SC Veendam maakt langzaamaan stappen vooruit
Door AjaxCapeTown
Zaterdag, 16 juni 2012 om 17:47 • Martijn FolkersLaatste update: 17:54

Nadat Henk Eising met het 'Pact van Kielwindeweer' SC Veendam voor de zoveelste keer van de afgrond redde, vertelde hij erbij dat betaald voetbal in Oost Groningen minimaal voor drie seizoenen gegarandeerd is. Aan de Langeleegte weet je het echter nooit, dus voorspellingen doen zit er op dat gebied niet in. Waar wel naar gekeken kan worden is het heden, en dat ziet er niet zo verkeerd uit voor de Kolonicio's.

Vorige week werd namelijk bekend gemaakt dat Wim Jansen de nieuwe algemeen directeur is van Veendam. Deze aanstelling zorgt echter wel voor een bepaald onderbuikgevoel, want Jansen komt rechtstreeks uit de stal van Eising. Jansen is namelijk sponsor van wielrenner Tijmen Eising. Inderdaad, de zoon van. Aan de ene kant is het prettig dat de lijn wordt doorgetrokken, aan de andere kant had Veendam ook baat gehad bij een iets andere aanpak, aangezien een flamboyante man als Eising ook weerstand opwekt binnen en buiten de organisatie.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Niet alleen werd de club op het organisatorische vlak versterkt, ook het technische gedeelte kreeg een impuls. SC Veendam heeft namelijk een technisch platform geïnstalleerd. Met mannen als Cor van der Steen (voormalig hoofd scouting), Geert Stuve, Jan Korte en Thiemo Meertens (beide waren voorheen hoofdtrainer) is de technische knowhow sterk toegenomen in de organisatie en op dat gebied zijn de eerste succesjes alvast geboekt. Jan Schulting kwam in plaats van Jouke Faber als assistent-trainer van Gert Heerkes. En deze Schulting is absoluut geen onbekende aan de Langeleegte. Hij was immers midden jaren negentig hoofdtrainer op de papieren van clubicoon Henk Nienhuis. In deze periode was Schulting succesvol, door in een nacompetitiepoule met NEC, Cambuur en Emmen bijna te promoveren naar de Eredivisie.

Ook heeft de club een nieuwe keeperstrainer aangesteld in de persoon van Kenny Koning. Hij volgt Henk ter Arkel op. Koning is bekend in het amateurwereldje rond Veendam. Hij keepte jarenlang bij Noordster en toen hij zwaar geblesseerd raakte hield hij Noordster als interimtrainer in de tweede klasse. Het wordt zijn eerste vuurdoop in het betaalde voetbal en dan is het altijd afwachten hoe hij het gaat doen.

Niet alleen het technisch kader, ook de selectie krijgt langzaamaan vorm. Rico Wolven heeft ondanks een doorlopend contract te horen gekregen dat hij mag vertrekken. De linkspoot heeft het als centrale verdediger nooit helemaal laten zien bij de Parel van de Veenkoloniën. Wolven is iemand met potentie, maar doet veel te weinig met zijn fysieke vermogen en moet groeien in de duels. Voetballend gezien kan hij van achteruit wel een impuls geven, aangezien hij over een prima trap beschikt.

Wat betreft de nieuwelingen, Veendam heeft duidelijk geleerd van afgelopen seizoen. Toen bleek dat de selectie veel te weinig spelers met diepgang beschikte en in dat kader heeft de geelzwarte brigade enkele watervlugge spelers gehaald. Aanvaller Sidney Schmeltz komt over van Sparta Rotterdam, linkerspits Arjan Wiegers is weggeplukt bij Nieuw Buinen en de pas 17-jarige Doriano Kortstam wordt gepresenteerd als de grote belofte voor de toekomst. De doelmannen Robbert Te Loeke (SC Cambuur) en Theo Timmermans (SWZ Boso Sneek) mogen gaan strijden voor de plek onder de lat. Verder is de club nog in gesprek Kolonist FC Groningen over de twee gratis huurspelers. Aanvaller Henk Bos, de verdedigers Nick Bakker en Luis Pedro en de middenvelder Tim Keurntjens (staat ook in belangstelling van RKC Waalwijk) komen hiervoor in aanmerking.

Een interessant seizoen wordt het zeker, aangezien de club zich geen seizoen als het vorige kan permitteren. De reuring die de club heeft gecreëerd met de Kolonicio-actie verdient een vervolg op het veld. Gert Heerkes staat als hoofdtrainer ook voor een belangrijk examenjaar. Zijn contract loopt na dit seizoen af, en als hij ondermaats presteert met Veendam lijkt zijn carrière als hoofdtrainer in het betaalde voetbal voorbij.

 
SC Veendam

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties