De jongen die geen keeper wilde zijn
Door Guaporta
Maandag, 28 mei 2012 om 11:26 • Joost van Scherpenzeel

Juli 1992, een tienjarig jongetje uit L'Hospitalet de Llobregat loopt voor het eerst La Masía binnen. Hij start als middenvelder in de jeugdelftallen van Barcelona, maar moet in september alweer stoppen omdat zijn ouders verhuizen naar Tenerife. In 1995 zou hij weer terugkeren in de alom geprezen jeugdopleiding van Barcelona, waar hij in de jeugdelftallen als veldspeler de meeste tijd op de bank door zou brengen. Op de trainingen zou hij al snel bij een partij in het doel worden neergezet, waar hij erg ongelukkig van wordt. Tot ieders verbazing heeft de jonge Víctor Valdés veel keeperstalent, en zou uitgroeien tot één van de succesvolste keepers in de historie van Barcelona.

Nadat José Manuel Reina, de huidige keeper van Liverpool, naar Villarreal was vertrokken haalde Louis van Gaal Valdés in de zomer van 2002 bij de eerste selectie. Hij begon meteen als eerste keeper, van Gaal was namelijk erg onder de indruk van zijn keeperskwaliteiten. Doble V begon goed, door in de voorronde van de Champions League de nul te houden tegen Legia Warschau. De resultaten onder de Nederlandse coach waren echter niet dusdanig goed, waar Valdés de dupe werd. Roberto Bonano nam zijn plaats over in de goal. Nadat de Argentijn niet weet te overtuigen, pakt Victor Victorious weer zijn begeerde plaats terug als keeper van Barcelona.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Diego Armando Maradona kwam pas geleden in het nieuws door te stellen dat Valdés een slechte keeper is, maar door de vier verdedigers voor hem wordt gezien als een sterke doelman. Grotere onzin dan dat bestaat er in mijn ogen niet, Dani Alves, Puyol, Gerard Piqué en Eric Abidal (en later Adriano) laten iedere wedstrijd steekjes vallen, dit seizoen meer dan tevoren onder Guardiola. En dan staat de ijzersterke keeper weer zijn mannetje. Één op één is hij bijna niet te kloppen, de meest onmogelijke ballen plukt hij uit de bovenhoek en zijn reflexen op de doellijn zijn legendarisch te noemen. Maar het grote geheim achter het succes van de verdediging van Barcelona, is het meevoetballend vermogen van oud-middenvelder Victor Valdés. Hij kan in balbezit fungeren als een extra verdediger, wat voor rust zorgt achterin. Hij zoekt altijd de voetballende oplossing, ook bij een situatie waar Gerard Piqué bijvoorbeeld de bal te kort terugspeelt. In plaats van de bal dan blind richting Pieterburen te rossen, zoekt hij de oplossing in het voetbal. Hij weet door een simpele pass de druk te omzeilen en Dani Alves of Adriano de bal in de voeten te spelen. Dat is toch een zeer onderschatte kwaliteit van Victor.

Toch is het keeperswerk van Valdés niet altijd rozengeur en maneschijn, hij heeft zeker dit seizoen de nodige fouten gemaakt. Een clubexpert is niet alleen het prijzen van bepaalde speler, maar ook het erkennen van zijn fouten en zwakheden. Bij corners oogt hij meer dan eens onzeker, waardoor hij te laat bij de bal komt en daardoor een gevaarlijke situatie creëert. Zijn tweede en wat mij betreft laatste zwaktepunt is er eentje die voor de gehele defensie van Barcelona geld: gebrek aan concentratie. Ik zal er even een momentje uitkiezen, het is 11 december 2011. De eerste Clasicó in de competitie gaat van start, Barcelona speelt de bal rond. De bal wordt rustig teruggespeeld op Victor Valdés, die niet gefocust leek en de bal op een knullige manier inlevert bij Real Madrid. Na 22 seconden schiet Karim Benzema de bal al tegen de touwen in het Estadio Santiago Bernabéu, Real Madrid viert feest. De kritiek van de buitenwereld, inclusief eigen publiek, was niet mals. Valdés werd als hoofdschuldige aangewezen voor de slappe start van Barcelona tegen de rivalen in het maagdelijk wit. Zijn fout werd uiteindelijk nog goedgemaakt door zijn uitstekend spelende teamgenoten, de eindstand was 1-3.

Ik ben echter blijven geloven in de kwaliteiten van Doble V, hij is voor mij de beste doelman die Barcelona zich kan wensen. Hij is misschien dan wel niet de beste doelman ter wereld, maar voor Barcelona zie ik geen betere optie. Hij is een echte leider achterin, zorgt voor rust bij Piqué, Puyol en Mascherano en hij heeft ons in uitwedstrijden op de been gehouden. Dat moeten we niet vergeten, we moeten niet alleen kijken naar zijn fouten. Kijk naar wat hij goed doet, met fenomenale reflexen op de doellijn pakt hij gewoon punten voor de ploeg. We mogen als Barçafan zijnde enorm blij zijn met een doelman als Valdés in ons team, laat dat duidelijk zijn na het lezen van deze Clubexpert.

Echter is de geboren Catalaan inmiddels geen twintiger meer, en moeten we gaat kijken naar een mogelijke opvolger. In Barcelona B keept Oier Olazábal wekelijks zijn wedstrijden, en dat naar behoren doet. Ik zie hem echter niet als natuurlijke opvolger van Victor Valdés, die rol zie ik Miguel Bañuz eerder vervullen. De jonge keeper van Juvenil A, en vanaf volgend seizoen Barcelona B, is de vaste doelman van het nationale elftal onder de 19 jaar, en blinkt uit in zijn voetballend vermogen, reflexen op de doellijn, zijn inzicht in het spel en is in het bezet van het zogenaamde leiderschapsgen. Hij maakte een uitstekende indruk tijdens de NextGen Series, waar hij met Sergi Samper en Jean-Marie Dongou het team naar een goede prestatie leidde. Ik hoop dat hij in de komende jaren zijn talent waarmaakt en over vier jaar Valdés opvolgt als de doelverdediger van Barcelona.

 
Barcelona

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties