Supporters Samen Sterk Deel 2
Door The Man
Dinsdag, 24 juni 2014 om 21:21 • JeffreyLaatste update: 21:28

Feyenoord
Met een droge knal ramt Jeremain Lens de bal achter Rob van Dijk. Het Philips Stadion ontploft: 10-0. Voor menig Feyenoord-supporter één van de zwartste dagen uit hun bestaan als voetballiefhebber. Een trouwe supporter zijn is vrij eenvoudig als het goed gaat met je club. Bij een 3-0 voorsprong zingt zelfs de meest ingetogen cynicus luidkeels hand in hand. De echte supporters staan op bij tegenslag. Die zwarte dag voor de club uit Rotterdam-Zuid; Zondag 24 oktober 2010 wordt dat op een mooie manier duidelijk. Het meegereisde Legioen ging niet voor het laatste fluitsignaal weg. Ze begonnen niet de stoeltjes uit het stadion te slopen. Ze begonnen niet de PSV-supporters te zoeken om een confrontatie uit te lokken. We love you Feyenoord, we do. We love you Feyenoord, we do klonk het tot aan het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis.

Natuurlijk is het makkelijk om te kijken naar het incident bij het Maasgebouw, de vele rellen met rivaal Ajax in de loop der jaren of het wangedrag van de Feyenoord aanhang in Europese wedstrijden. Dat zijn echter niet de supporters waarmee Feyenoord groot is geworden, dat zijn niet de supporters die Het Legioen zo mooi maken. De mannen en vrouwen die trouw met de ploeg meereizen en in voor en tegenspoed achter de club blijven staan. Dat is Het Legioen, dat is Feyenoord en daarom blijf ik Feyenoord supporter tot míjn laatste fluitsignaal.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

PSV
Op 27 maart 2014 werd het schokkende nieuws naar buiten gebracht dat er bij PSV hoofdtrainer Phillip Cocu een tumor was verwijderd uit de rug. Er werd schokkend gereageerd door voetbalminnend Nederland. Verschillende personen betuigden hun steun, zo vond Ajax hoofdtrainer Frank de Boer het een verschrikkelijke gebeurtenis en wenste hij Cocu alle succes toe en oud-bondscoach en op dat moment Heerenveen-trainer Marco van Basten sprak van een zwarte dag in het Nederlandse voetbal. Wat voor vele onverwachts kwam was de steun uit onverwachte hoek, de supporters van andere ploegen. Het Legioen van Feyenoord liet zich horen in de eerstvolgende thuiswedstrijd met de liederen 'Cocu kom op' en zong daarna het clublied, maar dan iets anders: 'hand in hand kameraden, hand in hand voor iedereen'. Inderdaad hand in hand voor iedereen, zo hoort het.

Go Ahead Eagles
De muur is ons heilig, de muur blijft van ons, dus die blijft staan en neemt niemand ons af. Voor velen zou het waarschijnlijk gewoon een muur zijn, maar voor ons is die muur een belangrijke gedeelte van onze geschiedenis. Hij staat er al sinds de bouw van De Adelaarshorst in 1920, waar onze overgrootvaders naar toe gingen, naar de Vetkampstraat nummer een. Ons stadion neemt ook niemand ons af, moderniseren kunnen we nog accepteren, maar we gaan het niet slopen, onder geen enkel beding, als je het stadion sloopt, dan sloop je ons. De sfeer, de ambiance, het is geweldig. Dit is voetbal, dit is Go Ahead Eagles uit Deventer.

Vitesse en FC Utrecht
Nummer vier zou nooit meer hetzelfde zijn voor deze twee ploegen, de een heeft hem vereeuwigd met de Franse verdediger David Di Tomasso die op 29 november 2005 om het leven kwam door een acute hartstilstand. Op 28 februari 2013 zou diens oud-ploeg op bezoek gaan bij Vitesse. Een gewoon competitieduel normaal gesproken, maar juist die dag, in die ochtend overleed de eeuwige nummer vier van Vitesse, Theo Bos aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Vitesse had die avond aan FC Utrecht hun beste sparringpartner, zowel als tegenstanders als hun supporters. Van een indrukwekkende minuut stilte voorafgaande aan de wedstrijd, tot een nog indrukwekkendere minuut applaus in de vierde minuut. Scheidsrechter Bas Nijhuis legde het treffen ook een halve minuut stil en spelers, trainers, supporters en andere klapten hun handen kapot. Spandoeken en liederen het kon niet mooi genoeg zijn. En dit zal alleen nog maar mooier worden, voortaan in ieder treffen zouden de beide nummers vier van beide ploegen worden geëerd. Dito en Theo pak hem terug, te jong gegaan, maar zullen voor altijd voortbestaan.

ADO Den Haag
"Van Basten's pannenkoekenmix, makkelijk te kloppen". Slechts één voorbeeld uit het scala fantastische spandoeken dat de supporters van Den Haag in de afgelopen jaren hebben uitgerold in het Kyocera Stadion. In dit geval ging het om de breed uitgemeten verwensingen aan het adres van Marco van Basten door een teleurgestelde Ajacied. Of wat te denken van het spandoek 'The Hague Goodfellas', een tientallen meters breed doek waar de sterren van Den Haag stonden afgebeeld als gangsters, inclusief bijnamen.
De aanhang van ADO komt meer dan eens in een negatief daglicht te staan en dit is helaas vaak niet onterecht. Helaas wordt er door de media veel minder aandacht besteed aan het deel van de supporters dat verantwoordelijk is voor deze creatieve meesterwerken die bijna elke wedstrijd in het stadion te bewonderen zijn. De spreekkoren die soms van de tribunes komen in Den Haag zijn verwerpelijk en het is te hopen dat deze supporters een voorbeeld nemen aan hun creatieve medestanders en inzien dat het zingen van liedjes op zoveel meer manieren kan dan een stortvloed aan beledigingen.
Namens de auteurs

Ik heb deze clubexpert niet alleen geschreven, maar samen met wat enkele andere leden. Mijn doel is heel simpel: ik word namelijk een beetje moet van al die negativiteit over de supporters. We/ze staan vaak genoeg ook in een uitermate positief daglicht. Daarom wilde ik het samen met wat andere supporters van wat andere ploegen doen, om te laten zien dat je samen sterk staat. Meer informatie staat in het eerste bericht onder deze CE.

Met sportieve groeten,

CE schrijvers 'Supporters samen sterk'

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties