Christian Eriksen is nog niet klaar voor de top
Door Suarez 7
Maandag, 18 februari 2013 om 12:03 • Suarez 7

Christian Eriksen is nog maar 21 jaar jong, maar elke keer als hij de bal aanneemt hangen scouts aan zijn lippen. De klasse druipt ervan af en Eriksen wordt gevolgd door scouts in Europa. De Deense middenvelder is de volgende goudmijn, maar heeft nog een contract tot de zomer van 2014. Wie Eriksen aan het werk wil zien moet snel naar de Amsterdam Arena gaan, want Eriksen heeft al aangegeven dat hij zijn contract waarschijnlijk niet gaat verlengen.

Samen met zijn zaakwaarnemer zal hij komende zomer alle aanbiedingen bekijken en het is duidelijk dat die aanbiedingen gaan komen. Tottenham Hotspur, Liverpool en Manchester United worden als Engelse clubs al genoemd en vooral de eerste twee clubs nemen Eriksen serieus. In Spanje volgt Barcelona zijn verrichtingen al sinds zijn debuut. Maar is Eriksen er wel klaar voor?

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Wie Eriksen in vorm ziet, denkt aan Barcelona. De middenvelder heeft een goede dribbeltechniek, een geniale steekpass en zijn loopvermogen is geweldig. In de Champions League legde hij niets voor niets de meeste meters af. Maar zijn traptechniek is ook formidabel. Uit zijn corners haalt Ajax elke wedstrijd weer gevaar en zelfs als hij niet in vorm is kan hij op die manier belangrijk zijn. Met vrije trappen heeft Eriksen vaak nog pech, maar zijn traptechniek wordt bewierookt. Eriksen laat elke week weleens zijn klasse zien en domineert het spel. Hij bepaalt wanneer Ajax naar voren gaat of wanneer Ajax naar achteren gaat. Eriksen is de dirigent van Ajax. Met zijn statistieken is ook niks mis, dit seizoen scoorde hij acht keer en gaf hij negen assists. Het zijn echter minder assists dan vorig jaar, maar daar moet bij worden Ajax minder scoort. Ook heeft hij er een lang seizoen opzitten en dat haalt de statistieken van elke jonge speler wel omlaag. Dan is het eigenlijk best knap wat Eriksen presteert.

Wat echter ook belangrijk is, is hoe Eriksen speelt als hij niet in vorm is. Haalt hij dan de vorm van zijn medespelers naar beneden. Verdedigend hoeft hij het niet slecht te doen. Eriksen heeft verdedigend grote stappen gemaakt en dat was vooral te merken in de wedstrijden tegen Vitesse waar hij niet in optimale vorm stak, maar veel ballen veroverde. Aanvallend moeten we echter stellen dat Eriksen het verschil nog te weinig maakt als hij niet in vorm is en niet die steekpass geeft, of die ene belangrijke pass. Hij probeert het dan wel, maar het gaat dan mis en dan moet iedereen stellen dat het er wat nonchalant uitziet. En ook uit vorm moet hij belangrijk kunnen zijn, maar dat laat hij soms nog na. Ik neem als één van de voorbeelden de wedstrijd thuis tegen FC Utrecht. Hij speelde niet goed, maar kreeg een enorme kans die hij niet maakte.

Opvallend is dat Eriksen nog niet veel scoort. Met zijn traptechniek moet hij daar toch meer uit halen. Als Eriksen scoort, doet hij dat meestal wel op een goed moment. Tegen FC Twente maakte hij de winnende treffer, tegen Feyenoord opende hij de score, tegen Manchester City, NEC, FC Groningen (beker) en RKC Waalwijk loodste hij Ajax in veilige haven en tegen Roda JC scoorde hij de gelijkmaker. Ook bij Vitesse maakte hij een belangrijke goal, al verloor Ajax dat duel met 3-2. Alleen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord maakte hij een doelpunt dat er niet toe deed, maar door de rode kaart van Ricardo van Rhijn was dat doelpunt belangrijk. Maar in één alinea ben ik klaar met al zijn goals dit seizoen, in de wedstrijd tegen de mindere tegenstanders, zoals tegen Roda JC en FC Utrecht waarin goals nodig waren stond Eriksen er niet en miste hij kansen. Zijn doelpuntenaantal moet omhoog, dat is duidelijk.

In Europa speelde hij elke wedstrijd goed, alleen thuis tegen Real Madrid viel hij tegen. In de uitwedstrijd tegen Real Madrid werd hij te weinig gebruikt en thuis tegen Dortmund leverde hij een klinkende prestatie. Wel moet daarbij worden gezegd dat hij één keer scoorde op een positie waar gebruikelijk niet speelt, in de spits. Zijn assists leverde hij uit corners. Als dirigent speelde hij echter prima.

Tot zover zijn prestaties bij Ajax. Als je alles kort moet samenvatten kun je zeggen dat Eriksen een dirigent is die in de topwedstrijden er staat en als hij scoort, dat meestal op een aangenaam moment doet. Maar hoe doet hij het in vergelijking met zijn voorgangers? De laatste topmiddenvelders op zijn posities die vertrokken bij Ajax waren Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Hoe zijn de statistieken van deze spelers in vergelijking met Eriksen. Als we de statistieken van Sneijder erbij pakken (seizoen 2005/05) zien we dat hij op de leeftijd van Eriksen in 41 duels elf keer scoorde en elf assists gaf over alle competities. Van der Vaart scoorde in 34 duels acht keer en gaf zeven assists op 21-jarige leeftijd (seizoen 2003/04). In de voorgaande seizoenen werd al uitgevonden dat Eriksen belangrijker was dan dit duo op negentienjarige leeftijd en op twintigjarige leeftijd en met nog een handvol wedstrijden lijkt hij ook op zijn huidige leeftijd dat duo te overtreffen.

Wel moet daarbij een kanttekening worden gemaakt, in de tijd van Sneijder en Van der Vaart was de Eredivisie nog van een hoger niveau. Als we verder kijken zien we echter dat Sneijder en Van der Vaart pas weggingen met betere statistieken en niet op de leeftijd van Eriksen. Van der Vaart had al in twee seizoenen de grens van tien goals in de Eredivisie overschreden, Sneijder maakte er in zijn laatste seizoen achttien.

Daarom is mijn conclusie dat Eriksen nog niet weg moet. Hij is beter dan Sneijder en Van der Vaart op zijn leeftijd, maar beide waren ouder toen ze weggingen. Sneijder slaagde daarna niet bij Real Madrid en Van der Vaart ging naar Hamburger SV en dus nog niet naar een absolute topclub. Eriksen moet bijtekenen tot de zomer van 2017. In 2014 kan hij na het WK vertrekken. Dat is het ideale moment, want als hij het goed doet in Brazilië staan de topclubs in de rij en verdient Ajax miljoenen aan Eriksen. In 2016 kan dit echter ook. Eriksen is dan 24 jaar, zal de Eredivisie wel ontstegen zijn en heeft er al vele Europese toernooien opzitten. Eriksen zal het zichzelf nooit vergeven als hij niet op het juiste moment weggaat. Eriksen moet zijn contract verlengen en Ajax aan nog meer prijzen helpen.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties