De ondergang van het Nederlandse voetbal
Door Suarez 7
Zondag, 24 maart 2013 om 16:16 • Suarez 7

20 maart 2013 zal de boeken ingaan als de dag dat het KNVB begon met de invoering van tijdstraffen en daarmee het voetbal verpeste. In het seizoen 2013/14 zullen spelers die een gele kaart krijgen tien minuten aan de kant moeten zitten. Clubs in het betaalde voetbal hebben nog niet te maken met deze regeling, en ook Topklassers en Hoofdklassers hoeven nog niet te vrezen voor de tijdstraf. Nu ik afgelopen jaar een paar niveaus lager ben gaan speler, en ik een middenvelder á la Nigel de Jong ben, lijkt het erop dat ik komend jaar behoorlijk wat tijd ga doorbrengen op de bank. Niet eens door mijn slechte spel, nee, het komt door de tijdstraf, een voortbrengsel van het overleden van Richard Nieuwenhuizen.

Iedereen kent het verhaal van Nieuwenhuizen wel. Meneer Nieuwenhuizen was een vrijwilliger bij de Buitenboys in Almere en als grensrechter vlagde hij op een zwarte dag een duel tussen de Buitenboys B1 en Nieuw-Sloten B1. Op een zeker moment deed hij zijn vlag omhoog om te vlaggen voor buitenspel, maar de spelers van Nieuw-Sloten waren het daar niet mee eens en deze idioten waagden het om de goedaardige grensrechter na de wedstrijd in elkaar te schoppen. Het leidde tot een tragische dood voor Richard Nieuwenhuizen. Deze held maakt mij zelfs emotioneel.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het weekeinde daarop was prachtig door het respect dat voor één week werd opgebracht richting het heldenkorps, de scheidsrechters, die een onmenselijke taak met plezier op zich nemen. Na deze week van bezinning en verdriet ging alles weer verder in de voetbalwereld en richtten spelers en trainers zich weer als vanouds op de scheidsrechters. De KNVB kon dat niet hebben en besloot nog strengere richtlijnen in te voeren.

Alle (goede) bedoelingen ten spijt werd de haat richting het heldenkorps nog groter, omdat er in de ogen van de clubs zaalvoetbal werd gespeeld. Het niveau werd daar niet hoger van, en ook werd er geklaagd over het rare fluiten van de scheidsrechter, de ene keer leverde een bal wegtikken geel op, de andere keer niet.

Er volgden daarna nog wat incidenten en zo kwamen we bij de tijdstraf. In mijn ogen een ongelooflijk domme beslissing van de KNVB. Het zorgt voor veel vragen. Als je de bal wegtikt, moet je dan tien minuten het veld uit? Als je jouw eigen shirt uittrekt, moet je dan tien minuten het veld uit? Zijn een paar kleine overtredingen die samen een gele kaart opleveren, goed genoeg voor een tijdstraf? Is protesteren tegen de scheidsrechter een tijdstraf van tien minuten? Enzovoort, enzovoort.

Ik weet zeker dat de tijdstraf zorgt voor irritaties bij de amateurvoetballers die zich goed gedragen en niks verkeerd doen. Zij worden de dupe van een paar onnozele tieners die het voor iedereen verpesten en van voetbal een veredeld ijshockey maken. De populariteit van voetbal zal dalen en over decennia is misschien wel schaatsen onze favoriete sport! Het aantal leden op de voetbalclub zal ook dalen door de dalende populariteit en het zorgt voor veel fusies.

In mijn optiek leidt de tijdstraf ook alleen nog maar tot meer geweld richting de scheidsrechter. Een tijdstraf voor een paar irritante tackles levert frustratie op bij de spelers in het amateurvoetbal. Duels mag je bijna niet meer ingaan en uiteindelijk zal voetbal op het veld nog minder agressief worden dan voetbal in de zaal. Het levert een wedstrijd op met opgekropte emoties. Als die emoties loskomen, zal er nog meer tekeer worden gegaan door de spelers, die hun spel verpest zien worden. Dat leidt tot nieuwe regels en nog meer stinkende wonden.

Door de nieuwe regeling zal ook het opleiden stil komen te staan. Jeugdige voetballertjes zullen bij hun plaatselijke clubs waar ze beginnen anders benaderd worden. Ze moeten minder overtredingen maken, mild spelen, en zo ontstaan er technische begaafde voetballertjes zonder weerstand die wel moeten worden afgeleverd aan de Eredivisieclubs en de clubs uit de Jupiler League. Op deze manier worden er geen nieuwe fysieke beulen opgeleid en blijft Nederland achter in de ontwikkeling van het voetbal, waar fysiek ondanks het Barcelona-voetbal alleen nog maar belangrijker wordt!

Een andere nachtmerrie van mij is dat dit helemaal wordt ingevoerd in Nederland. De jeugdspelers mogen fysiek al zo weinig doen en de KNVB kan zijn naam veranderen in de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond! Fysiek contact is bijna niet meer toegestaan. Het niveau daalt en daalt en daalt en op een gegeven moment speelt de kampioen van Nederland eerst in de tweede voorronde van de Champions League! Het Nederlandse voetbal wordt door één slechte regel van de voetbalkaart weggevaagd!

Hoe moet het dan wel? In mijn ogen moeten de scheidsrechters de regels respectabel toepassen. Schelden op de scheidsrechter? Geel. Bal wegtikken voor vrije trap tegenstander? Geel. Wel moeten duels worden toegestaan. De invoering van doellijntechnologie is goed, maar ook een scheidsrechter boven in het stadion is goed. We moeten voetbal niet te nieuwerwets maken want dan gooien we de emoties die het voetbal zo mooi maken de deur uit. Er moet een combinatie komen van nieuwerwets en ouderwets voetbal.

De KNVB moet de tijdstraf terugdraaien of na één seizoen terugdraaien, en er moet helemaal niet worden gedacht aan een invoering van de tijdstraf in het betaalde voetbal. Denkt de KNVB dat onze held Richard Nieuwenhuizen trots naar beneden kijkt en ziet hoe wij zijn favoriete spelletje verpesten? Voetbal moet geen mix worden van ijshockey of binnenkort andere sporten. Voetbal moet voetbal blijven. De KNVB moet de tijdstraf in de prullenbak gooien en gaan voor andere oplossingen. Daarmee wordt een dramatisch seizoen voor alle amateurvoetballers en misschien een desastreus vervolg weggegooid.

 
Southampton

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties