De Wedstrijd van de Eeuw
Door Suarez 7
Woensdag, 15 januari 2014 om 15:34 • Suarez 7

26 november 2013. Vol spanning beklim ik de prachtige trappen van mijn stadion, de Amsterdam Arena. Vandaag staat voor mij de Wedstrijd van de Eeuw tussen mijn Ajax en het legendarische Barcelona op het programma. Een winst vandaag is noodzakelijk, Ajax moet in de race blijven om de volgende ronde van de Champions League te bereiken. Ik heb er veel vertrouwen in, aangezien bij Barcelona Lionel Messi, Dani Alves, Jordi Alba en Victor Valdes ontbreken, maar als mijn vriend de opmerking maakt dat Ajax topscorer Kolbeinn Sightorsson, aanvoerder Siem de Jong en smaakmaker Lerin Duarte mist, word ik toch even nerveus, maar al snel verander ik mijn houding. Wij zijn Ajax, wij zijn de beste!

Na lang wachten is het dan eindelijk zover, om 20.45 uur fluit de scheidsrechter voor het begin van deze fantastische kraker. En wat ik dan zie, kan ik nauwelijks geloven. Ajax zette met bravoure druk op de helft van Barcelona en domineert! De jonkies van Ajax zijn niet onder de indruk van het grote Barcelona en sterren als Andrés Iniesta en Xavi Hernandez komen nauwelijks in hun spel. Het publiek staat als één man achter Ajax en de sfeer is vanaf het begin geweldig. Nadat Viktor Fischer en Daley Blind gevaarlijk zijn geweest, gebeurt er in de negentiende minuut iets geweldigs. Joel Veltman speelt halverwege het veld strak in op Davy Klaassen, die de bal verlengt op Ricardo van Rhijn. Met een strakke, maar lage voorzet rolt de bal de zestien in als een kleine, donkere jongen met rugnummer 25 komt aangesprint en tegen de bal aanloopt. Het is 1-0! Het is echt waar, het is 1-0! Thulani Serero, de man uit Zuid-Afrika, zorgt voor een explosie van geluid in de Arena.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ajax blijft domineren. De Amsterdammers tonen passie, strijd, beleving, maar vooral lef en effectiviteit. Een mooi moment vindt plaats wanneer Ajax-verdediger Veltman de bal controleert en Barcelona middenvelder Alex Song een onvervalste panna geeft, wat een Amsterdamse bluf! De vernedering is groot. Af en toe is Barcelona dan wel dreigend via Neymar, maar Ajax is beter en speelt zijn eigen spel. Na goede kansen voor Klaassen en Lasse Schone breekt de 42e minuut aan als Ajax nog maar een keer druk zet. Barcelona- verdediger Javier Mascherano verliest de bal en via Klaassen en Serero komt de bal bij Fischer. Diens uithaal wordt geweldig gered door Pinto, als de bal voor de voeten komt van Danny Hoesen. Hij controleert de bal en via Barcelona-legende Charles Puyol komt de bal bij zijn linkervoet aan en haalt hij uit. De bal wordt van richting veranderd, en voor de tweede keer vind een explosie van vreugde plaats. Het is 2-0, het is 2-0! Danny Hoesen, de man die bij Jong Ajax niet wist te imponeren, scoort gewoon de 2-0 tegen Barcelona! Het gevoel dat je bekruipt in de Arena is: wat gebeurt hier!

In de rust probeer ik de euforie te temperen maar het lukt niet. Het jonge Ajax staat gewoon bij rust met 2-0 voor tegen het ongeslagen en legendarische Barcelona van Iniesta, Xavi en Pique! En dat ook nog met goed spel. Vijf minuten na rust verandert alles. De prima spelende Van Rhijn speelt de bal dramatisch terug op Veltman die daarna de fout corrigeert met een tackle op Neymar. Rood en een strafschop, wat een drama! Xavi gaat achter de bal staan. Hij doet wat hij moet doen en hij stuurt Jasper Cillessen de verkeerde hoek in. Het staat 2-1. Er zijn nog veertig minuten te gaan en Ajax moet een 2-1 voorsprong vasthouden tegen Barcelona! De eerste kans op de gelijkmaker komt vlak na de 2-1 als Iniesta met een geniale pass de Braziliaanse superster Neymar alleen voor Cillessen zet. Tot mijn geluk tikt Cillessen de bal over! Poeh, daar hadden we geluk! Ajax blijft daarna relatief simpel overeind. De tien overgebleven Amsterdamse strijders vechten voor wat ze waard zijn. Barcelona weet zich er niet door te combineren en met een beetje meer geluk kwam Ajax op 3-1, ware het niet dat Pinto net op tijd de bal wegspeelt na druk van Ajax.

Ajax vecht en vecht. Invaller Stefano Denswil schiet alle ballen zo snel weg, terwijl Christian Poulsen, Klaassen en Serero buffelen op het middenveld en het middenrif van Barcelona, toch het grootste wapen van de Catalanen, uitschakelen. Achterin houd Van Rhijn Neymar in toom. Ajax toont verdedigende klasse en schuift af en toe op tot de middenlijn. De laatste minuten breken dan aan. De geweldige sfeer stijgt tot een hoogtepunt in de Arena. De Arena trilt, letterlijk iedereen danst, springt of beweegt. Niemand zit stil en die geweldige sfeer komt binnen de lijnen ook tot uiting, waar Ajax doet wat het kan. We zijn in de slotfase beland als na een lange pass naar voren Pique onder druk word gezet door Klaassen. De Ajax-uitblinker tikt de bal slim tegen Pique aan. Corner! Tijdwinst! Wereldkampioen, Champions League-winnaar, Manchester United, Barcelona en Spanje speler Pique laat zich in de hoek vernederen door het brutale jonkie Davy Klaassen! De laatste secondes verstrijken als Denswil de bal de tribune in rost. Plotseling hoor ik een fluitje, gevolgd door veel gejuich. Het is gelukt! Ajax heeft het onmogelijke gepresteerd, Barcelona is verslagen! Serero, Klaassen, Hoesen en al die andere Ajacieden verslaan terecht het grote Barcelona!

1 januari 2014, ik ontwaak uit mijn dagdroom. Het is twee uur 's nachts als ik nog word aangespoord om wat te eten. Maar die beelden van 26 november blijven in mijn hoofd zitten. Die dag bewees Ajax waartoe het in staat is. De effectiviteit ontbrak helaas in Milaan, maar als we die meenemen naar dit jaar plus dat goede spel tegen o.a. Barcelona, dan staat ons een prachtig 2014 te wachten. Het is geen toeval meer, Ajax bewees het tegen Manchester United, Manchester City en ook tegen Barcelona, Ajax kan van iedereen winnen. Laten we het nieuwe jaar komende zondag maar goed beginnen tegen PSV. Ik zit op hetzelfde stoeltje.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties