FC Utrecht rekent af met uitcomplex en wint na 28 jaar weer in Almelo

Heracles blijft door het verlies op slechts één thuisoverwinning (ADO Den Haag, 1-0) dit seizoen staan. De ploeg van Jan de Jonge stond ongeveer een halfuur lang op voorsprong in het Polman Stadion, want na 27 minuten kwam men op voorsprong. Robbin Ruiter redde nog op een knal van Thomas Bruns, maar was in de rebound kansloos op de inzet van Iliass Bel Hassani, die naar binnen kwam en met een schuiver de 1-0 en de ruststand op het scorebord zette. Men was in de eerste helft aan elkaar gewaagd, maar goed gevoetbald werd er zeker niet. Het eerste kwartier was nog wel voor de bezoekers uit de Domstad, die het moesten stellen zonder onder anderen Cedric van der Gun, Jacob Mulenga en Willem Janssen.

Steve De Ridder zag een inzet na tien minuten van de lijn worden gehaald en Toornstra plaatste de bal na een voorzet van Dave Bulthuis rakelings naast. Utrecht overtuigde niet en raakte na 35 minuten ook nog eens Yassine Ayoub kwijt, die een knieblessure opliep na een paardenkus. In de tweede helft was het aanvankelijk niet veel beter wat Utrecht liet zien, maar tien minuten na rust kwam men wel op gelijke hoogte. Een schot van Toornstra werd van richting veranderd door Bart Schenkeveld en viel daardoor in het doel van Remko Pasveer. Eerder claimde Toornstra nog recht te hebben op een strafschop, na een vermeende handsbal.

Heracles zat na de tegentreffer even op een dood spoor en raakte gauw de bal kwijt, maar Utrecht speelde ook niet denderend. De gastheer kreeg zelfs nog de beste kans, maar Matthew Amoah's schot werd overgetikt door Ruiter. Negen minuten voor tijd sloegen de Domstedelingen toe: na een voorzet van Tommy Oar gleed Kwame Quansah uit en hierdoor kon Toornstra van dichtbij de 1-2 binnenjagen. Hij werd de eerste Utrechter sinds Mulenga en Alexander Gerndt die twee keer in een uitduel in de Eredivisie wist te scoren; het genoemde duo deed dat in november 2012 tegen Willem II.