Verspeeld talent
Door The Man
Maandag, 29 juli 2013 om 13:45 • Jeffrey

In 2001 komt hij als veel belovend talent aan bij PSV. Pas zeventien jaar, maar hij wordt al vergeleken met Romario en Ronaldo. Hier zou PSV nog veel plezier aan beleven. In Brazilië kwam hij al uit voor Vitoria. Daar maakt hij genoeg indruk op de scouts van PSV. Na een medische keuring zet dit nog jonge toptalent een handtekening onder een contract voor drie jaar. Toenmalig trainer Eric Gerets is lyrisch over de kleine Braziliaan, die in zijn eerste jaar vooral voor Jong PSV uitkomt. Onder Guus Hiddink lijkt het anders te gaan. Dit kan natuurlijk maar over een iemand gaan. Het Braziliaanse toptalent Leandro do Bomfim.

Al in de tweede wedstrijd van het seizoen 2002/03 mag Leandro invallen tegen FC Groningen. Met fantastische dribbels en mooie passes steelt hij de harten van het Eindhovens publiek. Ook ik, dan pas zeven jaar oud, ben fan van deze Braziliaan. Voor mijn achtste verjaardag wilde ik ook maar een ding en dat was een shirt met Leandro. Dit zou pas het begin zijn voor de kleine Braziliaan. Maar helaas verloopt het anders. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC krijgt PSV een vrije trap. Leandro gaat achter de bal staan, schiet en scheurt zijn kniebanden af. Dit is een tragedie voor iedereen. Hij leek eindelijk een basisplaats te veroveren, maar het mag niet zo zijn. Mijn kleine hartje huilt diep van binnen dat mijn idool geblesseerd is. Na een revalidatie van maar liefst dertien maanden is Leandro weer fit. Helaas krijgt hij dat seizoen maar een keer de kans en daarin overtuigt hij niet. In het begin van 2004/05 krijgt hij de eerste drie wedstrijden een basisplaats. Gelukkig, eindelijk, hoe je het ook wil noemen: hij grijpt zijn kans.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Dan gebeurt er iets vreemds. Leandro komt op een dag niet meer verschijnen op de training. PSV weet zich geen raad en belt hem enkele keren, maar zonder resultaat. Dan duikt hij weer op. Ik was hartstikke blij, maar ik las het verkeerd. Leandro heeft een vierjarig contract getekend bij de Portugese topclub FC Porto. Dan stoort mijn wereld in. Waarom vertrekt deze jongen nu hij eindelijk een basisplaats leek te veroveren? Dan begint ook een juridische strijd van enkele jaren. Leandro beweerde transfervrij te zijn, maar dat was hij niet. PSV wilde een vergoeding, maar Porto hield de hand op de knip. Na drie jaar ontvangt PSV een paar ton, maar dan is Leandro al vertrokken.

Helaas wist hij bij Porto niet te slagen en werd hij achtereenvolgens uitgeleend aan de Braziliaanse ploegen Sao Paulo FC en Cruzeiro. Ook gaat hij nog op huurbasis aan de slag bij het Portugese Nacional Madeira. Dan doet Porto hem van de hand. Jammer dat deze jongen het niet heeft kunnen maken. Hij vertrekt via de achterdeur en ik wist niet eens dat hij was vertrokken, totdat ik hem in een filmpje op Youtube zag. In het shirt van Vasco Da Gama was dat. Hij speelde weer als vanouds en leek weer op de goede weg. Vanaf toen ben ik hem weer gaan volgen.

Voor Vasco heeft hij ook bij Palmeiras gespeeld, alleen geen speelminuten gemaakt. Vervolgens raakt hij zonder club. Hoe ver kan je zinken. Maar gelukkig heeft hij na een jaar weer een nieuwe ploeg. Hij gaat aan de slag bij Fluminese. Daar wordt het helemaal niks. Na zeven wedstrijden mag hij transfervrij vertrekken. Dan weet hij verrassend genoeg nog een nieuwe ploeg te vinden ook. Alleen bij zowel als Bahia als Avai overtuigt hij niet. En weer verdwijnt meneer in de vergetelheid. Toptalent dat hij was, flop die hij is geworden.

Jammer dat deze man het nooit heeft kunnen waar maken. De verkeerde keuzes op de verkeerde momenten? Of heeft het gewoon zo moeten zijn? Fan dat ik vroeger van hem was, niet normaal gewoon. De laatste keer dat ik hem zag spelen was voor Desportivo Brasil. De wedstrijd keek ik via een livestream op mijn laptop. Ik herkende hem niet eens. De 1 meter 74 kleine man liep als een zoutzak over het veld, met een aardig buikje. Hij leek de kant van Romario op te gaan, maar zijn carrière eindigt nog met een ergere sisser dan die van Adriano. Toch zonde, dat verspeelde talent.

 
PSV

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties