De bekritiseerde kracht van Feyenoord
Door Martyn7
Donderdag, 14 november 2013 om 16:30 • Martijn Stengs

'Lexie gaat op jodenjacht, Lexie gaat op jodenjacht!' is een uitspraak waar Lex Immers het meest beroemd mee is geworden in de afgelopen jaren. Na het gewonnen duel met Ado Den Haag tegen Ajax kon hij zich niet inhouden en zong in het supportershome vrolijk mee. Dit kwam hem op vijf duels schorsing te staan, waarvan één voorwaardelijk. Sinds zijn komst bij Feyenoord gaat het echter over hele andere dingen, die niet in zijn voordeel uitpakken.

Immers kwam richting Feyenoord voor het bedrag van 900.000 euro, een bedrag waarvan veel mensen dachten dat het een koopje was. Onder die mensen hoorde ik ook. In het seizoen 2012/13 bleek al snel dat veel mensen vonden dat het een regelrechte miskoop was. Hij miste ontzettend veel kansen en in één van zijn eerste wedstrijden die hij speelde voor Feyenoord, tegen Dynamo Kiev, had hij de pech om de bal van ongeveer vijf meter afstand tegen de keeper aan te schieten. Iets wat op de dvd van de terugblik van dat seizoen nog pijnlijk wordt uitgelicht. Eigenlijk vanaf dat moment had ik een zwak voor Immers. Want ik zag niet alleen zijn gemiste kansen, maar vooral zijn mentaliteit om er alles aan te doen om die bal terug te veroveren.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Regelmatig in dat seizoen kwam Immers voor het doel van de tegenstander en vrijwel iedere keer werd de kans gemist. Het begon aan hem te vreten en als hij weer een keer scoorde, hetzij van de penaltystip of op een andere manier, was de opluchting groot. Helaas was die opluchting van korte duur, want er kwamen uitspraken als: 'Immers had Europees topscorer kunnen worden' of 'Immers schiet ze er immers nooit in'. Uitspraken die zelfs mij pijn deden. Wat veel mensen namelijk van vorig seizoen zijn vergeten, is dat hij er twaalf in heeft geschoten. Na Georginio Wijnaldum de meest scorende middenvelder van het seizoen. Een statistiek waar je trots op mag zijn. Maar Immers was niet trots. Immers dacht aan zijn gemiste kansen. Iets waar heel Nederland aan dacht.

Het nieuwe seizoen was voor Immers dan ook een nieuwe kans om te laten zien wat hij kon. Het seizoen 2013/14 was ook voor mij belangrijk om te zien hoe Immers met alle kritiek was omgegaan. Immers begon het seizoen wisselvallig, kon zijn draai nog niet helemaal vinden en leek zich niet thuis te voelen op de '10' positie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook totaal niet zijn positie vind en dolblij ben dat Feyenoord Otman Bakkal heeft weten aan te trekken. Immers bewijst namelijk iedere wedstrijd weer dit seizoen hoe bijzonder vaak hij op de goede positie staat in het veld. Iedere tegenstander heeft het lastig tegen hem, omdat hij het vermogen heeft om 90 minuten lang druk te zetten, positie te kiezen op het middenveld en zijn slidings perfect te timen. Het is een stofzuiger die Feyenoord nodig heeft op het middenveld. Op het moment dat Bakkal weer op zijn oude niveau zit, lijkt het mij dan ook verstandig als Ronald Koeman Immers een linie terug haalt en als verdedigende middenvelder naast Jordi Clasie neer zet. Dit zal dan misschien ten koste gaan van Tonny Vilhena, maar Feyenoord mist de fysieke kracht op dat deel van het veld. Het zou voor hem dan ook verstandig zijn om zich te richten op de concurrentie met Bakkal.

Ik zal proberen uit te leggen waarop ik dat baseer. Immers ontbrak vorig seizoen een paar wedstrijden bij Feyenoord en vooral de wedstrijd tegen Willem II uit staat nog vers in mijn geheugen. Vilhena werd op '10' neergezet en moest de rol van Immers overnemen. Hij scoorde twee keer en besliste vrijwel in zijn eentje het duel tegen de Tilburgers. Vilhena is, voor zijn leeftijd, een exceptioneel talent, maar kan geen ballen afpakken en verliest veel duels met een schouderduw. Mocht hij meer aan voetballen toekomen, zal men zien dat zijn kwaliteiten veel beter benut worden. Als Immers dan een linie naar achter wordt gezet, zal men zien waar hij echt goed in is en komt hij minder in scoringspositie. Dat is namelijk waar veel mensen zich de laatste tijd op richten.

Immers lijkt altijd zo koelbloedig en het lijkt hem niks te deren, maar op 13-11-2013 maakt hij bekend dat hij niet eens normaal naar de supermarkt kan met zijn kinderen zonder uitgescholden te worden of obscene gebaren te ontvangen. Het deed mij pijn, aangezien ik vind dat die jongen dat niet verdiend. Tot mijn grote vreugde werd een dag later een foto gepubliceerd waarin Feyenoord supporters een spandoek hadden opgehangen met de woorden: 'Schijt aan de media, wij staan achter je.' Precies wat die jongen nodig heeft.

Het altijd ontroerende nummer You'll never walk alone vind ik dan ook gepast voor Immers. Want je staat nooit alleen. Er zijn genoeg mensen die hem steunen, waaronder ik.

 
Feyenoord

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties