Supporters Samen Sterk Deel 1
Door The Man
Dinsdag, 24 juni 2014 om 21:10 • JeffreyLaatste update: 21:11

Onze nummer twaalf is niet te koop. Een veelzeggend spandoek in het uitvak van Feyenoord, maar het geldt voor iedere ploeg. Spelers komen en gaan, maar de twaalfde man kan niemand van ons afnemen. Het gaat natuurlijk om de supporters. De onsterfelijke twaalfde man die er in voor en tegenspoed als een man achter de jongens in het veld blijft staan. Die, weer of geen weer, het team achterna reist om steun te bieden. Die, als de energie op is, en de wedstrijd verloren lijkt, het team naar grote hoogten doet stijgen. Negatieve verhalen over supporters zijn er in overvloed. Zoveel zelfs, dat we af en toe vergeten hoeveel een groep supporters kan bijdragen aan de schoonheid van de spel waar we zo van houden. Als aanhangers van verschillende clubs hebben wij de handen in een geslagen om de meerwaarde te laten zien van de loyale mannen en vrouwen die elke week hun club aanmoedigen in het stadion. Deze bijdrage laat een licht schijnen over de supporters en de mooiste acties die zij de afgelopen seizoenen hebben ondernomen.

SC Heerenveen en SC Cambuur
03 mei 2013. De dag van de bizarre ontknoping in de Jupiler League. En de dag dat alle Friezen gelijk uitkeken naar volgend seizoen, want: de Friese derby was terug op het hoogste niveau. Zodra het schema van de Eredivisie bekend was, stond 29 september rood omcirkeld in de agenda. Cambuur zou dan op bezoek komen in het Abe Lenstra Stadion. Weken, maanden zijn de supportersverenigingen Nieuw Noord en Fean Fan bezig geweest met de sfeeracties voor de wedstrijd tegen Cambuur, want dit was geen wedstrijd zoals alle anderen. Deze wedstrijd sprong er voor iedereen fier bovenuit. Ook in mijn persoonlijke omgeving leefde de wedstrijd enorm, op stage, voetbal en bij familie vlogen de opmerkingen om de oren als het over dé wedstrijd ging. Iedereen was er van overtuigd dat hun clubje wel zou winnen, of ik nou met een Cambuur of Heerenveen-supporter sprak. En ook ik moest er aan geloven, een weddenschap werd afgesloten met een Cambuur-supporter. Mocht Heerenveen winnen, zou hij een dag in een Heerenveen-shirt lopen en als Cambuur zou winnen liep ik een dag in een Cambuur shirt. Nog meer reden dus dat er absoluut niet verloren mocht worden. Na er maanden over gesproken te hebben, verschillende acties van beide supportersgroepen geweest waren, was eindelijk de wedstrijddag aangebroken. De spanning was voelbaar en de sfeer was - zoals je mag verwachten in een derby- fantastisch van begin tot eind. En alle maanden van voorbereiding van de supportersgroepen van Heerenveen kwamen er fantastische sfeeracties tot stand .Vlak voor rust mocht Luciano Slagveer zijn eerste doelpunt voor het 1e elftal van Heerenveen vieren, en wat is er nou mooier om dat in de derby der derby's te mogen doen? In de 2e helft maakte Jody Lukoki nog de (terechte) 1-1, maar de Cambuurders mochten daar niet lang van genieten, want er was nog een naam die nog niet op het scorebord stond: Alfred Finnbogason. Met een heerlijk stiftje over Leonard Nienhuis besliste hij derby in het voordeel van Heerenveen. Ondanks dat het niet de beste wedstrijd van onze kant was, werd er wel gewonnen van onze grootste rivaal Cambuur: 2-1! Vele Heerenveen-supporters zullen het met mij eens zijn als ik zeg dat ik er niet rouwig om was geweest als Cambuur komend seizoen weer een divisie lager speelde, maar omdat dat niet het geval is, verheugen wij ons nu alweer op de komende Friese derby(s)!

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Roda JC
Dinsdag 29 april 2014 - De dinsdag nadat het kampioenschap behaald is ontving Ajax een doos. Deze doos bleek afkomstig te zijn uit Limburg en, om precies te zijn, van Roda JC. De doos bevatte een mooie slagroomtaart, met het clublogo van Roda JC en de tekst 'Van harte gefeliciteerd'. Roda JC liet op een fraaie en sportieve manier zien dat clubs onderling goed met elkaar om kunnen gaan. Zelfs in het heetst van de strijd wist Roda JC te relativeren. Dergelijke ludieke acties tussen clubs zijn een voorbeeld voor supporters. Het enige wat Ajax nog moest doen voor Roda, was winnen van NEC, maar dat liet het helaas na. 2-2, in de laatste minuut door een man wiens naam nog steeds een uitdaging is voor velen. Roda lag eruit, maar ondanks alles, was het een mooie actie.

Ajax
Als student aan de Hogeschool Rotterdam raak ik als Ajacied geregeld in discussie met een Feyenoorder. De ene Feyenoorder is open en redelijk neutraal. De volgende Feyenoorder heeft in eerste instantie een grote mond en praat over neuzen, arrogant volk en successupporters. Ik probeer altijd te blijven communiceren over de inhoud. Gek genoeg zijn alle voetbalsupporters, voor welke club dan ook, het over inhoudelijke dingen wel vaak met elkaar eens. Daarom vind ik het jammer dat supporters van elkaar weggehouden worden door middel van buscombi's en uitvakken. De eerste woorden zullen vaak hard zijn, maar inhoudelijk denken supporters vaak hetzelfde over zaken. Door te communiceren kunnen supporters naar elkaar toegroeien. Respect krijgen voor elkaar. Ik doe mijn best om gezellig met supporters, van welke club dan ook, om te gaan. Zelf heb ik een Feyenoorder meegenomen naar De Klassieker en hij nam mij mee naar De Klassieker. Je moet blijven communiceren en ja, af en toe harde woorden incasseren, maar uiteindelijk zit in elke clubsupporter een voetbalfan.

FC Groningen
Woensdag 21 mei 2014. Huldiging op de Grote Markt voor de plaatselijke FC. Achtste geworden in de competitie maar toch Europees voetbal veroverd doormiddel van de play-offs. Waar vooral de Friezen en Arnhemmers balen van het play-off-systeem, daar profiteerden de Groningers volop door het laatste ticket te bemachtigen. Het laatste seizoen dat De Trots van het Noorden Europees voetbal speelde was in seizoen 2005/2006 het werd dus wel weer tijd voor de groen-witten. En woensdag mogen de supporters ze dus massaal toejuichen voor het behaalde succes. En Groningen: laat ons (als Nederlanders) weer eens juichen in Europa!

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties