FC Eindhoven verovert periodetitel; Ajax verliest voor zesde keer op rij

FC Eindhoven - FC Oss 2-1
Het team van Jean-Paul de Jong schotelde de bezoekers in de eerste helft geen spektakelstuk voor, maar er werd wel twee keer gescoord. Jordi Balk opende met een eigen doelpunt de score en na ruim een half uur nivelleerde Justin Mathieu de score, door slecht uitverdedigen van Sebastiaan de Wilde af te straffen. Ook na rust waren beide partijen aan elkaar gewaagd, maar de punten bleven toch in het Jan Louwers Stadion. Dertien minuten voor tijd kreeg Eindhoven na een handsbal een strafschop en Maxime Gunst maakte vanaf elf meter geen fout: 2-1. Oss verloor voor de vierde keer op rij.

Roda JC Kerkrade - Jong FC Twente 2-2
Roda kende een vliegende start in het eigen Parkstad Limburg Stadion: Bart Biemans kopte na drie minuten raak uit een hoekschop. De thuisploeg liet bij vlagen uitstekend voetbal zien en kreeg ook kansen op de 2-0, maar die werden tot de veertigste minuut niet benut. Toen verdubbelde Anco Jansen de score. Twente kwam niet verder dan een vrije trap tegen de lat. De bezoekers kwamen na rust echter weer helemaal terug: Ryo Miyaichi krulde de aansluitingstreffer in de hoek en door een eigen doelpunt van doelman Bram Verbist werd het ook nog gelijk. Roda heeft nu slechts één van de laatste vier wedstrijden gewonnen.

Jong Ajax - Helmond Sport 0-2
Ajax leed tegen Helmond Sport zijn zesde nederlaag op rij. Na een kwartier werd een foute aanname van doelman André Onana afgestraft door Stanley Elbers en Oumar Diouck maakte er met een kopbal uit een hoekschop 0-2 van. Na de entree van Donny van de Beek en Abdelhak Nouri kwam er wat meer leven in de brouwerij bij Ajax, maar grote kansen werden er niet gecreëerd. Helmond had na balverlies van Nouri nog uit kunnen lopen naar 0-3, maar liet dat na. De Brabanders boekten hun vierde overwinning in de laatste vijf speelronden van de Jupiler League.

MVV Maastricht - FC Emmen 2-1
MVV Maastricht en FC Emmen kregen in de beginfase allebei mogelijkheden om te scoren - zo schoot Bryan Smeets uit een vrije trap tegen de paal - maar de bezoekers vonden de weg naar het doel als eerst. Boy Deul benutte een rebound voor de 0-1. MVV vocht zich daarna terug in de wedstrijd, maar kon voor rust niets aan de stand veranderen. Na rust wel, want De Sterrendragers bogen de score helemaal om. Stef Peeters benutte na een handsbal een strafschop voor de gelijkmaker en in de blessuretijd maakte Smeets er met een geweldige knal 2-1 van. MVV boekte zijn vijfde zege op rij.

Achilles'29 - De Graafschap 1-3
De ploeg van Jan Vreman had na een half uur spelen al min of meer de wedstrijd beslist. Karim Tarfi schoot in de vijftiende minuut een vrije trap binnen en Vincent Vermeij liep de 0-2 binnen, na voorbereidend werk van Tarfi. Na nog geen tien minuten in het tweede bedrijf verkleinde Frank Tiafe de nadelige marge van Achilles'29, maar tot meer was het team van François Gesthuizen niet in staat. Jerry van Ewijk benutte in de 66e minuut een penalty, nadat Caner Cavlan onderuit ging: 1-3. Dat was tevens het laatste wapenfeit in de regionale derby.

Almere City FC - FC Volendam 1-1
De eerste de beste kans voor FC Volendam was gelijk raak. Een schot van Kevin van Kippersluis ging via de paal binnen: 0-1. Almere City was daarna de betere ploeg en had tot aan de rust meer verdiend dan de gelijkmaker van Soufyan Ahannach, die de bal van grote afstand heerlijk achter Theo Zwarthoed schoot: 1-1. Ook na de onderbreking hielden de ploegen elkaar in evenwicht, zonder meer doelpunten te maken. Van een gebrek aan kansen was echter geen sprake. Een kopbal van Cees Toet betekende bijna de 2-1, terwijl Ludcinio Marengo, Van Kippersluis en Kevin Brands nalieten om de bezoekers met drie punten te laten vertrekken.

Fortuna Sittard - Jong PSV 1-3
De bezoekers uit Eindhoven legden in de eerste helft de basis voor de overwinning. Na twaalf minuten nam de ploeg van Darije Kalezic al de leiding. Elvio van Overbeek rondde af na voorbereidend werk van Steven Bergwijn: 0-1. Clint Leemans maakte er twintig minuten later vanaf elf meter 0-2 van, na een charge op François Marquet. Ruim vijfduizend toeschouwers zagen een vermakelijke tweede helft. Roel Janssen maakt er al snel 1-2 van en dat was voor Fortuna het signaal om voor minimaal een gelijkspel te gaan. Hoewel de ploeg van Peter van Vossen enkele goede kansen kreeg, bleef een tweede treffer uit. Ferhat Kaya had bovendien enkele malen Vrouwe Fortuna op de lat zitten. Bergwijn maakte er in de slotseconden 1-3 van.

Telstar - RKC Waalwijk 5-0
RKC hoopte de derde opeenvolgende uitzege op rij te boeken, maar na 43 minuten keek de ploeg van Peter van den Berg al tegen een 3-0 achterstand aan. Cavin Valies opende in de 22e minuut de score met een rebound en een kwartier later tikte hij ook de 2-0 binnen. Vlak voor rust verzilverde Ralf Seuntjes een goede counter van Telstar met een hakbal: 3-0. In de tweede helft zocht RKC naar minimaal een eretreffer, maar het team van Van den Berg kon niet gevaarlijk worden. In de laatste zeven minuten liep Telstar zelfs nog verder uit: Steve Olfers schoot de 4-0 binnen en Roy Talsma nam vlak na zijn invalbeurt de 5-0 voor zijn rekening.

VVV-Venlo - Sparta Rotterdam 1-1
In de eerste helft hadden de bezoekers uit Rotterdam-West geen uitzicht op een doelpunt. De ploeg van Maurice Steijn was daarentegen gevaarlijker voor het doel van Niki Mäënpää, maar de kansen werden niet afgerond. Ook in de tweede helft zocht VVV nadrukkelijk naar een doelpunt, maar het was Paul Gladon die in de 69e minuut voor de 0-1 zorgde. De laatste minuten mochten er zijn. Gladon raakte in de 87e minuut de buitenkant van de paal en één minuut later beladden een vrije trap van Gianluca Nijholt eveneens op het aluminium. Het was uiteindelijk Jerold Promes die in de blessuretijd alsnog voor de gelijkmaker zorgde: 1-1.