoulos en de aanvallers Lars Hutten en Kaye Coppoolse werden gehaald om de problemen op te vangen. Na de winterstop verzandde SC Veendam echter steeds in dezelfde fouten en tot overmaat van ramp verloor het thuis van FC Oss. Afgelopen weekend bleek dat AGOVV opeens ook punten kan pakken en dit was voer voor de Heerkes-critici. Dagblad van het Noorden spuide door de pen van Jan Mennega harde kritiek over het wisselbeleid van de coach en kraakte ook een harde noot door de minimale inbreng van de assistenten Gerard Wiekens en Jouke Faber ter discussie te stellen. De supporters hebben de trainer al afgeschreven en schreeuwen op diverse fansites om zijn vertrek. De carrière van Heerkes in het betaalde voetbal lijkt voorbij. Alleen, beseft hij het zelf ook?

 
SC Veendam

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties