Ajax wint CL eerder dan City
Door Suarez 7
Woensdag, 19 september 2012 om 20:40 • Suarez 7

Real Madrid, Paris Saint-Germain en Manchester City. Het zijn voorbeelden van clubs die hebben aangegeven te gaan voor de meest prestigieuze prijs in het clubvoetbal: de Champions League. En voor het winnen van de Champions League mag best worden gesmeten met tientallen miljoenen, zo zijn deze clubs van mening.

Voorafgaand aan de Champions League verwacht je ook veel van dit soort clubs. Manchester City en Paris Saint-Germain worden al genoemd als outsiders van het winnen van de Champions League. Real Madrid is zelfs de favoriet om de CL te winnen. Deze clubs kunnen tippen aan de top van Europa. De drie clubs zullen grote successen gaan vieren. Maar is dit wel zo?

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het spelersmateriaal is sensationeel. Bij alle drie clubs spelen veel wereldtoppers die zich al bewezen hebben. In Parijs kun je genieten van Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic en Ezequiel Lavezzi. Bij City spelen klasse spelers als David Silva, Sergio Agüero en Mario Balotelli. En dan hoef ik nog niet te beginnen over de wereldsterren bij Real Madrid, zoals Cristiano Ronaldo en Karim Benzema. Met deze spelers kun je inderdaad wel een grote prijs winnen.

Aan de coaches zal het ook niet liggen. José Mourinho, Carlo Ancelotti en Roberto Mancini zijn coaches die voor het hoogst haalbare gaan en spelers kunnen motiveren om boven zichzelf uit te stijgen. Wat is dan de allesbepalende factor voor het winnen van het miljoenenbal? Het antwoord is simpel: teamgeest. Als je de Champions League winnaars van de laatste jaren analyseert dan kun je zien dat het teams waren die voor elkaar door het vuur gingen of elkaar al langer kenden.

Chelsea was een koopclub, maar toen oude vedetten nog één keer wilden schitteren en er samen voor gingen, ontstond er iets moois in London. De spelers waren bereid om zichzelf weg te cijferen in teambelang. Fernando Torres nam zonder morren de plaats in op de bank, de spelers wisten zelf wat er moest gebeuren en sleepten zichzelf door moeilijke periodes heen. De selectie die de Champions League won was niet zo spectaculair als andere elftallen van Chelsea, maar wist in tegenstelling tot alle ''Dream Teams'' de Cup met de Grote Oren in de wacht te slepen.

Barcelona en Internazionale waren elftallen die elkaar al jaren elkaar kenden en hun eigen kwaliteiten door en door kenden. Ze gingen met plezier naar de club, in vele gevallen ontstonden er zelfs vriendschappen voor het leven en ze hadden allemaal een doel: De grote beker winnen. De resultaten van Manchester City en Real Madrid weerspiegelen deze kwestie. The Citizens werden afgelopen jaar derde in een poule met Bayern München, Napoli en Villareal. Drie clubs met minder kwaliteit, maar twee van deze clubs waren wel sterker dan het koopkrachtige City.

In Madrid haalden ze de afgelopen jaren twee keer de halve finale. Op zich prima resultaten, maar als je kijkt naar het spelersmateriaal en het geld moet er meer in zitten voor Real. De Madrilenen misten echter het laatste stukje teamwork om een minder team als Bayern München uit te schakelen. Dit jaar kan het jaar zijn om de Champions League te winnen. De succesformule lijkt gevonden, maar als het dit jaar mis gaat, word het een lastig verhaal voor De Koninklijke. Er worden veel nieuwe wereldsterren aangetrokken die hun weg weer moeten vinden in Madrid.

Geld en spelersmateriaal zijn belangrijke factoren in het voetbal, maar maken de kampioen niet. Daarom ben ik ook van mening dat clubs als Paris Saint-Germain, Manchester City en Real Madrid nog gefrustreerder gaan worden van de resultaten de komende tijd. Een minder team als Ajax - dat het moet hebben van collectief spel- maakt meer kans dan een kooplustig team als Manchester City. Ajax wint de Champions League eerder dan Manchester City. En dat kunnen de meeste Champions League clubs zeggen die het moeten hebben van collectief spel.

 
Southampton

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties