Lazio gaat Champions League in na sensationeel duel met Napoli

Napoli - Lazio 2-4
Rafael Benítez hoopte in stijl afscheid te nemen van Napoli, maar dat lukte hem dus niet. José Callejón had halfweg de eerste helft nog wel de kans op de 1-0, maar de doelpunten vielen aan de andere kant. Marco Parolo schoot met zijn linker fantastisch raak en in de slotseconden van de eerste helft verdubbelde Antonio Candreva met een schuiver de voorsprong. Er zat weinig lijn in het spel van de thuisploeg, maar na 55 minuten werd het plots 1-2 in Stadio San Paolo: Gonzalo Higuaín tikte een voorzet van Callejón voorbij Federico Marchetti. Napoli kreeg meer vertrouwen en was dicht bij de gelijkmaker toen Stefan de Vrij een poging van Dries Mertens voor de doellijn weghaalde. Na de rode kaart voor Parolo maakte Higuaín echter wel gelijk en was de spanning weer helemaal terug. Na zeventig minuten mocht overigens ook Faouzi Ghoulam van Napoli gaan douchen. Met tien tegen tien leek Napoli alsnog aan het langste eind te trekken, maar Higuaín trapte een strafschop over. Lazio, waarbij Edson Braafheid op de bank bleef zitten, hield vervolgens stand en zou zelfs winnen. Ogenyi Onazi schoof de bal vijf minuten voor tijd voorbij Mariano Andújar en Miroslav Klose bepaalde met een kopbal de eindstand op 2-4.

AS Roma - Palermo 1-2
AS Roma en Palermo speelden enkel nog voor de eer en de wedstrijdpremie en dat was vooral aan de thuisploeg te merken. I Giallorossi schoten in de eerste helft niet één keer binnen het kader en zochten de kleedkamer op met een 0-1 achterstand. Na 25 minuten scoorde Franco Vázquez uit een strafschop; hij mocht aanleggen nadat Nicolás Spolli hands had gemaakt. De grootste kans voor de Romeinen kwam van de voet van Seydou Doumbia, die na een voorzet van Federico Balzaretti scoorde, maar werd teruggefloten. Balzaretti speelde overigens zijn eerste competitiewedstrijd in 567 dagen. Het Roma van Rudi Garcia, dat al zeker was van de tweede plaats en daarmee directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League, perste er in de slotfase nog een gelijkmaker uit. Francesco Totti lobte de bal na een pass van invaller Radja Nainggolan prachtig over keeper Stefano Sorrentino heen: 1-1. Roma verloor echter toch nog, want Andrea Belotti tekende in de blessuretijd voor de 1-2. Bij de rozehemden bleef Juventus-aanwinst Paulo Dybala voor de zekerheid aan de kant.

Fiorentina - Chievo 3-0
Fiorentina steeg door haar eigen overwinning en de nederlaag van Napoli nog een plekje op de ranglijst. Het team van Vincenzo Montella boekte tevens voor het eerst sinds 2012 vijf competitiezeges op rij en het de basis voor de drie punten werd gelegd door topscorer Josip Ilicic. De Sloveen schoot de bal met een stuiter binnen na een voorzet van Mohamed Salah. Na de rode kaart voor Isaac Cofie, twintig minuten voor tijd, kon Chievo een goed resultaat wel vergeten. Federico Bernardeschi schoot een rebound binnen, maakte zijn eerste Serie A-doelpunt ooit en vierde uitgebreid feest met de fanatieke Curva Fiesole. Bernardeschi stond ook aan de basis van de 3-0, want na zijn passje kon Milan Badelj met diens linker uithalen. De spelers van Fiorentina jonasten trainer Montella na afloop en bedankten hem op die manier voor de samenwerking.

Sampdoria - Parma 2-2
Sampdoria deed dit seizoen lang mee om Champions League-voetbal, maar in april kwam de klad er in en daardoor eindigt men het seizoen op de zevende plaats. Het team van Sinisa Mihajlovic, die waarschijnlijk naar Napoli vertrekt, hoopte zondag zijn eerste thuiszege sinds 22 maart te boeken. Alessio Romagnoli leek even de matchwinner te worden, want hij frommelde de bal na 53 minuten na een voorzet van Alfred Duncan in de hoek. Een kwartier voor tijd maakte Rafaele Palladino echter gelijk: 1-1. Na 79 minuten kam Sampdoria weer op voorsprong: nadat de thuisploeg de bal uit een hoekschop tegen de lat had gekopte, kwam de bal via Samuel Eto'o terecht bij Lorenzo De Silvestri en die schoot van dichtbij raak. De blauwhemden konden de voorsprong echter niet vasthouden, want drie minuten voor tijd tekende Silvestre Varela voor de gelijkmaker voor het failliete en gedegradeerde Parma.

Internazionale - Empoli 4-3
Internazionale had nog een kleine kans op Europa League-voetbal, maar moest dan winnen en Sampdoria verliezen van Parma. De eerste grote kans in Giuseppe Meazza was voor Marcelo Brozovic, die na 23 minuten het doel miste. Vier minuten na de pauze brak Rodrigo Palacio de ban: de spits gleed de bal binnen na een breedtepass van Mauro Icardi. Enkele minuten later maakte Icardi er 2-0 van, maar de bezoekers van Empoli vochten daarna terug. Levan Mchedlize zag een van richting veranderde voorzet in het doel vallen en Manuel Pucciarelli schoot later de 2-2 diagonaal in de hoek. Icardi liet hierna een enorme mogelijkheid onbenut, maar door een droge knal van Brozovic kwamen i Nerazzurri toch weer op voorsprong. Icardi tekende met zijn 22e competitiedoelpunt van het seizoen voor de 4-2 en Empoli deed via opnieuw Mchedlize nog wel wat terug, maar de punten gingen naar het team van Roberto Mancini.