Niet bedankt voor bewezen diensten
Door The Man
Zaterdag, 3 augustus 2013 om 22:10 • Jeffrey

Iedere club zwaait zijn clubheld uit zoals het hoort, namelijk met een prachtige afscheidswedstrijd en veel vrienden en oud-teamgenoten in het team van de afzwaaiende voetballer. Toch zijn er ook clubhelden die als straatvuil worden behandeld en door het hele publiek wordt uitgejouwd. Dat je in de morgen op de training komt en iedereen zegt dat je moet wegwezen. "Waar heb ik dat aan te danken ik heb alles voor deze club gedaan en heb altijd van de fans gehouden".

De beste man heeft 14 (!) seizoenen bij PSV onder contract gestaan en werd verhuurd aan MVV en Fortuna. Begonnen als spits maar later verdediger geworden en op 5 jaar Aston Villa na altijd bij PSV onder contract gestaan. De beste man, Wilfred Bouma, kon niet rekenen op een klein beetje respect van de clubleiding en werd tot laat in het afgelopen seizoen in onzekerheid gehouden over een nieuw contract dat er helaas niet kwam.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Bouma is een jongen van de club en in mijn ogen een van de beste en meest strijdvolle verdediger die we ooit hebben gehad. Helaas heeft hij na zijn zware enkelblessure nooit meer terug op niveau kunnen komen. De wil en de kracht om te winnen had hij nog wel alleen hij kon het niet meer belopen. Ook was er geen vastigheid in de achterhoede de afgelopen seizoenen, waardoor je ook niet echt de kans krijgt aan elkaar te wennen. Toch neemt het niet weg dat hij dan zo mag worden behandeld, want met een man als Bouma moet je juist blij zijn die het liefst alleen voor PSV wil spelen en niet denkt aan geld. Eergevoel en clubliefde noemen we dat, iets waar menig voetballer nog wat van kan leren. Hij had zelf ook wel geweten dat hij niet in de basis zou komen te spelen aankomen seizoen, alleen samen met Stijn Schaars en waarschijnlijk Ji-Sung Park had hij de ploeg meer ervaring kunnen brengen.

Bouma was vroeger altijd een bikkelharde verdediger en geliefd bij iedere PSV-fan. Volop passie en strijd en bovendien nooit aan het klagen als het tegen zat. Voorhoede, middenveld en achterhoede; hij kan er allemaal staan. Ook zat hij in onze achterhoeden van het successeizoen 2004/2005 en was samen met Young-Pyo Lee, Alex en Andre Ooijer de kracht van het team achterin. Hij pikte ook regelmatig zijn doelpunt mee uit een directe vrije trap, want Bouma had een fantastisch linkerbeen. Ook was hij kopsterk en lastig te verdedigen als hij voorin was. Ook is hij onze recordhouder meeste officiële Europese duels voor PSV met maar liefst 78 duels.

Na zijn transfer in 2005 naar Aston Villa gaat Bouma linksback spelen, iets wat hij vroeger bij PSV ook altijd deed. Hij raakt al snel geliefd bij de fans en zou in drie jaar ook amper een wedstrijd missen. Bouma werd alleen maar sterker en sterker in een topcompetitie als de Premier League, helaas slaat in 2008 het noodlot toe, in de voorronde van de UEFA-cup treft Aston Villa Odense BK als tegenstander. Na een hoekschop in het voordeel van de Engelsen breekt Odense uit met een counter. Bouma was er zoals altijd met de kippen bij en maakt een tackle op de bal en breekt dan op een rare wijze zijn been. Wat volgt is een revalidatie van 2 jaar waarin hij niet meer aan spelen toekomt.

In 2010 vertrekt hij transfervrij en tekent weer een contract bij PSV. De eerst volgende thuiswedstrijd werd Bouma luidkeels toegezongen door de PSV aanhang en er waren enkele traantjes in zijn ogen te zien. Daarom vind ik het dus ook schokkend hoe hij nu drie jaar naar dato als een stuk straatvuil word behandeld. In mijn ogen had deze man een veel beter afscheid verdiend en mag die wat mij betreft ook nog krijgen.

Wat zou er wel niet door hem heen zijn gegaan tijdens de afscheidswedstrijd van Mark van Bommel, iemand die PSV veel korter heeft gediend dan Bouma. Zou die trots en blij zijn voor zijn ploeggenoot of stiekem toch een beetje jaloers zijn? Misschien had hij moeten stoppen en had dan wel een afscheidswedstrijd gekregen, maar dat denk ik niet.

Ondanks alles zeg ik: Wilfred bedankt voor bewezen diensten!!

 
PSV

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties