Voetbaldictator meer hels dan hemels
Door staw
Dinsdag, 5 maart 2013 om 14:26 • Milan Laatste update: 16:21

De koude wintergrond maakt een krakend geluid wanneer de eerste terreinknechten het veld van het ghenceastadion verkennen. Het is erg koud wat te zien is aan de dikke jassen en mutsen van de heren. Langzaam begint alles op gang te komen en wanneer de eerste zonnestralen op het trainingscomplex van Steaua Boekarest vallen begeven de spelers zich ook het veld op. De club heeft op het eerste oog een rustige sfeer, maar men weet ook dat op de beker in 2011 na er geen prijzen meer zijn gepakt. En er is één man die daar hoe dan ook alles aan wil doen om dat te veranderen.

George Becali groeide op als Aromani, een mix van Roemeens en Macedonisch bloed. In deze tijd werden de Aromani als een etnische minderheid, dit ervoor zorgend dat de kleine 'Gigi' opgroeide in armoede. In het toenmalig sterk doorgevoerde communistische land was opgroeien in armoede aan vaak terugkomend fenomeen en waren er niet veel mensen die aan de armoede konden ontsnappen. Het geluk voor Becali was dat hij opgroeide met de iets jongere Gheorghe Hagi, die later op een makkelijke manier zou ontsnappen aan de armoede. Dit door uit te groeien tot de beste Roemeense voetballer uit de geschiedenis.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Hagi begon zijn voetbalcarrière op zeventienjarige leeftijd, dit betekende eveneens de kans voor Becali om zich te mengen met de mensen uit de hogere kringen in Roemenië. Dit was voor hem de kans om als jonge ondernemer te groeien en een imperium op te bouwen. Hij leende 80.000 dollar van Hagi en gebruikte dit om kleren te importeren vanuit Turkije. Al snel begon Becali het spelletje door te krijgen en begon naast het handelen in kleren ook landbouwproducten op grote schaal aan te bieden. Dit leverde hem zoveel geld op dat hij nu ook begon met het opkopen van kale stukken grond om die vervolgens met veel winst door te verkopen.

Hij raakte in deze periode ook erg goed bevriend met Victor Piturca, de huidige coach van het Roemeense nationale team. Piturca bracht Becali in positie om de legerclub Steaua Boekarest te kopen. Dit zou achteraf blijken de stap te zijn die Becali nodig had. Hij ging vanaf dit moment over tot het opkopen van grote stukken grond en verkocht deze met grote winst door aan de staat. Hij kocht vooral stukken rondom Boekarest en stukken van Oost-Roemenië. Om een idee te geven hoe winstgevend dit wel niet was. In het jaar 2007 lag zijn eigen vermogen rond de 2.5 biljoen euro. Dit is intussen weer afgenomen en ligt nu rond de een biljoen euro. Hij bezit nu de hele club, maar niet het stadion en de trainingsvelden. Dit is nog steeds leger eigendom.

Becali is onder meer door zijn fortuin een machtig man. Hij wil laten zien dat er niet met hem te f*cken valt. Een gang uit Boekarest ontnam hem één van zijn duurste auto's. Becali zijn reactie liet niet lang op zich wachten. Hij stuurde een paar bodyguards naar de plaats waar de auto stond. Deze bodyguards hebben toen leden van de gang zwaar mishandeld en sommige ervan ontvoerd en een paar dagen later pas losgelaten. Hij belandde hierdoor een tijdje in de gevangenis maar met behulp van zijn connecties duurde deze straf heel kort. Hij is al vaker ontkomen aan zijn straf. Ook in 2008 tijdens een wedstrijd van Universitatea Cluj-CFR Cluj toen een official van Steaua werd gepakt met een koffer waarin 1.8 miljoen euro zat, ontsnapte hij. Becali verklaarde dat het geld aanwezig was, omdat hij een stuk grond in de buurt van Cluj wilde kopen.

Ook bij dit verhaal werd hij voor de rechtbank gesleept, maar verdedigde Piturca hem tot het bittere eind, onder meer hierdoor ontliep hij enige straf.

De beste man is buiten een halve crimineel ook nog een rasechte antisemiet, hij heeft een hekel aan Joden. Niet zo gek dat hij voor de wedstrijden tegen Ajax al verklaarde hoe belangrijk het was om te winnen. Hij verklaarde voor de Roemeense tv dat Joden niet kunnen voetballen en niks bijdragen aan de maatschappij. Buiten deze Jodenhaat heeft Becali in eigen land een anti-homo campagne opgericht. De man is zo homofoob als het maar zijn kan. Hij heeft getracht alle homo's uit Roemenië te verdrijven voor een bedrag van vijf miljoen euro. Toen er het gerucht was dat een van de nieuwe aanwinsten van Steaua homo bleek te zijn heeft hij deze transfer meteen geblokkeerd. Ditzelfde deed hij al toen er een speler met een zwarte huidskleur naar Steaua zou verkassen. Ook dit blokkeerde hij. Het ging toen om Sinama-Pongolle. Deze speler zou in mijn ogen zeker een aanwinst zijn. Becali verklaarde echter doodleuk dat het de huidskleur van de speler een probleem zou zijn.

Door dit verhaal heb ik getracht een schets te geven van de persoon George 'Gigi' Becali. U zult vast allemaal denken dat deze man gestoord is. Dit is echter niet volledig waar. Hij is namelijk ook zeer intelligent. Dit is het meest beangstigend van het hele verhaal. Deze meneer is namelijk ook vertegenwoordiger van Roemenië in het Europees parlement en bezit een eigen partij. Hij heeft dus ook veel politieke macht. En nadat door een grote overstroming heel veel mensen dakloos waren geworden besloot Becali deze mensen een nieuw thuis te geven. Hierdoor stemde de arme bevolking op hem en vergaarde hij veel stemmen. De inwoners van Roemenië zijn bang. De regels worden strenger en strenger en het denkbeeld van meneer Becali is schokkend te noemen want zijn macht neemt elke dag toe.

Becali zal binnenkort zijn prijzen gaan kopen als hij ze niet zal gaan winnen. Hij verklaarde al dat geen tegenstander te groot is. Chelsea zal hij even gaan kloppen met een nulletje of drie. Angst bezit deze man niet. Hij doet namelijk alles namens Gods wil. En om te laten zien wie er nou echt god is heeft hij in zijn woonkamer een groot schilderij hangen van het laatste avondmaal. Het enge hieraan is dat hij is afgebeeld als Jezus en de spelers van Steaua Boekarest zijn de apostelen…

 
Steaua Bucharest

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties