Een vernieuwd Ajax
Door Suarez 7
Vrijdag, 6 februari 2015 om 22:56 • Suarez 7Laatste update: 23:10

Ik ben een Ajax-fan die houdt van aantrekkelijk voetbal. Aantrekkelijk voetbal is voor mij vlot combinatiespel, het wegtikken van de tegenstander en individuele acties. En daarom kan het Ajax van nu me niet bekoren.

Vier jaar achtereen zijn we landskampioen geworden, en elk jaar weer was ik één van de supporters die trots keek naar mijn Ajax. Op huldigingen heb ik gejuicht voor iedereen, van Mounir El Hamdaoui tot Siem de Jong en van Lorenzo Ebecilio tot Ricardo Kishna. Maar we kunnen er niet omheen dat het spel elk jaar weer saaier wordt. Ajax heeft een duidelijke visie en straalt dat zeker Europees ook uit, maar vermaakt veel minder.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Moeten we dan afscheid nemen van onze trainer Frank de Boer? Ik vind van niet. Maar het roer moet om bij de beleidsbepalers. Ik wil een Ajax zien dat FC Dordrecht niet door een rode kaart met 4-0 verslaat, maar nog grotere cijfers neerzet zonder die rode kaart. Ik wil terug naar tijden dat clubs niet het idee hadden dat er wat te halen viel tegen Ajax. Naar de tijd dat 6-0 normaal was. In die tijden werden we niet altijd kampioen, maar wat is nou mooier dan een kampioenschap met vele grote uitslagen en leuk spel?

Als we weer indruk willen maken moeten er versterkingen komen. En geen pseudoversterkingen, maar echte versterkingen. Ik ben voorstander van het beleid van Ajax, maar we zijn aan het doorslaan. De aankoop van Nick Viergever is onbegrijpelijk. Is Viergever iemand die Ajax direct beter maakt of aanvult? Ook het huren van Niki Zimling is onbegrijpelijk. Wat voegt Zimling nou werkelijk toe? Je kan wel gokken op zijn ervaring maar het feit dat hij bankzitter van Mainz is, zou eigenlijk al genoeg moeten zijn om hem niet te halen.

Ajax moet niet zo goedkoop mogelijk inkopen, of kopen om het verkopen met winst. Ajax moet winnaars halen. Als PSV een speler als Andres Guardado kan halen die het team echt beter maakt, waarom kan Ajax dan niet zo een speler halen? Een nieuw aankoopbeleid zou direct kunnen worden toegepast op de selectie, die niet Ajax-waardig is.

Als je de selectie doorlicht en je begint met de basiself, dan is Jasper Cillessen wel een Ajax-waardige keeper en Ricardo van Rhijn een Ajax-waardige rechtsback, maar in het centrum begint de malaise. Ik ben fan van Joël Veltman, maar hij heeft een breker naast zich nodig. Het is duidelijk dat Niklas Moisander die breker niet is. Het is mij een raadsel waarom hij de aanvoerder is. Moisander heeft geen uitstraling, ziet eruit als een grassprietje en maakt opbouwend veel fouten. We kunnen gerust stellen dat zijn goede debuutjaar een incident was, want het niveau van zijn debuutjaar heeft hij in de seizoenen daarna nauwelijks weer gehaald. Naast Veltman moet een breker staan, een ervaren speler die niet zozeer hoeft op te vallen door zijn opbouwende kwaliteiten, maar gewoon degelijk speelt en keihard de duels ingaat. De scouting moet in staat zijn zo een speler te vinden.

We kijken vervolgen met de linksbackpositie. Daar speelt Nicolai Boilesen. In mijn ogen alles wat mis is met het huidige Ajax. Hij rent blind naar voren, kan niet verdedigen en is opbouwend verschrikkelijk slordig. In mijn ogen heeft hij genoeg kansen gehad, het is tijd voor vernieuwing. Emanuelson was ideaal geweest met zijn buitenlandse ervaring, maar jammer genoeg is hij vertrokken naar Atalanta. Het scoutingsapparaat moet echter op de proppen kunnen komen met een goede ervaren back die verdedigend en aanvallend zijn steentje bijdraagt.

Dan komt het middenveld. Thulani Serero is één van mijn favoriete spelers, maar als tweede keus moet er een ervaren speler komen voor de moeilijkste positie in het team. Een routinier, die de beuk erin kan gooien. Op de twee aanvallende posities spelen normaal gesproken Lucas Andersen en Davy Klaassen. Op Klaassen heb ik niks aan te merken, hij zorgt voor de benodigde diepgang. Lucas Andersen is een speler met veel talent, maar hij is nog niet constant genoeg en kan nog geen drie wedstrijden in een week spelen. Hij ziet eruit als een twaalfjarige en moet sterker worden. Daarnaast kiest Andersen te vaak voor de moeilijkste oplossing en loopt zich vaak vast op het middenveld. Met Daley Sinkgraven is een speler gehaald die Andersen af en toe kan aflossen, waardoor er altijd een frisse creatieveling op het veld staat.

Met de aanval is weinig mis, voor spelers als Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi kom je naar het stadion, terwijl Arek Milik zijn goals wel maakt. Lasse Schöne kwam gratis over van NEC, maar mag weg. Dat klinkt hard voor een belangrijke speler als Schöne, maar Schöne is eigenlijk een momentenvoetballer die één of twee keer zijn kwaliteiten showt, maar voor de rest gewoon meehobbelt tussen de andere Ajacieden. Zijn komst heeft wel aangetoond hoe belangrijk het is om routiniers te hebben die op de hoogtepunt van hun carrière zitten en moet de beleidsbepalers hebben wakker geschud dat ervaren spelers echt iets kunnen toevoegen.

Met een mix van ervaren spelers en talenten die eraan komen, moeten we weer hoge ogen gaan gooien in Europa en in Nederland. Elke club zet Ajax nu onder druk, en we hebben het daar nog moeilijk mee ook! Je ziet dat er duidelijk patronen zijn, de verdedigende middenvelder zakt in, de centrumverdedigers gaan breed staan en de vleugelverdedigers hoger op, maar het idee van De Boer kan door kwaliteitsgebrek niet goed worden uitgevoerd. De handelingssnelheid is te laag, duels worden niet gewonnen, met een nieuwe aanjager en betere spelers moet dit goed gaan komen. De Boer mag dan wel een goede trainer zijn, maar hij doet nog niet alles goed, hij moet er voor zorgen dat middenvelders en aanvallers sneller kunnen worden aangespeeld, zodat we niet naar het saaie tikkie-terug spel hoeven te kijken.

Het nieuwe Ajax moet zich onder druk uit kunnen voetballen, en leuk spel tonen met vleugelspelers die buitenom en binnendoor kunnen gaan en een creatief, maar ook vechtend middenveld. De verdedigers moeten knokken en voetballen. Ik wil een kampioenschap met veel goals en mooi spel. Ik wil een vernieuwd Ajax.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties