Wikken en wegen over Cristiano Ronaldo
Door Asensio

De zomer van 2013 is aangebroken en de transfermarkt is officieel geopend. Diverse topclubs versterkten zich al met grote namen. Real Madrid versloeg Manchester City in de race om het Spaanse supertalent Isco, waar aartsrivaal Barcelona het Braziliaanse wonderkind Neymar vanaf volgend seizoen tot hun selectie mag rekenen. Ook de top uit Engeland trok wederom de portemonnee of gaat dat in de komende maand doen.

Bij een transferperiode horen natuurlijk de welbekende transfergeruchten. Sommige geruchten worden op niets gebaseerd, anderen door een bepaalde uitspraak van een speler. Wat we er van moeten geloven moet altijd maar blijken. Toch zijn er deze zomer veel geruchten rondom volgens velen de beste speler van Real Madrid; niemand minder dan Cristiano Ronaldo zou als nummer een op het verlanglijstje staan van Manchester United. Moeten de Madrilenen hem ten koste van alles behouden of toch de verkoop van hun absolute superster in overweging nemen?

“Nog voor geen miljard”, was het antwoord van president Florentino Pérez, op de vraag of Real Madrid Ronaldo zou verkopen. Het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de verkoop van Ronaldo is dat Real Madrid helemaal gek is geworden. Ronaldo loopt één op één in bijna alle competities. Nooit was er een speler bij Real Madrid die zo makkelijk het doel trof als hij. Zijn doelpunten zullen in het begin ook enorm gemist worden. Met het hoofd, met zijn linker, zijn rechter, met zijn hak. Op alle manieren en vanuit alle hoeken vliegen ze er in.

Door zijn inzet op het veld, zijn passie voor het spelletje en zijn ongelofelijke doorzettingsvermogen hebben veel Madridista's waaronder ik zelf een zwak voor Ronaldo. Hij lijkt te leven voor het voetbal. Waar bij sommigen het kopje gaat hangen, blijft Ronaldo altijd gaan.

Ondanks dat de verkoop van CR7 als een enorme klap zou aankomen bij de supporters, biedt de verkoop van Ronaldo enorm veel mogelijkheden. Het belangrijkste is om een sterker collectief te bouwen. Een sterk elftal waar niet het 'alle-ballen-op-Ronaldo'-systeem wordt gehanteerd zoals onder José Mourinho, maar een systeem waarin je als tegenstander niet meer weet waar je het moet zoeken. Het is namelijk vaker gebleken dat als je Ronaldo in dubbele dekking zet met sterke verdedigers, hij weinig potten kan breken.
Met namen als Luka Modric, Mesut Özil, Isco, Karim Benzema en enkele jeugdspelers kun je veel verzorgder, beter en aanvallender voetbal spelen dan wat tot nu toe op de mat is gelegd door Mourinho. Een soort voetbal waar niet alles van een persoon moet komen. Als Ronaldo het naliet, dan wist niemand meer wat hij moest doen. Als Ronaldo daadwerkelijk vertrekt kun je talloze systemen hanteren om het maximale uit de spelersgroep te halen.

Gelukkig heeft Real Madrid niet stilgezeten op de transfermarkt en heeft het zich met Golden Boy-winnaar Isco een diamant van de sport rijker gemaakt. Daarnaast heeft Real Madrid nu een prachtige lichting jeugdspelers met onder andere Daniel Carvajal, Jesé Rodríguez, José Rodriguez en Cristian Benavente. Stuk voor stuk spelers die het allerhoogste niveau kunnen halen. Trainer Carlo Ancelotti heeft aangegeven dat hij graag met jonge spelers werkt. Echte jongens van de club, die diep in hun hart ook stiekem een supporter zijn van de club. Zulke spelers kunnen veel meer uit zichzelf halen als het even moeilijk gaat in een wedstrijd. Die spelers vechten voor de club. Persoonlijk zie ik liever een jongen spelen die al heel zijn leven voor Real Madrid vecht dan iemand zonder gevoel voor de club. In mijn ogen is nog een aankoop zoals Gareth Bale dus overbodig. Er moet een goede balans komen tussen gearriveerde namen en spelers uit de eigen opleiding.

Naast het feit dat je als team sterker word na zijn vertrek, levert de verkoop van Ronaldo ook een behoorlijke transfersom op. Geruchten gaan dat Nike maar al te graag meebetaalt in een transfer naar zijn oude club. Mocht Real Madrid nu kiezen om Ronaldo te verkopen dan halen ze een enorm bedrag binnen, houden ze hem dan ebt zijn restwaarde langzaam weg. Daar komt nog het bedrag bij dat Real aan zijn salaris zou moeten gaan uitgeven; dat zou minimaal tien miljoen euro per seizoen zijn. Dat bedrag kun je onder andere gebruiken om schulden af te lossen. Als Real Madrid schuldenvrij wordt zal er veel meer sympathie voor de club ontstaan. Ik neem als voorbeeld Bayern München; kijk eens hoe veel sympathie die club krijgt van mensen omdat ze financieel gezond zijn. Ondanks het feit dat zij ook bedragen van tientallen miljoenen uitgeven, worden ze niet afgekeurd of uitgekotst door de wereld en worden ze vaak niet weggezet als 'koopclub'.

De toekomst van Los Blancos ziet er rooskleurig uit. In de defensie is eindelijk het rechtsbackprobleem opgelost in de vorm van Carvajal, waar het centrum de komende jaren ook geen issue zou moeten zijn met Ramos en Varane. Linksback hebben we Marcelo en eventueel Fábio Coentrao, mocht hij niet vertrekken. Het middenveld spreekt voor zich: met Modric, Özil, Alonso, Khedira en Isco kun je het geweldig wegzetten. Als het aan mij ligt maakt jeugdspeler José Rodriguez ook wat minuten komend seizoen. Als aanvallers heb je Benzema, waarvan ik verwacht dat hij onder de hoede van Zinédine Zidane (assistent van Ancelotti) weer gaat spelen zoals hij dat deed in het seizoen 2011/12. Hij speelde vooral sterk tegen Barcelona. Álvaro Morata heeft bewezen dat hij prima als back-up kan fungeren.

Real Madrid coachen is altijd een droom geweest voor Ancelotti. In zijn eerste interview bij zijn nieuwe club gaf de Italiaan aan dat hij spectaculair en aanvallend voetbal wilt spelen, zo hoort een club als Real namelijk ook te voetballen. In tegenstelling tot de voormalige trainer weet Ancelotti maar al te goed wat de normen, waarden en wensen van Real Madrid en diens aanhangers zijn. Alles wat nodig is om de komende jaren succesvol te zijn en om mijn ideeën te realiseren is aanwezig bij Real Madrid. Nu is het de opdracht aan Carlo Ancelotti om dit alles waar te maken.

 
Real Madrid

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties