Respect is meer dan een slogan
Door Migi
Zaterdag, 1 maart 2014 om 16:13 • Michiel

Een geweldig begin van de wedstrijd. Een mooie goal en een verdiende 2-0 voorsprong. Graziano Pellè's dag leek er één uit een jongensboek. Het lot besloot anders. Een laffe wissel en vermeende elleboogstoot later, schiet Cuco Martina in de laatste seconde de gelijkmaker achter Erwin Mulder. Wanhopig kijken de Feyenoorders naar de grensrechter. Was het geen buitenspel? Is er niet te lang doorgespeeld? Lagen er toevallig misschien twee ballen op het veld? Nee, de goal telt en de domper is groot. Verslagen zit de Rotterdammers op het veld. Hoe hebben we dit nog weg kunnen geven. Bij Graziano knapt er iets. Zijn emoties nemen het over van zijn verstand. De rest is bekend.

De nasleep van het camera-incident is lang. Niet meer dan terecht lijkt me. Eind 2012 werd de voetbalwereld opgeschikt door de tragische dood van een grensrechter. De maat is vol, dit kan niet langer, zegt de KNVB. Kritiek op de leiding en respectloos gedrag in het algemeen moeten harder worden aangepakt. Zeker de voetballers op televisie moeten het goede voorbeeld geven. Het grootste effect van dit statement is het gênante toneelstukje van de camerabewuste leidsman Serdar Gözübüyük en het sympathiekere gebaar van Gaby Jallo die zich bedacht toen hij de lijnrechter de huid vol wilde schelden.

We zijn inmiddels een jaar verder en respect is weer louter te vinden als reclame-slogan op Sport1. Scheidsrechters worden uitgemaakt voor rotte vis, gestrekte benen en elleboogstoten vliegen je om de oren en Ronald Koeman staat weer als vanouds aan de vierde man te vertellen dat hij er geen pepernoot van kan. De KNVB laat het gebeuren. Hier en daar moet een speler een wedstrijdje toekijken, maar de strafmaat is in sommige gevallen nog steeds lachwekkend te noemen. Nog pijnlijker is de reactie van veel supporters. Compleet verblind door hun clubvoorkeur verdedigen ze de acties van hun helden. Meten met twee maten wordt verheven tot een kunst.

Zo is ook de straf voor Pellè, vijfduizend euro boete en een voorwaardelijke schorsing, ronduit belachelijk. Inkomensafhankelijke boetes mogen niet, dus geef hem dan geen boete. De poging van de KNVB om Feyenoord te paaien na het ongelukkige optreden van Gözübüyük is schandalig. Natuurlijk had hij Feyenoord een penalty moeten geven, maar dat mag nooit een excuus zijn voor zulk wangedrag. Uitgerekend Pellè, de man met het kapsel waar elk jongetje in Rotterdam en omstreken bij de kapper om vraagt. De man waarvoor alle vrouwen wegzwijmelen. Welke voetballer wil je als kleine jongen liever simuleren dan de charismatische en passievolle spits uit San Cesario di Lecce. Het is aan de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen dit niet nadoen, klinkt het dan. Natuurlijk is dit deels waar, maar dat neemt niet weg dat rolmodellen wel degelijk een grote invloed zijn op de geest van jongeren.

De veel te milde straf van de KNVB daargelaten, is ook de reactie uit het Feyenoord-kamp laakbaar. Koeman gaf met pijn en moeite aan dat de actie van de spits verkeerd was, maar kon het niet nalaten toch nog even aan te halen dat de scheidsrechter het niet goed deed. Dat er onder voetballers een soort beschermende kudde-mentaliteit heerst ten opzicht van hun club is nog enigszins te begrijpen, maar dat een ervaren en beschaafde trainer dit niet glashard veroordeeld is onaanvaardbaar. Het zou hem sieren om dit, nu de emoties zijn bedaard, als nog te doen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik voelde me zondag ook bestolen. Ik kon de scheidsrechter ook wel schieten, maar ik heb er geen moment aan gedacht om andermans spullen gaan vernielen. Voetbal is emotie en emotie kan prachtig zijn. Zeker Pellè kan met zijn veelzeggende blikken naar de hemel voor prachtige beelden zorgen. Zolang het bij emotie blijft, ben ik een groot fan van Pellè, maar dit keer ging hij veel en veel te ver.

Bij deze wil ik een oproep doen aan mijn mede-supporters. Hou op met het verdedigen van de gebeurtenissen en de milde straf van de KNVB. Het argument dat Erik Pieters of Kevin Conboy ook niet zwaar werden gestraft slaat nergens op. Dit betekent enkel en alleen dat de KNVB in het verleden ook te laf is geweest om passende maatregelen te treffen. Als Pellè er tegen Ajax twee inschiet sta ik ook op de banken, maar als de beslissing bij mij zou liggen, was hij er zondag nog steeds niet bij.

 
Feyenoord

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties