BeNeLiga: overwegen waard op andere manier
Door Suarez 7
Maandag, 21 januari 2013 om 17:11 • Suarez 7

De Eredivisie, iedereen heeft er zo zijn mening over. Geliefd door zijn attractiviteit, maar ook het lachertje van de criticasters die uren bezig kunnen zijn om de fouten uit een modale Eredivisiewedstrijd te halen. Het niveau is zelfs zo laag dat mensen vragen om een nieuwe competitie, de BeNeLiga.

De voordelen zijn groot volgens de aanhangers. De tv-inkomsten zouden explosief stijgen en er zouden mooie krakers op het programma komen. Anderlecht-Ajax is toch iets anders dan FC Groningen- PEC Zwolle. Daarnaast zou het een vermenging zijn van twee mentaliteiten. De Belgische en de Nederlandse mentaliteit. En daar zou het niveau weer hoger van worden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De tegenstanders zijn spijkerhard en hebben goede argumenten. Topwedstrijden worden gemaakt door historie, is één argument het andere bekende argument gaat over de Europese tickets. Daarnaast zijn vooral de Eredivisieclubs tegen: de reisafstanden zouden te groot zijn, en het is de laatste jaren zo spannend in de Eredivisie.

De competitie zou moeten bestaan uit de beste tien Nederlandse clubs en de beste acht Belgische clubs. Ik zie dat persoonlijk niet zitten. Het zal mij als Ajax-supporter een worst wezen of we tegen Zulte-Wagerem of Roda JC spelen. Natuurlijk zitten er echte toppers tussen, maar wedstrijden als pakweg Heerenveen - Lokeren zijn nou niet bepaald aantrekkelijk.

Toch vind ik dat er iets moet gebeuren. Het niveau moet omhoog. Ik ben zelf geen voorstander van de BeNeLiga, want onze vaderlandse competitie gaat dan naar de haaien, maar je kunt het ook op een andere manier aanpakken.

Wat ik in tegenstelling tot de BeNeLiga wel zie zitten is een vermenging van de bekertoernooien. Het niveau gaat omhoog en er komen ook meer toeschouwers op de bekerduels af. Als pakweg NEC thuis speelt tegen Go Ahead Eagles zullen er weinig mensen op afkomen. Het niveau gaat omhoog en de bekerspanning stijgt. NEC - Kortrijk zal ook niet veel meer toeschouwers opleveren, maar er komen wel mooie kwartfinales en halve finales. Een kwartfinale met op het programma Anderlecht - PSV, Standard Luik - Vitesse, Feyenoord- Club Brugge en Ajax - FC Twente zou toch heerlijk zijn!

Daarnaast ben ik de voorstander van een kampioenscompetitie. Na afloop van de nationale competitie spelen de beste vijf clubs van de Eredivisie aangevuld met de beste drie clubs van België een kampioenscompetitie. Die spelen een knock-out toernooi, thuis en uit wordt er gespeeld. Het zou heerlijke wedstrijden opleveren en waarschijnlijk ook mooie tv-inkomsten, met de finale in De Kuip.

Ook een finale tussen de Super Cup-winnaars zou mooi zijn. Mensen die zeggen dat de kalender overvol is geef ik deels gelijk, maar er zou ook een bepaalde Super Cup week kunnen worden overwogen, waarbij in één week drie wedstrijden worden gespeeld, waaronder twee Super Cup's m Een kampioenscompetitie duurt twee weken en dat zou inhouden dat de competitie dit jaar op 26 mei 2013 klaar is. En in verband met WK's en EK's zou de kampioenscompetitie nog eerder klaar zijn. Daarnaast moet je toch wel weerstand kunnen opbouwen, want in het buitenland gaat het nog rapper, in Engeland heb je de Community Shield, de Premier League bij Kerst en Oud & Nieuw, de League Cup, de FA Cup en voor de topclubs nog de Europese competities. De Super Cup-week, de competitie, de beker en eventueel de Europese competitie steken daar schril bij af.

De stap van een Eredivisiewedstrijd naar een Europese wedstrijd zou voor de topclubs wat makkelijker worden, aangezien de topclubs al ervaring hebben om op een hoger niveau te voetballen. Daarnaast is voetballen tegen clubs met een andere mentaliteit ook goed voor de ontwikkeling van jonge voetballers en zoals zojuist al gezegd krijgen de spelers ook een betere weerstand.

Ik zeg niet dat door de kampioenscompetitie en de vermenging van het bekertoernooi, dat er opeens een Belgische en een Nederlandse club in de finale van de Champions League staat, maar spelers worden er wel completer van. Nu hebben we in de Eredivisie met revelaties te maken die geen pepernoot raken in de echte wedstrijden, zoals Dries Mertens. Zulk soort voetballers worden van deze wedstrijden beter. Ik hoop dat de KNVB en de KBVB inzien dat samenwerking tot mooie dingen kan leiden.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties