De KNVB MOET ingrijpen!
Door Suarez 7
Zondag, 9 december 2012 om 18:33 • Suarez 7

Wat een grote verrassing, dacht ik cynisch toen ik las dat voor de zoveelste keer de clubs uit de Topklasse niet willen promoveren naar de Jupiler League. De nieuwe regeling komt eraan, maar kan je het clubs eigenlijk wel kwalijk nemen?

De Eredivisie, elke club in de Jupiler League droomt ervan. Zelfs de nummer laatst weet dat er kans is door het periodesysteem. Speel je een paar geweldige wedstrijden op een rij, dan kan je al promoveren naar de Eredivisie.

Ik ben zelf van mening dat het gat tussen de Eredivisie en de Jupiler League niet zo groot is. VVV-Venlo overleeft al een paar jaar met puur geluk de play-offs om promotie/degredatie. En Willem II is ook een goed voorbeeld. Vorig jaar speelden de Tilburgers zwak in de Jupiler League, om toch doodleuk te promoveren naar de Eredivisie.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Daarom pleit ik ook voor een nieuwe regeling. Aan de Jupiler League blijven achttien teams meedoen, maar twee teams promoveren direct naar de Eredivisie, nummer drie speelt een direct promotie/degradatieduel. De laatste drie clubs degraderen direct naar een lagere competitie. De spanning in de competitie word hoger en clubs kunnen niet meer gokken op de periodetitel. Alleen de beste clubs promoveren en dat is weer goed voor het niveau van de Eredivisie.

Onder de Jupiler League blijven de Topklasse zaterdag en zondag, maar ook de clubs uit de beloftencompetitie kunnen promoveren. De kampioenen uit de Topklasse zaterdag en zondag promoveren direct naar de Jupiler League, de kampioen van de beloftencompetitie doet dat ook. De jeugd kan daardoor eerder groeien naar een hoger niveau, waardoor het gat met het eerste elftal nog kleiner word. In de Spaanse competitie word dit al met succes toegepast, waarom niet in Nederland?

Wedstrijden op vrijdag zie ik eigenlijk niet zitten. Na een lange werkdag hebben weinig mensen nog even zin om pakweg Almere City-Telstar te bekijken. Ik hoop dat de KNVB ziet dat dit waardeloos is. De wedstrijden moeten gewoon verspreid worden over vrijdag, zaterdag en zondag. Vrijdagavond is de tijdsbepaling van één duel in de Jupiler League. Dat duel begint om 20:45. Op zaterdag om 13:00 uur beginnen we met drie duels, om 15:00 komen daar nog drie duels bij. De laatste twee duels worden op zondag rond 16:00 uur gespeeld.

Het word aantrekkelijker om in de Jupiler League te spelen. De televisiegelden worden door het tijdstip op zaterdag ook misschien hoger. Een leuk, attractief Jupiler League-duel voor een Eredivisiepakket op zaterdagavond, het zal voor Eredivisie Live aantrekkelijk zijn. Om 13:00 uur word er gefloten voor het begin van voetbal in de Jupiler League en om 22:40 word er afgefloten in de Eredivisie.

Ik hoop dat de KNVB begrip toont voor de clubs in de Topklasse en de Jupiler League zo snel mogelijk aantrekkelijker maakt. Ik speel zelf in de Hoofdklasse, waar mijn team koploper is en met de nieuwe regelingen droom ik van betaald voetbal. Het is mogelijk. De KNVB heeft het lot van de Jupiler League in haar grote handen.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties