Arda Turan: van ballenjongen tot absolute superster
Door Bkorkmaz3
Donderdag, 27 augustus 2015 om 17:50 • -Laatste update: 17:52

Een huilende Turk in huis kan gevaarlijk en veelbelovend zijn. In 2006 krijgt een jeugdspeler van Galatasaray te horen dat hij minstens één seizoen verhuurd zal worden aan een club waar hij kans maakt op meer speelminuten. Deze straatvoetballer voelt zich leeg en slecht. "Ik ben te licht bevonden", roept hij in de lokale lunchroom. Zijn vader en een bekende van zijn vader geven hem de nodige tips en maken hem wijs dat hij de (mogelijke) verhuurperiode naar Vestel Manisaspor als een serieuze optie moet beschouwen. De jonge hond negeert zijn gebroken hart en accepteert het bod van Vestel Manisaspor.

Deze jeugdspeler is niemand minder dan Arda Turan. Groothoofd uit Bayrampasa (een relatief arme wijk uit Istanbul) komt in handen van Ersun Yanal, de voormalig bondscoach van Turkije. Deze trainer weet wel raad met het talent van de jonge Arda. Wel moet gezegd worden dat Ersun hem op een totaal onverwachtse positie posteert, namelijk de rechtsbackpositie. Dat terwijl Arda van origine een aanvallende middenvelder (links en centraal) is. De jonge dribbelaar legt de basis van zijn o zo mooie tackles in deze periode. Hij leert beter en gerichter verdedigen. Ook maakt hij indruk met zijn voetbalintelligentie, techniek en rust. De 5-3 overwinning op Fenerbahçe is de kers op de taart. Wat deze wedstrijd speciaal maakt, zijn de (mee)kijkende ogen van de voorzitter van Galatasaray, Adnan Polat. Polat merkt Arda op en laat de verantwoordelijke bestuurders weten dat Arda na zijn verhuurperiode een eerlijke kans moet krijgen bij het A-team van Galatasaray. De carrière van Arda verandert in één klap.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Na een prachtig seizoen komt de negentienjarige Arda in de selectie van Aslanlar terecht, waar zijn grotere broeders Hakan Sukur en Hasan Sas ook deel van uitmaken. De negende dag van de maand augustus in 2006 zal de boeken ingaan als de voetbalgeboorte van Arda. Op deze dag treft Galatasaray het Tsjechische Mlada Boleslav in de derde voorronde van de Champions League. Arda kapt elke speler van Boleslav uit en schrijft de keeper in voor zwemles. Hij speelt grandioos met een hoofdletter G. Hij scoort tweemaal en geeft ook nog eens een assist. Zijn perfecte 'terugkap'-beweging, Nesta-tackles en mooie acties geven de supporter een amuserend gevoel. Arda groeit uit tot een basiskracht, zowel in de competitie als Champions League. Ook als international maakt hij een zeer goede indruk. De ongekende prestaties van het Turks elftal op het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk zijn (groten)deels te danken aan de 'last-minute'-goals van Arda. Tegen Zwitserland maakt hij de winnende goal in de slotsecondes, terwijl zijn aansluitingstreffer tegen Tsjechië de opmaat is voor het wonder van Genève.

Arda is uitgegroeid tot een begrip in het Turkse voetbal. Hij werkt samen met verschillende trainers en weet constant te imponeren. Op een gegeven moment wordt de 22-jarige superster aangewezen tot aanvoerder en zijn nummer 66 wordt omgezet in 10. Het nummer 10 van de boegbeelden Metin Oktay en Gheorghe Hagi. Hij is bijzonder trots op zijn aanvoerderschap. De ballenjongen van toen is nu de aanvoerder van zijn jeugdliefde, die miljoenen aanbidders heeft. Deze functie brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Hij wordt populairder en moet beter op zijn tellen passen. Hij is tenslotte de aanvoerder van Galatasaray en die moet zich voorbeeldig gedragen. Echter, elke ster kent een terugval. Hij raakt vaker geblesseerd, presteert minder en wordt vaker gespot met vrouwen. Misschien heeft Arda zijn playboyhouding te danken aan Ersun, die een boek kan schrijven over vrouwen, boten, Bodrum en een combinatie daarvan. Elke stap van de dribbelaar wordt uitvergroot in de media en het wordt erger wanneer hij de 'ware' liefde zal vinden in Sinem Kobal, een Turkse actrice. De ooit zo lovende supporters en pers keren hem de rug toe. Hij zou, volgens hen, vaak geblesseerd raken door het 'onbesuisd' bedrijven van liefde.

De maat is vol. Arda kan de druk niet meer aan en verliest langzamerhand het plezier in het voetbal. De brede glimlach op zijn grote hoofd is steeds minder vaak te bewonderen. Hij kijkt steeds bozer, maar vooral teleurgesteld. Hij wil weg. Zijn vaderland, zijn clubliefde en zelfs zijn 'ware' liefde kunnen hem niet meer troosten. Ook de alom gerespecteerde voetbalarchitect, Fatih Terim, kan hem niet meer houden bij Galatasaray. Arda gaat naar Atlético Madrid. Atlético is bezig met een nieuw project en daarin moet de dribbelaar een belangrijke rol krijgen. Achteraf gezien is het huwelijk tussen Atlético en Arda een zeer gelukkige gebleken. Hij is landskampioen geworden, heeft vaker de Europa League gewonnen en miste de CL-beker op één minuut na. Hij is één van de belangrijkste pionnen in de schaakset van Simeone.

Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging, die Barcelona heet. Tegenwoordig woont hij in een ultraluxe villa met een andere vrouw dan de zogenoemde 'ware'. Hij heeft nu wel goede banden met de media en mag zelfs instapschoenen dragen. Zijn baard, kapsel en verzorgdheid worden eveneens geaccepteerd. De journalisten die hem met de grond gelijkmaakten, staan nu in de rij voor een handtekening. Zelfs wanneer hij met zijn kraaistem 'probeert' te zingen, wordt er geapplaudisseerd. Arda investeert in webshops, eet 'simit' van Simit Sarayi en reist gratis met Turkish Airlines. Ook legt hij contacten met mediabazen. Bovendien komt hij nog steeds in de wijk waar alles begon: Bayrampasa.

De welbekende MSN zal 'MANS' genoeg worden door Arda!

 
Galatasaray
 
Arda Turan

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties