Together as one
Door ASR10Totti
Vrijdag, 24 mei 2013 om 17:30

26 mei 2013, een belangrijke dag voor iedereen die maar wat te maken heeft met het Romeins voetbal. De twee eeuwige rivalen mogen het als gladiatoren uitvechten in hun thuisbasis, het Stadio Olimpico. AS Roma - Lazio Roma is het uiterst aantrekkelijke affiche voor de finale van de Coppa Nazionale, de Italiaanse beker. Voor alle Giallorossi onder ons kan het seizoen haast niet mooier eindigen; op één voorwaarde: de geel-roden moeten zondag zegevieren.

De finale komt misschien wel als geroepen aangezien het een tumultueuze week was voor menig Roma-fan. Niet alleen wordt er volop gespeculeerd over de opvolger van huidig trainer Aurelio Andreazzoli, we werden ook opgeschrikt door een onaangekondigde aftelling op de officiële Facebook-pagina van de club. Over de opvolging van Andreazzoli doen er veel geruchten de ronde, maar eentje lijkt toch wel heel concreet te gaan worden. De laatste dagen wordt er al drukker gespeculeerd over een vertrek van trainer Massimiliano Allegri bij AC Milan - hij zou worden opgevolgd door Clarence Seedorf en clubicoon Paolo Maldini.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook Walter Mazzarri heeft besloten om na jaren trouwe dienst zijn club Napoli te verlaten; hij vindt het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Waar Mazzarri hoogstwaarschijnlijk naar Internazionale zal trekken, zo zal Allegri van Milaan naar de Italiaanse hoofdstad verhuizen. Althans, dat is toch wat de geruchtenmolen ons doet geloven. De Italiaan strandde met i Rossoneri op een derde plaats en plaatste zich zo voor de voorronde van de Champions League. Helemaal niet slecht als je de selectie van Milan eens onder de loep neemt, maar toch zouden zowel Adriano Galliani en Silvio Berlusconi niet tevreden zijn over hun coach. Zonder twijfel weten we over enkele dagen meer.

Waar we wel al de uitkomst van weten is de geheimzinnige aftelling op de Facebook-pagina van AS Roma. De ene supporter dacht meer te weten te komen over het nieuwe stadion, de ander dacht dan weer aan de voorstelling van de shirtjes voor het volgende seizoen. Enkelen dachten dan weer aan een verandering van het clublogo. Er werd onder de supporters heel wat gespeculeerd en nagedacht, maar we waren er toch bijna van overtuigd dat ze van het logo af zouden blijven. Niets was minder waar.

Rond de middag verscheen het nieuwe embleem voor het eerst op het internet. Aan de vorm van het schild is er niets veranderd. De afbeelding van het beeld van de wolvin met Romulus en Remus werd vervangen door een getekend beeld, symbool voor het ontstaan van de eeuwige stad in een witte kleur. Daarnaast moesten de letters ASR plaatsmaken voor ROMA. Ook de datum van de oprichting van de club, 1927, staat nu vermeld in het logo. De reacties waren verdeeld. Zowel op de Twitter- als de Facebookpagina van AS Roma gonsde het van de negatieve reacties. Terrible is die dag misschien wel het meest gebruikte Italiaanse woord. Supporters spuwden hun gal over het huidig beleid. De Amerikanen hadden mooie dingen beloofd toen ze in Rome aankwamen, maar daar is voor de meesten op dit moment nauwelijks iets van gerealiseerd. Zelfs het clublogo moest er dus aan geloven.

Maar we mogen het niet allemaal zo negatief zien. Een verandering van logo betekent lang het einde niet, er zijn ergere dingen die kunnen gebeuren met een voetbalclub. AS Roma is ook nog lang geen topclub, een doel wat de Amerikaanse investeerders nochtans voor ogen hadden. Maar we mogen niet vergeten in wat voor een beerput ze zijn terechtgekomen toen ze besloten om te investeren in AS Roma. Om daaruit te komen heb je tijd nodig, veel tijd. Wat er wel op vooruit is gegaan, is het spelersmateriaal. Onze kern bulkt uit van het talent en vroeg of laat zal zich dat vertalen in een grote som geld. Marquinhos, Erik Lamela, Miralem Pjanic, Mattia Destro, Nicolas Lopez; ze hebben allen een mooie toekomst voor zich. Binnenkort speelt AS Roma zijn thuiswedstrijden in hun eigen stadion, nog iets waar we reikhalzend uit naar kunnen kijken. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor AS Roma, de club staat verder dan wanneer Rosella Sensi besloot om het te verkopen.

Onwaarschijnlijk eigenlijk dat een (minimale) verandering van het clublogo zoveel negativiteit kan oproepen bij de supporters. Ook ik stond er eerst sceptisch tegenover, dat moet ik toegeven. Maar het lezen van een emotionele reactie van een mede-Giallorosso inspireerde me om het volgende te denken. Zondag staan we voor een uitermate belangrijke wedstrijd. We nemen het op tegen onze aartsrivaal Lazio Roma in de Italiaanse bekerfinale. Het is net nú dat we ons als één hecht blok achter de club moeten scharen. We moeten vertrouwen hebben in zowel het bestuur, de trainer, als de spelers. We moeten geloven in die overwinning. Het zullen negentig spannende minuten worden, maar achteraf zullen we een fiere Francesco Totti de beker in de lucht zien steken, trots dat hij nog altijd de kapitein mag zijn van onze prachtige club. Wanneer de beker binnen is, kunnen we ons als supporters richten op een hopelijk vruchtbare zomerse transferperiode en een even vruchtbaar nieuw seizoen. Maar deze keer met een zilveren ster op die prachtige shirtjes.

 
AS Roma

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties