De Grote Uitdaging in Amsterdam
Door Suarez 7
Maandag, 10 september 2012 om 21:33 • Suarez 7

Na de Champions League-loting op 30 augustus was ik erg chagrijnig. Real Madrid, Manchester City, Borussia Dortmund, de kampioenen van de drie beste competities van Europa! Maar na een paar nachtjes slapen en een paar keer een goede peptalk, heb ik het vertrouwen terug. Met Amsterdamse bluf halen we die achtste finale wel.

Heel Nederland is negatief over de poule van Ajax. In Amsterdam zijn ze kansloos. Ajax pakt geen enkel punt uit zes wedstrijden. Ajax wordt het lachertje van Europa. Laten we de selecties niet tegenover elkaar zetten: een Siem De Jong is geen David Silva, een Tobias Sana is geen Mario Balotelli en een Ricardo Van Rhijn is geen Micah Richards.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Maar laten we er even van uitgaan dat Real Madrid Ajax is, dat Manchester City PSV is en dat Borussia Dortmund FC Twente is. Deze clubs zouden het allemaal moeilijk krijgen tegen Ajax, dat we voorstellen als FC Utrecht. Een underdog als FC Utrecht maakt het in normale wedstrijden PSV, Ajax en FC Twente erg moeilijk. En met een beetje geluk pakt FC Utrecht punten tegen deze teams. Bij FC Utrecht is Nana Asare de sterspeler. Bij Ajax, PSV en FC Twente lopen meer spelers van dit kaliber rond, maar toch hebben Ajax, PSV en FC Twente het altijd lastig met FC Utrecht. De grootte van de begrotingen ten spijt pakt FC Utrecht vaak punten tegen bijvoorbeeld Ajax. Dat komt door de strijdlust en door het bestrijden van de goede punten van de tegenstanders, en de vinger te leggen op de zwakke punten van de opponent. Want elke ploeg heeft goede en slechte kanten.

Real Madrid hebben we de laatste twee jaar al gehad. Het resulteerde in vier nederlagen. Vorig jaar lagen er in Spanje echter mogelijkheden. In het eerste kwartier kreeg Ajax wat kansen en toonden de Amsterdammers aan hoe goed ze zijn. De kansen werden niet gemaakt en Ajax ging met 3-0 neer. Als Ajax op voorsprong was gekomen was het echter een heel andere wedstrijd geworden. Als Real Madrid op achterstand komt dan slaan de Madrilenen op hol. Real gaat erg offensief spelen en geeft ruimtes weg, terwijl frustraties toenemen. Als het eigen publiek zich ook nog tegen Real Madrid gaat richten, liggen er kansen. Zeker omdat Real Madrid Ajax gaat onderschatten. In eigen huis kunnen we Real Madrid ook verslaan, maar dan wel op een heel goede dag. We moeten met bluf gaan spelen.

Manchester City is een geweldige tegenstander. Mario Balotelli, Edin Dzeko, Sergio Agüero en Carlos Tévez zijn goede aanvallers met buitengewone kwaliteiten. Niklas Moisander heeft vorig jaar tegen Valencia (thuiswedstrijd) en Udinese aangetoond tegen topspitsen te kunnen opboksen. Toby Alderwerireld doet dit al jaren lang en moet dit gewoon laten zien tegen City. In de Amsterdam Arena moet een zege mogelijk zijn. Met het eigen goede voetbal en de voetbalfilosofie van Ajax kan Manchester City verslagen worden. Het centrale duo Vincent Kompany-Joleon Lescott is prima, maar met de snelheid van Kolbeinn Sigthórsson of de werklust van Siem De Jong liggen daar kansen. De rechtsback en linksback van City komen veel mee op. In de omschakeling moeten we met de snelheid van Derk Boerrigter en Tobias Sana een kans maken.

Borussia Dortmund is ook een geweldig team. Het talentenduo met Marco Reus en Mario Götze heeft veel kwaliteit, maar als we gewoon een respectabel niveau halen kunnen we het Dortmund erg moeilijk maken. En met de juiste houding zit er een overwinning in.

Gewoon uitgaan van eigen kwaliteit met een dosis geluk. Real Madrid kan Ajax onderschatten, Manchester City speelt veel wedstrijden en kan dus vermoeid zijn en Borussia Dortmund is sterk, maar niet onverslaanbaar.

We moeten geluk hebben, een goed niveau halen en hopen op fouten van de tegenstanders. Ik hoop zelf op een scenario van het EK 2008. Het Nederlands elftal had de handen vol aan Roemenië in de kwalificatie, terwijl Frankrijk en Italië twee jaar geleden in de WK- finale hadden gestaan. Het Nederlands elftal toonde lef, had wat geluk en kwalificeerde zich voor de kwartfinale. Ik hoop niet dat het zo snel eindigt als Oranje. Met Amsterdamse bluf is de volgende ronde haalbaar. Borst omhoog, je stinkende best doen en vechten voor de club. Want wij zijn Ajax, en wij zijn de beste!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties