Zenit Sint-Petersburg wint in België, Celtic met Van Dijk gelijk

Standard Luik - Zenit Sint-Petersburg 0-1
Standard Luik onderging in eigen huis tegen Zenit Sint-Petersburg, zeker in de eerste helft, de wet van de sterkste. De Belgische topclub kwam er niet aan te pas tegen de Russische grootmacht, dat met spelers als Hulk en Oleg Shatov continu gevaar stichtte. Standard-keeper Eiji Kawashima voorkwam met een uiterste krachtsinspanning de 0-1 van Hulk, maar na een kwartier moest hij wel capituleren bij een inzet van Shatov. Hulk zorgde voor de assist. Even voor rust ging de Russische storm van coach André Villas-Boas wat liggen, al kwam Standard nog bijzonder goed weg toen Salomón Rondón de bal op de lat mikte.

Ook na rust was Zenit Sint-Petersburg de betere en dominantere partij, al kreeg Standard Luik plots twee aardige kansen. Tony Watt kreeg zomaar vrije doorgang richting het Zenit-doel (de Schot werd voldoende gehinderd door Nicolas Lombaerts) en Paul José Mpoku kreeg de bal niet bij een ploeggenoot. Voor Standard bleef het in de achterhoede opletten geblazen: zo mikte Danny nog op de paal. Al met al werkte Zenit geen beste tweede helft af, maar genoeg voor de zege was het dus wel. Igor de Camargo was met een kopbal nog dichtbij de 1-1.

Maribor - Celtic 1-1
Celtic werd in de vorige voorronde van het veld geveegd door Legia Warschau, maar door een administratieve blunder bij de Polen mochten de Schotten toch door naar de laatste voorronde. Daar werd de ploeg van manager Ronny Deila gekoppeld aan Maribor en dat is geen onverslaanbare tegenstander, waardoor het miljoenenbal op Celtic Park toch weer lonkt. Met Virgil van Dijk in de basis kwam Celtic al snel tot het belangrijke uitdoelpunt: Callum McGregor werkte de bal na een minuut of vijf in een leeg net, omdat keeper Jasmin Handanovic (de neef van Internazionale-keeper Samir Handanovic) een inzet van Jo Inge Berget niet onder controle kreeg.

Binnen het kwartier was het alweer gelijk. De defensie van Celtic lag, net als in het tweeluik met Legia Warschau, helemaal open en Damjan Bohar werkte de bal achter keeper Craig Gordon. Bij Celtic kon men desondanks tevreden terugkijken op het eerste bedrijf en na rust loerden de Schotten op de counter. Stefan Johansen had de ploeg van Deila op voorsprong kunnen zetten, maar de Noor maakte er een klungelige inzet van. Omdat Celtic even later ook geen strafschop kreeg na een overtreding op Beram Kayal, bleef het bij 1-1.

Slovan Bratislava - BATE 1-1
Op papier was de ontmoeting tussen de ploegen uit Slowakije en Wit-Rusland niet interessant, maar op het veld gebeurde er wel degelijk wat. In de eerste helft nog niet, al kwam het vlak voor de pauze wel van een treffer. Tomás Jablonský van Slovan werkte de bal in eigen doel. Tien minuten voor tijd tekende Róbert Vittek, die op het WK van 2010 namens Slowakije nog scoorde tegen het Nederlands elftal, voor de gelijkmaker. Niet veel later werd doelpunt van Vittek nog onterecht afgekeurd, waardoor het gelijk bleef.