De Grote Uitdaging in Amsterdam 2
Door Suarez 7
Dinsdag, 30 oktober 2012 om 16:04 • Suarez 7

Na twee wedstrijden was het geloof weg in Amsterdam. Een pijnlijke 1-0 nederlaag bij Borussia Dortmund en een kansloze 1-4 thuisnederlaag tegen Real Madrid vormden voor vele mensen de gedachte dat het al na twee wedstrijden er op zat in de 'poule des doods'. Na de thuiszege op Manchester City, zijn de meeste mensen er nog niet gerust op, maar ik wel. De derde plaats is mogelijk en de tweede plaats is geen mission impossible.

In het Etihad Stadium liggen kansen tegen Manchester City. De kampioen van vorig jaar had het moeilijk met Ajax door de geniale tactiek van Frank de Boer. Siem de Jong stond geposteerd in de spits op papier, maar in de werkelijkheid was hij middenvelder. Christian Eriksen kreeg de Lionel Messi-rol en doordat de verdedigers van City niet doordekken ontstond er veel ruimte. Het leidde tot een beginfase met wat schietkansen en daarna zelfs tot de 3-1. Een ander voordeel was dat Ajax met De Jong op het middenveld meer body kreeg.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Na de wedstrijd werd er met afschuw gesproken over bijvoorbeeld Tobias Sana en Ryan Babel die weinig hadden laten zien volgens de 'kenners', maar zij waren juist de opmaat van succes. Doordat de buitens naar binnen trekken, kon de kantelmethode van City worden afgestraft. Ricardo van Rhijn en Daley Blind kregen veel ruimte. Af en toe waren ze slordig of was de passing slordig, maar een voorzet van Van Rhijn leverde de belangrijke gelijkmaker van De Jong op. Sana en Babel kregen daarnaast nog kansen op meer. Met de wetenschap dat het nog beter kan, kunnen we ervoor zorgen dat de thuiszege geen geluk was. Uit kunnen we minimaal een punt pakken en misschien nog wel meer.

Na City-uit wacht Dortmund-thuis. Dat is een lastige, maar geen onmogelijke klus. In Dortmund ging het een uur lang gelijk op. De opkomende backs van Dortmund kunnen hun eigen zwaktepunt worden. Met de snelheid van Sana, Babel, Derk Boerrigter en Jody Lukoki kunnen we Dortmund in de omschakeling pijn doen. De steekpasses van De Jong en Eriksen zijn welkom, evenals de lange pass van Poulsen. Het thuisvoordeel biedt ook kansen. De thuiswedstrijd tegen Dortmund wordt een cruciaal duel. De defensie moet minstens zo goed spelen als uit en we moeten nu wel scoren. Een zege is mogelijk, maar dan moet veel kloppen zoals tegen City.

Verklaar me voor gek, maar in Madrid zijn we niet hopeloos kansloos. De tussenstand die nu op het bord staat met Real Madrid op plaats twee leidt ertoe dat Real de wedstrijden tegen City en Dortmund in ieder geval moet winnen. Als we er vanuit gaan dat de geoliede machine van Real in die wedstrijden wel goed loopt dan staat Real Madrid in de thuiswedstrijd tegen Ajax al weer op plek nummer één. Dat kan ertoe leiden dat José Mourinho kiest voor dezelfde tactiek als vorig jaar. Een jaar geleden verloren we van Real Madrid B met 0-3, maar misten we zelf een half elftal en werden er twee doelpunten onterecht afgekeurd. Als Real Madrid op volle oorlogssterkte aantreedt wordt het een bijna onmogelijke klus, maar is Mourinho zo gemakzuchtig als vorig jaar: dan valt er iets te halen in Madrid.

In Europa wordt weer met respect over Ajax uit Amsterdam gepraat. Dat is op zich al iets moois, maar daar willen we wel resultaten aan koppelen. Natuurlijk is de vierde plaats dichter bij dan de tweede plaats, maar we doen weer mee. En misschien houden we een topclub onder ons. Het zou een wereldprestatie zijn. En met in het achterhoofd dat het tegen City nog beter had gekund gaan we op zoek naar nieuwe topresultaten. Kom op Ajax, maak ze af. Ajax blijft de beste vertegenwoordiger van het Nederlandse voetbal. En als we afgaan, doen we dat met de borst omhoog.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties