Effectief Portugal slacht Duitsers en maakt kans op Europese primeur

Portugal, dat het als de winnaar van Groep B opnam tegen de nummer twee van Groep A, had van meet af aan het betere van het spel tegen de Duitsers. Na een klein half uur leverde dat het team van bondscoach Rui Jorge de verdiende openingstreffer op. William Carvalho gaf de bal op het middenveld mee aan Silva en na een vlotte combinatie met spits Cavaleiro stond de aanvallende middenvelder alleen voor Marc-André ter Stegen. Met een schot in de korte hoek gaf Silva de keeper van Barcelona het nakijken: 1-0.

Acht minuten daarna stond de 2-0 al op het scorebord in het Andruv-stadion in Olomouc. Een corner werd met het hoofd verlengd door Paulo Oliveira, waarna Pereira bij de tweede paal alleen nog maar binnen hoefde te tikken. De Duitsers waren tweemaal dicht bij de aansluitingstreffer, maar Nico Schulz schoot over nadat doelman José Sá redding bracht op een schot van Joshua Kimmich en de Portugese goalie had ook knap antwoord op een inzet van Amin Younes. De blessuretijd van de eerste helft was al aangebroken op het moment dat het ongekend effectieve Portugal de score nog verder opvoerde.

Joao Mário legde in het strafschopgebied terug op Cavaleiro en de aanvaller schoot buiten bereik van Ter Stegen schitterend in de kruising; uit vier kansen het derde Portugese doelpunt. Bondscoach Horst Hrubesch zal vervolgens in de rust ongetwijfeld geprobeerd hebben om er nog het beste van te maken met zijn Mannschaft, maar als de Duitsers nog hoop hadden, was die na de hervatting snel verdwenen. De tweede helft was welgeteld 47 seconden oud toen Portugal er 4-0 van maakte. Silva en Pereira deden het voorbereidende werk, het schot van Joao Mário werd van richting veranderd en dus was Ter Stegen opnieuw kansloos.

Duitsland slaagde er daarna niet meer in om nog een vuist te maken en de overwinning van Portugal kwam geen moment meer in gevaar. Horta maakte er zelfs nog 5-0 van, waarmee het voor de Duitsers de grootste nederlaag ooit werd op een jeugd-EK. Vervolgens kwam Duitsland ook nog met tien man te staan, nadat Leonardo Bittencourt een tweede gele en dus rode kaart kreeg. Portugal blijft zodoende kansrijk om voor het eerst in de historie het EK Onder-21 te winnen en neemt het de eindstrijd op tegen de leeftijdsgenoten uit Denemarken Zweden; de tweede halve finale wordt om 21.00 uur gespeeld.

Denk je dat Portugal het EK Onder-21 gaat winnen?