Machtwisseling in het noorden van Engeland?
Door Frank_Lfc
Woensdag, 19 maart 2014 om 23:40

We gaan terug naar de novembermaand van 1986. Na een troosteloze start van het seizoen voor Manchester United wordt er een nieuwe manager aangesteld. Sir Alex Ferugson, een relatief onbekende coach die overkomt van het Schotse Aberdeen. De club waar hij toentertijd de macht van de clubs uit Glasgow mee wist te doorbreken. Een knappe prestatie van een jonge coach. Een coach die de tijd moest krijgen om iets op te kunnen bouwen.

Hierbij begon het fundament van een aanstaande supermacht. Ook het verval van een team dat in de jaren 70 en 80 the First Division wist te domineren. Na jaren van dominantie, tragedies en trauma's begonnen de eerste breuken van de supermacht aan de Merseyside te ontstaan. Het begon bij het Heysel drama op 29 mei 1985. Het voetbaldrama dat ervoor zorgde dat de Engelse clubs voor zes jaar lang uitgesloten werden van Internationaal topvoetbal. Vier jaar later op 15 April 1989 maakte de voetbalclub de tweede tragedie mee in korte tijd. Het Hillsborough drama. Het drama dat voor 96 doden zorgde, hetzelfde drama dat de stad Liverpool met trauma's achterliet. Niet alleen de stad Liverpool, ook de coach toentertijd. King Kenny Dalglish. Die twee jaar na dato stopte omdat hij nog altijd de nasleep van het drama Hillsborough voelde.

Graeme Souness werd aangesteld als de opvolger. Net als Dalglish een clublegende puur sang. Een speler die de gloriejaren meemaakte onder Bob Paisley en Joe Fagan. Als speler enorm succesvol, als coach heel wat minder. Voor het eerst sinds 10 jaar eindigde Liverpool buiten de top 2 van Engeland. Om precies te zijn eindigde Liverpool zesde. Op precies het verkeerde moment zakte Liverpool weg, United ging Europa in waar een ware financiële hemel ontstaan was. Dit terwijl Liverpool nog altijd de club was die de gevolgen voelde van het Hillsborough drama dat nog altijd niet gerechtvaardigd was.

De rest is geschiedenis. United domineerde de afgelopen twintig jaar het Engelse voetbal. Liverpool daarentegen heeft door wanbeleid, middelmaat en slechte eigenaren altijd problemen gehad om terug te keren waar het eigenlijk hoort. Een treble en de Champions League succesen in 2004/2005 verbloemde nog enigszins de laatste 20 jaar. Maar daar blijft het dan ook bij.

Wat er op het moment gebeurd bij de clubs is vergelijkbaar met wat er 30 jaar geleden gebeurde. Het ene team kijkt naar boven. Het andere team heeft moeite om zich staande te houden. De ene club is een nieuwe fundament aan het leggen, terwijl bij de andere club de eerste scheuren in het o zo sterke fundament lijken te ontstaan.

Sinds Rodgers de touwtjes in handen heeft op Anfield Road is er iets veranderd. En sinds dat Moyes de touwtjes in handen heeft op Old Trafford is er daar ook iets veranderd. Manchester United heeft het enorm zwaar, heeft verjonging nodig en lijkt van alles te missen. Dit terwijl de aartsrivaal weer rijzende is en de opmars naar de Engelse of misschien wel de Europese top heeft ingezet. Het missen van Champions League voetbal komend seizoen op Old Trafford zal goed gevoeld worden. Op zowel financieel gebied als op sportief gebied zal het lastig worden. De inkomsten en de aantrekkingskracht van Champions League voetbal zijn vitaal voor een topclub als Manchester United.
Na de trainerswissel op Old Trafford, het vertoonde spel en het beleid dat op het moment gevoerd wordt denk ik dat het niet lang meer zal duren voordat Liverpool weer de sterkste is in het noorden van Engeland. Ik begrijp dat dit een arrogante uitspraak is en misschien ook wel ontrecht. Maar het feit dat Manchester niet bekend staat als een club die zomaar even een trainer eruit gooit verwacht ik dat Moyes er komend seizoen ook nog gewoon zit. Of hij moet het de komende weken wel enorm hard verbruien.

Eens in de zoveel jaren lijkt een topclub in Engeland het lastig te hebben. Arsenal heeft het al 8 jaar zwaar. Ondanks de knappe prestaties die Wenger toch nog altijd weet te behalen is Arsenal ook afgegleden tot een Engelse subtopper. Liverpool doet het al vier jaar bagger en dit stokje lijkt nu overgenomen te worden door United. Een club die te lang vastgehouden heeft aan een bepaald beleid, te weinig vers bloed heeft binnengebracht en te lang heeft geleund op de trainerskwaliteiten van Sir Alex Ferugson. De financiële mogelijkheden van United zijn nog altijd gigantisch, maar zonder nieuw bloed binnen de club zal het nog een hele opgave gaan worden voor Manchester United om terug te komen bij de Engelse top.

Wat ik wil zeggen met deze clubexpert is dat de macht van Manchester United in Engeland voorbij is. Of men deze macht op korte termijn terug weer weet te herpakken lijkt me niet reëel. Dit omdat de concurrentie op het moment zich kan meten met de financiële kracht van United. Dit was in het verleden wel eens anders.

Of Liverpool weer de grootste wordt in het noorden van Engeland hoop ik weer van harte. Het is de Scousers gegund, na jaren van tegenspoed verdienen zij weer de oude glorietijden terug!

 
Liverpool

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties