Rekik gevierde man bij Marseille in verhitte 'Choc des Olympiques'

Olympique Marseille - Olympique Lyon 1-1
Marseille boekte donderdag een eenvoudige 0-3 zege op FC Groningen, maar kon dat Europa League-duel dus geen passend vervolg geven. De kraker stond voor een groot deel in het teken van de terugkeer van Mathieu Valbuena in de havenstad. De dertigjarige middenvelder speelde acht seizoenen voor l'OM en de fans namen het hem niet in dank af dat hij in augustus een contract tekende bij de grote rivaal. Buiten het stadion werden shirts van Valbuena in brand gestoken, op een spandoek viel 'verrader' te lezen en ook tijdens het duel werd de Fransman gezocht door spelers én fans. Hij werd bekogeld met projectielen en op slag van rust werd hij hard getackeld door Romain Alessandrini, die daarvoor rood kreeg.

Lyon opende na 25 minuten de score: Steve Mandanda beging een overtreding op Lacazette en laatstgenoemde benutte de daaropvolgende strafschop eigenhandig. Hij had even later de 0-2 kunnen maken, maar mikte tegen de paal en aan de andere kant voorkwam Anthony Lopes de gelijkmaker van Michy Batshuayi. Marseille moest door de rode kaart voor Alessandrini een hele helft met tien man spelen, maar na een uur legde de scheidsrechter de wedstrijd stil omdat er projectielen op het veld werden gegooid. De voorzitter van Lyon, Jean-Michel Aulas, gaf voor de camera aan dat er het 'te gevaarlijk' was om nog verder te voetballen, maar na een klein half uur ging de bal 'gewoon' weer rollen.

Marseille begon vol goede moed aan het laatste half uur en was via Georges Kevin N'Koudou erg dicht bij de gelijkmaker, maar Lopes redde. Na 68 minuten werd het alsnog gelijk: Rekik kopte knap raak uit een hoekschop van Abdelaziz Barrada en werd daarmee de eerste Nederlander sinds Boudewijn Zenden in maart 2009 die namens Marseille in de Ligue 1 wist te scoren. Lyon kreeg hierna nog drie goede kansen op de 1-2, maar Claudio Beauvue, Christophe Jallet en Valbuena lieten die liggen. Marseille staat nu met zeven punten op de twaalfde plaats, terwijl Lyon met negen punten de zevende positie op de ranglijst bekleedt.

AS Monaco - Lorient 2-3
Monaco presteert dit seizoen uiterst wisselvallig. Het team van Leonardo Jardim won dit seizoen in de Ligue 1 twee wedstrijden, speelde er twee gelijk en leed zondag zijn tweede nederlaag. De bezoekers van Lorient namen via Didier Ibrahim Ndong en Benjamin Jeannot binnen twintig minuten een 0-2 voorsprong, maar Adama Traoré en Thomas Lemar hielpen de thuisploeg aan een gelijke stand in het Stade Louis II. Les Rouge et Blanc hoopten door te kunnen drukken, maar Benjamin Moukandjo maakte er na een uur 2-3 van.