Assist Zlatan niet voldoende voor Zweden, Dzyuba grote man Rusland

Oostenrijk - Zweden 1-1
Zlatan Ibrahimovic kroonde zich donderdag in het oefenduel met Estland (2-0) tot topscorer aller tijden van Zweden en speelde maandagavond zijn honderdste interland. De aanvoerder liet zich in de eerste helft zowel in negatieve als in positieve zin zien: hij gaf David Alaba een al dan niet bewuste elleboog en verzorgde de assist voor de gelijkmaker van Erkan Zengin. De openingstreffer was verzorgd door Alaba, die een strafschop benutte na een handsball van Sebastian Larsson. Zengin was op slag van rust nog dicht bij de 1-2 voor de bezoekers uit Scandinavië, maar hij trof de lat.

Oostenrijk was na 55 minuten dicht bij de voorsprong, maar voormalig FC Twente-spits Marc Janko faalde. Naarmate de tweede helft vorderde, vloeiden de krachten bij het thuisland weg. Zweden slaagde er in Wenen ook niet meer in om nog een doelpunt te maken en men wacht dus nog altijd op een zege op Oostenrijkse bodem. Rusland gaat met het beste doelsaldo aan kop in Groep G; Montenegro heeft eveneens drie punten.

Rusland - Liechtenstein 4-0
Rusland kwam op het WK in Brazilië niet verder dan de groepsfase. De nummer 23 van de wereld speelde stroperig en defensief voetbal en de kritiek op bondscoach Fabio Capello zwol aan. De grief luidde vooral dat de Italiaan Artem Dzyuba mee had moeten nemen. Capello deed maandag tegen Liechtenstein (4-0) wél een beroep op de spits en zal daar geen spijt van hebben.

De 26-jarige aanvalsleider van Spartak Moskou viel bij het begin van de tweede helft in en forceerde direct een strafschop, die werd benut door Dmitry Kombarov, en schoot even later zelf de 4-0 binnen. Rusland was overigens al na vier minuten op voorsprong gekomen in de Arena Khimki: een van richting veranderde vrije trap van Sergey Ignashevich viel in het doel. Hoewel Rusland kansen op meer kreeg, bleef het in de eerste helft bij die ene goal.

De fans scandeerden de naam van Dzyubinho en tot groot genoegen van hen kwam de boomlange spits als invaller van Aleksandr Kerzhakov, de topscorer aller tijden van de Russische nationale ploeg, binnen de lijnen. Via een eigen doelpunt van Franz Burgmeier en goals van Kombarov én Dzyuba liep Rusland dus uit naar een 4-0 voorsprong.