Verstandig beleid bij Ajax
Door Suarez 7
Dinsdag, 4 september 2012 om 23:39 • Suarez 7

''We gaan niet langer veel te veel betalen voor spelers die te hoge transfersommen kosten en gortige salariseisen hebben', aldus directeur voetbalzaken Marc Overmars. Deze zin kenmerkt het nieuwe beleid van Ajax. Allemaal mooi en aardig, maar wat gaan we ervan merken in Amsterdam?

Voordat deze zin werd uitgesproken had Ajax interesse in Luciano Narsingh en Niklas Moisander. Twee typische Ajax-spelers volgens Frank De Boer. Narsingh had in Friesland bij SC Heerenveen twintig assists geleverd en Moisander was wekelijks de uitblinker en leider van AZ. Als het aan De Boer lag sloten deze twee zo snel mogelijk aan bij de Ajax-selectie.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Maar het liep anders. Narsingh kostte Ajax teveel geld, waardoor de onderhandelingen stil kwamen te staan en de rechtsbuiten uiteindelijk de overstap maakte naar PSV. In plaats van Narsingh werd Tobias Sana aangetrokken. Een creatieve speler van IFK Göteborg, maar niet al te effectief. 53 duels, zes goals, zeven assists: in Zweden dus. Niet bepaald het meest aansprekende voetballand. En wat de transfer nog opmerkelijker maakte was dat Sana de meeste van zijn goals en assists leverde op het tweede niveau in Zweden. Wat moest Ajax in hemelsnaam met deze aanvaller?

De opvolging van Jan Vertonghen werd de taak van Daley Blind. Ajax-doelwit Moisander was te duur voor Ajax waardoor de Amsterdammers zich terugtrokken uit de onderhandelingen. Moisander was op weg naar Anderlecht en Ajax ging op zoek naar goedkope alternatieven. Marc Muniesa was de droomversterking van Ajax, maar raakte geblesseerd. Blind, vooral gebruikt als linksback, kreeg de kans van De Boer om zich te bewijzen.

Tijdens Ajax-AZ gebeurden er rare dingen. De Amsterdammers morsten punten en het werd 2-2, maar Blind, die bij beide tegentreffers niets aangerekend kon worden, werd uitgefloten. Ricardo Van Rhijn speelde weliswaar als linker centrale verdediger, maar was een noodalternatief. Blind was de eerste linker centrumverdediger van Ajax, maar had een week eerder hopeloos gefaald tegen PSV. Terwijl Blind werd uitgefloten, stal Sana de show. De aanvaller werd toegejuicht door de duizenden supporters in de Amsterdam Arena. De fans wisten niet hoe ze moesten reageren op het nieuwe beleid.

Ajax haalde daarna alsnog Moisander weg bij AZ. Hij had zomaar kunnen uitkomen voor Anderlecht, maar doordat Ajax Vurnon Anita verkocht aan Newcastle United, kon Ajax makkelijker voldoen aan de transfersom voor Moisander. Het sneller verkopen van nieuwe spelers, Overmars had het al aangekondigd. Niet letterlijk, maar toen in een interview aan bod kwam dat Bayern München in 2010 achttien miljoen over had voor Gregory Van der Wiel, liet Overmars weten dat hij bij dit soort bedragen niet snel hoefte na te denken. Dat hoefde hij ook niet toen Newcastle United maar liefst acht en een half miljoen neerlegde voor Vurnon Anita.

De Boer was echter niet blij met de verkoop van Anita en klopte aan voor een centrale middenvelder. Het werd Illan Boccara, een groot talent van Paris Saint-Germain en een ouderwetse ballenafpakker. Volgens de trainer van Jong Ajax, Fred Grim, voegt hij echt iets toe aan Ajax. Tijdens zijn invalbeurt in Friesland deed hij het aardig en liet hij zien wat er van hem verwacht word. Ook Christian Poulsen werd aangetrokken. Een ervaren rot met ervaring in het buitenland. En ook niet te duur.

Doordat Ajax ook weinig aanvallers had, eiste De Boer ook nog aanvallers. Prompt werden Danny Hoesen en Ryan Babel aangetrokken. Hoesen had afgelopen seizoen laten zien wat hij kon bij Fortuna Sittard en werd overgenomen door Ajax. Babel was de meest opmerkelijke aankoop. Hij kocht zijn contract af bij Hoffenheim en werd transfervrij binnengehaald door Ajax. Ooit voor zestien miljoen euro verkocht aan Liverpool, nu transfervrij terug in Amsterdam. Met zijn ervaring in het buitenland kan hij jeugdige aanvallers bij Ajax helpen.

De tijden van spelers als Albert Luque en Ismael Urzaiz zijn voorbij. De tijden dat Ajax teveel neerlegd voor buitenlandse floppers is voorbij. Laten we Hoesen, Boccara, Poulsen en alle andere nieuwelingen die we de komende jaren gaan verwelkomen de kans geven om zich te profileren. Ajax plukt nu al de vruchten van het nieuwe beleid.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties