The Rodgers Way
Door Frank_Lfc

Het licht aan het einde van de donkere tunnel is nabij. Na vier jaar zonder Champions League-voetbal, een terugval onder Rafael Benitez doorgezet door Roy Hodgson, een piekje onder 'King' Kenny Dalglish en een dramatisch Brits gekleurde zomer, lijkt nu het einde van de teleurstellende jaren voorbij. Na de thriller op Anfield waarin Liverpool een geweldige prestatie neerzette tegen Arsenal heb ik het ik idee gekregen dat Liverpool niet heel erg ver meer van de Engelse top af zit.

Sinds Fenway Sports Group de macht heeft overgenomen van voormalig eigenaren Hicks & Gillet is er een hoop gebeurd in het noordwesten van Engeland. Zo is er een clubicoon aangesteld als coach, is het gemakkelijk uitgegeven en is er een potentiële topcoach aangesteld. Sinds het aantreden van Brendan Rodgers is het beleid van de club met 180 graden gedraaid: geen overhaaste aankopen meer, geen spelers met te hoge salarissen en geen spelers meer die niet willen werken voor het team. In plaats daarvan wordt er binnenshuis gekeken: ook buitenshuis houdt Liverpool de ogen geopend, maar dan alleen voor spelers die echt iets zouden kunnen toevoegen. Misschien is Iago Aspas niet het beste voorbeeld, maar kijk eens naar Philippe Coutinho, of Daniel Sturridge. De revelaties van de afgelopen twaalf maanden.

Laat ik maar beginnen bij Fenway Sports Group (FSG), een groep Amerikanen die ervoor gezorgd hebben dat Liverpool nog altijd bestaat. Sinds zij de scepter zwaaien op Anfield hebben zij misschien enorm rare en domme dingen gedaan, maar hebben zij Liverpool als club ook gestaag laten groeien. Zo wordt er tegenwoordig gewerkt met een visie die bijvoorbeeld afgelopen winter duidelijk werd. Men geeft een speler een bepaald prijskaartje mee, wordt er echter meer voor deze speler gevraagd dan dat Liverpool bereid is om te betalen dan wordt de speler gewoon niet aangetrokken. Enigszins frustrerend, maar van de andere kant ook verantwoord en goed.

Financieel groeit de kracht van Liverpool ook nog altijd: zo zijn de inkomsten afgelopen jaar ten opzichte van het seizoen 2008/09 met 25 miljoen euro toegenomen. En dat terwijl Liverpool zes seizoenen geleden nog in de Champions League actief was. Wordt dit seizoen de Champions League voor het eerst sinds jaren weer gehaald, dan zal er een flinke omzetstijging plaats vinden. Gebeurt dit, dan zal er naast de financiële groei ook op sportief gebied een enorme stap de goede richting in worden gezet.

Nu, terugkomend op het huidige succes en het vaak mooie tentoongespreide spel, constateer ik dat 'Captain fantastic', mijn grote held Steven Gerrard, zich weer ontpopt tot de absolute sterkhouder van Liverpool. Voorheen had hij het lastig om een sterk duo met Lucas Leiva te vormen, maar sinds hij als verdedigende middenvelder staat opgesteld wordt hij beter en beter. Hij lijkt de Andrea Pirlo van Liverpool te wordenL met zijn spelinzicht, pass-range en tackle kan hij naar mijn mening nog minimaal drie jaar mee met de absolute top. En laten we daarnaast ook niet onze stille kracht vergeten, Jordan Henderson. Hoe hij nu speelt is hij ongetwijfeld de twintig miljoen euro waard die toentertijd voor hem betaald is. Met de wedstrijd groeit hij, zijn traptechniek wordt beter, zijn leiderschap komt steeds meer naar voren en hij speelt met veel meer lef en branie. Sinds het vertrek van Xabi Alonso en Javier Mascherano ontbrak bij Liverpool een middenveld dat echt in staat was om de tegenstander te kunnen domineren. Voor het eerst sinds jaren heb ik het gevoel dat Liverpool eindelijk weer in staat is om elk middenveld te kunnen overheersen.

Met het aanvalsduo Sturridge - Suarez hebben we naar mijn mening de sterkste aanval van de Premier League in huis. Op papier misschien niet, maar in de praktijk vullen beide individuen elkaar prima aan en is het duo tot dusverre eigenlijk alleen maar door Arsenal afgestopt. In tegenstelling tot de aanval blijkt de verdediging dit seizoen het zorgenkindje te zijn. Zo ontbreekt er een vorm van vastigheid, mede veroorzaakt door blessures. Indien de achterste linie eens flink onder handen genomen word denk ik dat we volgend jaar een outsider kunnen zijn voor de titel.

Qua entertainment zit het wel prima bij the Reds. The Rodgers Way lijkt te werken, zo wordt er altijd uitgegaan van de aanvallende kracht van Liverpool. Vergelijkbaar met de tactiek die Kevin Keegan hanteerde bij Newcastle United: scoren zij er vier, dan scoren wij er vijf. Het is niet voor niets dat uit een poll van de Daily Mirror Liverpool als meest attractiefste team naar voren is gekomen met ruim 35% van de stemmen, Arsenal kwam als tweede uit de bus met 15% van de stemmen en Manchester City als derde met een totaal van 12%. Dan te bedenken dat Manchester City een zo goed als afgerond team heeft, Arsenal nog op 2-3 posities verbeterd moet worden en Liverpool nog een half elftal moet aanschaffen om echt competitief te kunnen zijn.

De laatste stap die Liverpool moet maken om echt aanspraak te kunnen maken op de titel of om een constante top-4 finisher te worden is dat de Champions League weer eens behaald moet worden. Gebeurt dat, dan ben je in staat om echt een flinke slag te gaan slaan op de transfermarkt. De aantrekkingskracht is er altijd geweest en zal nog lange tijd blijven, maar wat veel topspelers belangrijk vinden is meespelen op het hoogste Europese podium. Een van de redenen waarom we Henrikh Mkhitaryan en Stevan Jovetic misgelopen zijn.

Al met al ben ik van mening dat wanneer Champions League-voetbal behaald word Liverpool de aansluiting met de absolute top weer kan maken. Blijft Liverpool deze visie trouw en wordt de jeugd ook een kans gegund, dan zie ik de toekomst van Engelands mooiste club rooskleurig in!

 
Liverpool

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
10:21
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties