Onze zwart-witte pitbull wordt een slappe teckel

"Pitbull", de bijnaam van Quansah, is al negen jaar de onbetwiste man op het middenveld van Heracles Almelo. Door de jaren heen heeft hij al op verschillende plekken in het elftal gespeeld, maar als stofzuiger op het middenveld komt hij het beste tot zijn recht. Toch beginnen zijn scherpe tanden te verslijten, sterker nog, ze zijn al wel aan een vulling toe. De fouten stapelen zich elke wedstrijd op en in plaats van de verdediging te helpen maakt hij het juist erger. Het opbouwen van een aanval, wat vaak bij hem begon, is ook niet meer wat het is.

Anderhalf jaar geleden begon ik mijn twijfels te krijgen bij Quansah, veel foute passes waaruit een tegendoelpunt viel. Vaak viel het niet op, doordat we juist die wedstrijden alsnog wonnen. Dit seizoen is het totaal het omgekeerde. Zijn fouten zijn cruciaal voor het verloop van de wedstrijd. Quansah begon het seizoen als verdedigende middenvelder die zich in moest laten zakken tot centrale verdediger, de tijd dat we 3-4-3 speelden. Hij haalde de bal op bij verdediger Ben Rienstra of doelman Remko Pasveer en bouwde de aanval op. Het was van korte duur dat hij daar speelde, want het was in die tijd een compleet drama achterin. Foute passes, snelheid tekort tegenover aanvallers en geen band met Rienstra. Quansah begon dit seizoen als aanvoerder, maar gaf de band vrij snel door, vanwege zijn eigen zwakke prestaties. "Ik kon me destijds niet op mijn eigen spel concentreren", was de reden.

Inmiddels speelt de man uit Ghana weer op zijn vertrouwde positie, maar ik zie hem nog steeds fout op fout maken. In alle wedstrijden na de winterstop, vier inmiddels, heeft de beste man dramatisch gespeeld. De fouten van hem in deze wedstrijden: tegen Heerenveen tien minuten onderweg, Quansah krijgt een pass, gaat aan de wandel en verspeelt de bal heel dom, maar Mark Uth schiet voor Heerenveen naast. Tweede helft: lucht dekken en bijna doelpunt. PSV-thuis, ook zo'n geweldige pot. Na zes minuten een foute aanname en een kans voor Jeremain Lens oog-in-oog met Pasveer. Na een half uur, bij de 1-0 heeft Lens de mogelijkheid af te leggen op Georginio Wijnaldum, maar scoort zelf. Wijnaldum loopt vrij omdat Quansah hem kwijt is.

De bekerwedstrijd van woensdag was helemaal een drama. Eerste kans Zwolle met een Quansah die lucht dekt. De gelijkmaker vijf minuten later van Arne Slot was echt het lachertje van de avond. Quansah laat Slot volledig lopen. Ook bij de 2-1 stond Slot helemaal vrij, maar ging de bal naar de tweede paal. Bij de 3-1 staat Quansah weer geen man te dekken. Tot slot Roda JC nog, in de tweede helft krijgt hij de bal. Wacht net zo lang totdat de tegenstander hapt en speelt hem dan vrolijk in de voeten, gelukkig is het schot van Frank Demouge niet goed geplaatst. Dit is nog maar een opsomming van vier wedstrijden.

Ik zit me de laatste wedstrijden compleet op te vreten bij de fouten van deze man. Het is verschrikkelijk jammer dat hij het niveau niet meer weet te halen en op dit moment houd hij ons talent binnen de club tegen. Thomas Bruns heeft een paar wedstrijden in een wat verdedigende rol prima gespeeld en is iets wat de laatste missen op het veld, een keiharde werker. Daarnaast heeft Thomas liefde voor de club en brengt hij meer snelheid en creativiteit bij de opbouw. Ook Dario Vujicevic heeft de laatste twee wedstrijden daar prima gespeeld, maar hem vind ik meer een nummer tien. Gaat ook graag aan de wandel, is creatief, maar kan dan als verdedigende middenvelder te veel druk naar voren gaan zetten wat verkeerd kan aflopen. Hij zou wel een goede inbreng zijn, mochten we meer aanvallend willen spelen bij bijvoorbeeld een achterstand.

Na Mark Looms denk ik dat we er verstandig aan doen om opnieuw afscheid te nemen van een club held die veel heeft betekend voor de club. Dit stuk zal voor veel van mijn medesupporters moeilijk te geloven zijn vanwege het opgebouwde voor Quansah. Ik raad die mensen echt aan de wedstrijden, zelfs de samenvattingen zijn al genoeg, terug te kijken. We moeten nu eenmaal door en we hebben de mensen klaar staan die de positie op kunnen vullen. Het wordt tijd dat we fris bloed op de positie van onze gewaardeerde "teckel" gaan zetten.