De Opvolger Van Xavi
Door Suarez 7
Donderdag, 27 september 2012 om 17:20 • Suarez 7

Elk balcontact van hem wordt op de voet gevolgd. In de Amsterdam Arena zit menig scout te kijken naar die Deense middenvelder van Ajax. Het is al duidelijk dat deze speler niet naar de Europese subtop gaat. De absolute top ligt in het verschiet. Sir Alex Ferguson is persoonlijk gecharmeerd van hem. Het zegt alles over de klasse van Christian Eriksen.

Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij als broekie op bezoek bij NAC Breda. Martin Jol was helemaal gek van hem en gooide Eriksen voor de leeuwen. Eriksen speelde redelijk goed en de vergelijking kwam op gang. De piepjonge middenvelder werd al vergeleken met Michael Laudrup! De beste speler ooit in Denemarken. Jol vroeg zich toen hardop af waar Eriksen over drie jaar zou zijn in zijn ontwikkeling. Zou hij goed zijn, heel goed of een grote.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Drie jaar later kunnen we concluderen dat Eriksen heel goed is en de stap van toptalent naar dragende speler alleen nog moet maken. Afgelopen seizoen speelde hij niet altijd lekker maar tekende hij wel voor zeven goals en gaf hij zeventien assists. Ter vergelijking, rond zijn twintigste scoorde Wesley Sneijder zeven keer en gaf hij acht assists in de Eredivisie. Eriksen kan betere cijfers overleggen dan een wereldtopper op zijn leeftijd.

Toch komen er bakken van kritiek elke week op hem af. Hij scoort te weinig, is al op zijn hoogtepunt, speelt nonchalant. Als ik dit allemaal zou ontkennen dan zou ik liegen. Eriksen komt vaak in een scoringspositie en weet daar nog te weinig gebruik van te maken. En af en toe straalt hij nonchalance uit.

Maar diezelfde speler laat af en toe ook geweldige dingen zien. Tegen RKC kreeg hij de bal aan de linkerkant in gespeeld. De middenvelder liep in de bal, maar liet hem vervolgens gaan om een sprint naar het doel te trekken. Een geniale actie van Eriksen, die jammer genoeg aarzelde en tegen Jeroen Zoet aan schoot. Meteen kreeg hij ladingen van kritiek. Die moet je toch kunnen maken.

Tegen Borussia Dortmund hetzelfde. De Duitsers verloren de bal en Eriksen liep uit de rug van zijn directe tegenstander weg om alleen op weg te gaan naar de doelman. Vervolgens scoorde hij niet. En direct was er weer een berg van kritiek. Eriksen is een speler van niets, Eriksen is allergisch voor scoren.

Ik was ook gefrustreerd. Maar negen van de tien veldspelers bij Ajax zouden niet in de kans belanden van Christian Eriksen. De meeste spelers zouden tegen RKC de bal aannemen. De meeste spelers zouden niet het overzicht hebben om in de kansrijke situatie te komen zoals tegen Borussia Dortmund zich voordeed.

Een veelbekend argument om Eriksen de grond in te boren is praten over zijn prestaties tegen topclubs. Dit slaat echt nergens op. Tegen Manchester United op Old Trafford, was hij een uur lang de strateeg op het middenveld. De Deen speelde tussen de linies was dreigend en aanspeelbaar. De middenvelders van een wereldclub hadden geen grip op Eriksen. Tegen de absolute wereldtop was hij een uur lang de grote uitblinker. In de wedstrijd vorig jaar tegen PSV strooide hij met geniale passes en was hij onstopbaar voor Kevin Strootman, die door sommigen al hoger wordt ingeschat dan Eriksen.

Eriksen is een toptalent, een speler die zichzelf nog geweldig gaat ontwikkelen. Op deze leeftijd is hij al geniaal maar hij moet nog dat niveau 90 minuten lang moeten volhouden. De verwachtingen moeten we bijstellen. Eriksen is een geniale voetballer, maar welke speler van twintig jaar kan een club structureel helpen en dragend zijn.

Eriksen is al redelijk ver in zijn ontwikkeling. Dat merk je al aan kleine dingetjes. Als hij de bal aanneemt ligt hij meestal direct goed. Hij denkt direct waar hij de bal moet neerleggen, met zijn handelingssnelheid zit het goed. En als hij daar nog sneller in wordt past hij geweldig in het systeem van Barcelona. De Engelse competitie lijkt me niks voor hem. In de duels zal hij ongetwijfeld sterker worden, maar ik geloof niet dat hij als krachtpatser dat beuken drie keer per week aankan.

De middenvelder heeft nog wat tijd nodig. Nog drie of vier jaar moet hij in Nederland blijven om te werken aan zijn goals. Aan zijn talent zal het niet liggen. Daarnaast is hij zelfkritisch en zal hij zichzelf blijvend ontwikkelen. Op termijn De Deense Xavi, dat wordt Eriksen. En over tien jaar kan ik zeggen dat Eriksen bij mijn cluppie is opgegroeid. Ajax uit Amsterdam. Die club met de geweldige jeugdopleiding. Bekend van Wesley Sneijder, Rafael Van der Vaart en... Christian Eriksen!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties