Gekke Gerrit
Door Migi
Zondag, 1 februari 2015 om 18:14 • MichielLaatste update: 21:31

Hard werken en veel passie. Zaken die mij te binnenschieten als ik denk aan grote Feyenoorders uit het verleden. Imposante brekers als John de Wolf en Henk Fräser. Hard werkende spitsen als Joseph 'de tovenaar van Tatabanya' Kiprich of recenter Dirk Kuyt. Culthelden als Mike Obiku en Christian Gyan. Om geliefd te zijn in Rotterdam-Zuid heb je niet de elegantie van Dennis Bergkamp nodig of een perfecte lange pass als Frank de Boer. Tot de laatste minuut het snot voor je ogen werken en koste wat kost het resultaat binnen halen, dat willen we zien. Colin Kazim-Richards heeft deze boodschap tot op zekere hoogte begrepen. Hij mist echter één punt; geen woorden maar daden.

Voor dit seizoen wist ik vrij weinig van Kazim. Een Turkse voetballer met een Engelse naam en een waslijst aan clubs op zijn CV. Van de lagere regionen in Engeland naar Turkije, een korte tussenstop in Frankrijk en weer Turkije. Een lijf vol met tatoeages (wie heeft dat tegenwoordig niet) en een aandoenlijk Londens accent. Niet iemand die je graag 's nachts in een donker steegje tegen komt in ieder geval. Scoorde eigenlijk nooit veel en is niet eens echt een spits. Na het daverende succes van de ook nooit scorende Pellè was ik er eigenlijk al van overtuigd dat hij ook een sensatie zou worden.

Tot nu toe profileert Kazim zich vooral als enthousiast betrokkene bij elk opstootje. Het maakt niet uit of het een hard duel is, of dat de koffiejuffrouw te weinig wisselgeld geeft. Kazim staat er bij om verhaal te halen en zijn brede bovenlijf gevaarlijk dichtbij zijn slachtoffer te posteren. Belangrijk hierbij is dat hij na de wedstrijd met de uitstraling van een Zuid-Londense gangster uit de jaren zestig staat te vertellen dat hij niet met zich laat sollen. Waar hij vandaan komt, sta je je mannetje en zeg je dingen in elkaars gezicht. Het zal wel.

De laatste wedstrijden prikt Kazim er, tot groot genoegen van hem zelf, af en toe een doelpuntje in. Bij elke goal wordt zijn drang om strijd te leveren groter. Minimaal twee opstootjes per goal, lijkt hij besloten te hebben. Na een succesvolle wedstrijd prijst hij vooral het legioen, de strijdlust, werken voor het team en precies de termen die we normaal gesproken graag horen als Feyenoord-aanhangers. Het komt echter allemaal zo geforceerd over. Hij doet te veel zijn best. Vreemd eigenlijk, want qua uiterlijk past hij perfect bij het beeld dat hij van zichzelf wil creëren. Bad boy, stoere kerel, cultheld. Ik denk vooral aan Gekke Gerrit van Opgezwolle.

Het laatste en tevens beste voorbeeld van zijn falen was de Klassieker. Het podium voor zowel Ajax als Feyenoord-spelers om zich onsterfelijk te maken bij de achterban. Kansen kreeg hij genoeg. Één op één met Jasper Cillessen of zelf fungerend als Ajax-keeper, hij stond een doelpunt de hele middag in de weg. Dan maar wat opstootjes, moet hij gedacht hebben. Het zegt voor mij genoeg dat het gedrag van Cillessen, iemand met een uitstraling zo angstaanjagend als mijn buurmeisje van vier, natuurlijker overkwam dan dat van Kazim. We houden in Rotterdam-Zuid van strijd, maar nog veel meer van Feyenoord-goals in de Amsterdam Arena, lieve Colin.

Natuurlijk is het seizoen pas op de helft en begint Kazim steeds beter in zijn spel te komen, maar voor mij is het al een mislukking. De strijd die we graag zien moet een doel hebben en dat doel is winnen. Niet ruziemaken om het ruziemaken of om te laten zien hoe ontzettend stoer en gevaarlijk je bent. Natuurlijk kunnen we er stiekem van genieten als Cillessen ondersteboven wordt gelopen en naar de grond gaat alsof hij wordt overreden door een vrachtwagen, maar zolang er geen goals bij komen, heb je er niets aan. Het blijft vooralsnog bij praatjes en zeggen dat je alles doet om de overwinning binnen te halen. Tijd om daad bij woord te voegen. Strijd zien we graag, maar wel gekoppeld aan daden binnen de lijnen. En die daden, die zie ik tot nu toe nauwelijks.

 
Feyenoord

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties