Robuuste parel wordt niet gewaardeerd
Door The Man
Donderdag, 17 oktober 2013 om 18:21 • Jeffrey

14 februari 2009, een koude avond op Valentijnsdag, zat ik in het Philips Stadion in Eindhoven voor de competitiewedstrijd PSV-AZ. Voor PSV-speler Danny Koevermans was het een weerzien met zijn oude ploeggenoten van AZ. Op het moment dat AZ met 0-2 voor stond en verreweg de beste van de twee teams was, kreeg Koevermans een kans, maar faalde hopeloos. Op dat moment hoor ik een man achter mij zeggen: 'Die Koevermans kan er helemaal niks van, dat heeft Louis van Gaal goed gezien'. Nog geen paar minuten later vloog de bal het net in, stand 1-2 doelpuntenmaker Danny Koevermans. Meteen keek ik naar achteren en keek de man alleen maar lachend aan, waarop hij antwoordde 'toeval'. Toen gebeurde het onmogelijke. PSV maakte de gelijkmaker en ja hoor: weer was het Danny Koevermans.

Hij maakte zijn profdebuut in het seizoen 2000/01 voor Sparta Rotterdam, toen nog uitkomend in de Eredivisie. Toenmalig trainer Willem van Hanegem zag het wel in hem zitten en gaf hem de kans. Het seizoen erop kwam er een nieuwe trainer, Frank Rijkaard, maar ondanks de inbreng van Koevermans degradeert Sparta Rotterdam dat seizoen helaas.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

En daar, in de Jupiler League, raakt zijn loopbaan in een stroomversnelling. Hij ontpopt zich tot ware goaltjesdief met in totaal 40 doelpunten in 54 wedstrijden. Maar het seizoen 2004/05 was top voor heel Sparta, het streed lang mee om de titel met de latere kampioen Heracles Almelo en heeft niet alleen de topscorer, maar de gehele top drie van het topscorersklassement. Koevermans was de beste met 24 treffers, terwijl Ricky van den Bergh en Riga Mustapha bleven steken op 22 doelpunten. Dat seizoen zou Sparta via Helmond Sport promotie afdwingen en zo weer terugkeren in de Eredivisie. Na dit seizoen vertrok hij naar AZ.

Al hoewel zijn eerste seizoen niet succesvol verliep , geloofde hij nog in zijn kansen. En terecht bleek achteraf, het werd een succes. Hij veroverde een plek in het elftal en scoorde veel doelpunten, waardoor hij steeds meer waardering kreeg. Uiteindelijk eindigde AZ in een mineur, want het verspilde een bijna zekere titel bij Excelsior, waardoor PSV op een doelpunt verschil de titel binnen haalde ten opzichte van Ajax. Na die tijd volgt er een hoop gedoe, Koevermans kreeg geen kans meer onder Van Gaal die meer zag in andere spelers en dat resulteerde uiteindelijk in een transfer naar PSV.

Bij PSV ging het ook met pieken en dalen, want hij kreeg heel veel kritiek. Alleen zijn eerste seizoen verliep echt succesvol met een landstitel als resultaat. Na die tijd begon het gezeik. Er kwam steeds meer kritiek vanuit de media over hoe hij functioneerde, zijn beperkte techniek en of hij geen overgewicht had. Dat was verschrikkelijk, vooral omdat hij mede daardoor in een vormcrisis raakte en het voetbal steeds minder leuk begon te vinden. Dat vond ik verschrikkelijk, dat de altijd goedlachse en vriendelijke Koevermans veranderde in een chagrijnige man. Hoeveel hij ook gaf in een wedstrijd, het was nooit goed genoeg en ook dat irriteerde mij steeds meer.

Toen Marcus Berg werd gehuurd van Hamburger SV leek het einde oefening. Maar omdat Berg gewoon niet presteerde en lastpak Jonathan Reis werd ontslagen, kreeg hij alsnog zijn kansen. Hij werd belangrijk en scoorde regelmatig, maar juist in de beslissende fase van het seizoen gaf trainer Fred Rutten weer de voorkeur aan Berg. Het laatste seizoen, het seizoen 2010/11 bij PSV, werd een teleurstelling, eentje om snel te vergeten. Na dat seizoen vertrok hij transfervrij naar Toronto FC.

Daar werd hij weer een gewaardeerde kracht en liep bijna een op twee, totdat hij in juli 2012 zijn kruisband afscheurde. Nu hij dit seizoen weer fit was, speelde hij nog nauwelijks. Na het lopende seizoen zal hij transfervrij vertrekken en zo wordt de robuuste parel nog steeds niet gewaardeerd.

 
PSV

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties